Crema de cogombre i alvocat amb créixens

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una crema depurativa, nutritiva i regeneradora de la pell, molt adequada per després de prendre el sol, per a qui faci una dieta d’aprimament o per a qui vulgui treure profit dels beneficis de tots els ingredients que té.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 alvocat madur
  • 4 cogombres trossejats
  • 1 vas de fulla de créixens
  • 1 cullerada de llavors de lli daurat, mòlt ben fi
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de llimona
  • 1 litre d’aigua bona

Per al guarniment

  • 3-4 dauets d’alvocat
  • Rodanxes de llimona
  • Un rajolí d’oli de lli
  • Pebre negre acabat de moldre, al gust
  • Llavors de sèsam negre

Dieta

  • Ceto
  • Crua
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Crema de cogombre i alvocat amb créixens

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts

Una crema depurativa, nutritiva i regeneradora de la pell, molt adequada per després de prendre el sol, per a qui faci una dieta d’aprimament o per a qui vulgui treure profit dels beneficis de tots els ingredients que té.


Ingredients

  • 1 alvocat madur
  • 4 cogombres trossejats
  • 1 vas de fulla de créixens
  • 1 cullerada de llavors de lli daurat, mòlt ben fi
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de llimona
  • 1 litre d'aigua bona

Per al guarniment

  • 3-4 dauets d’alvocat
  • Rodanxes de llimona
  • Un rajolí d’oli de lli
  • Pebre negre acabat de moldre, al gust
  • Llavors de sèsam negre

Elaboració

  1. Peleu l’alvocat i reserveu-ne uns quants daus petits per guarnir la crema.
  2. Tritureu el cogombre amb l’alvocat restant, els créixens, el lli mòlt, l’ume, la llimona i una mica d'aigua, fins a aconseguir una consistència homogènia i cremosa.
  3. Afegiu-hi la resta d'aigua segons la consistència que vulgueu tenir i serviu-ho en un bol amb mitja rodanxa de llimona, uns daus d’alvocat, llavors de sèsam i un rajolí d’oli de lli.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Peleu l’alvocat i reserveu-ne uns quants daus petits per guarnir la crema.
  2. Tritureu el cogombre amb l’alvocat restant, els créixens, el lli mòlt, l’ume, la llimona i una mica d’aigua, fins a aconseguir una consistència homogènia i cremosa.
  3. Afegiu-hi la resta d’aigua segons la consistència que vulgueu tenir i serviu-ho en un bol amb mitja rodanxa de llimona, uns daus d’alvocat, llavors de sèsam i un rajolí d’oli de lli.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Un cop barrejats els ingredients, a mesura que passa el temps, les llavors de lli mòltes van absorbint líquid i espessint; per això aquesta crema requerirà més o menys aigua segons si és per prendre immediatament o si la fem per a més endavant.

Els àcids grassos essencials omega-3 del lli queden desprotegits un cop mòltes les llavors i s’oxiden amb rapidesa. Una solució pràctica és conservar el lli mòlt al congelador i treure’l just abans de fer-lo servir. Per tal de preservar al màxim la qualitat dels omega-3, val més que les elaboracions que en portin es facin en quantitats petites per a una menjada, o bé que se serveixi a la taula només el que s’ha de consumir. Apliqueu la mateixa cura a protegir l’oli de la llum, la calor i l’aire. Conserveu-lo sempre a la nevera un cop obert i, si no l’heu de consumir abans de tres setmanes, congeleu-ne una part.

Si feu servir cogombre de pell dura, l’hauríeu de pelar una mica, però si és l’ecològic de pell fina deixeu-lo sense pelar per tal de gaudir de les propietats que té. Si té massa llavors, traieu-les abans de triturar-lo.

L’alvocat i el lli aporten cremositat i untuositat; la pasta d’umeboshi i la llimona fan una combinació de sabor àcid i salat que sorprèn; els créixens i el pebre aporten el picant.

La recepta admet variants: poseu-hi ruca en comptes de créixens o, si no teniu pasta d’ume, substituïu-la per ¼ de culleradeta (1,5 ml) de sal marina fina.

Els apunts energètics

El cogombre i els créixens tenen un efecte refrescant i molt depuratiu. El sabor amarg dels créixens i de la pell del cogombre actua com a depuratiu hepàtic. D’altra banda, el sabor àcid de la llimona i de la pasta d’ume ajuda a segregar sucs digestius i fa d’aquesta crema un bon entrant per assimilar millor la resta de l’àpat.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Una crema refrescant i rica sobretot en aigua, potassi, silici, omega-3, vitamina E, betacarotè, fibra i àcid oleic. Per una banda, és ideal que el cogombre sigui ecològic i amb pell per gaudir de tot el ventall nutritiu que té. És especialment ric en aigua, però també conté fibra, betacarotè, potassi i silici, nutrients necessaris per a la salut de la pell. A més, és una font excel·lent d’omega-3, de vitamina E i d’àcid oleic (àcid gras monoinsaturat) o omega-9, molt beneficiós per a la salut de l’organisme.

El lli és una llavor oleaginosa molt rica en omega-3, àcid gras essencial que afavoreix la síntesi de prostaglandines de tipus PG3, les antiinflamatòries. A més d’omega-3 també conté omega-6, lecitina, aminoàcids, enzims, fitoestrògens (lignans), fibra i minerals com el calci, ferro, fòsfor i crom. És un aliment que beneficia la salut del cor i del sistema vascular. Els seus fitoesterols són eficaços a l’hora de prevenir el càncer de mama, de còlon i de  pròstata.

Finalment, els créixens són molt digestius i, alhora, depuratius. Es tracta d’una de les verdures més riques en antioxidants, com la vitamina C, el betacarotè o la provitamina A i la vitamina E. Són diürètics, purifiquen l’estómac, els ronyons i la bufeta. A més, el seu sabor amarg i picant característic també fa que aquesta planta sigui excel·lent per millorar la digestió, ja que estimula les secrecions digestives.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat