Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una crema depurativa, nutritiva i regeneradora de la pell, molt adequada per després de prendre el sol, per a qui faci una dieta d’aprimament o per a qui vulgui treure profit dels beneficis de tots els ingredients que té.
Un cop barrejats els ingredients, a mesura que passa el temps, les llavors de lli mòltes van absorbint líquid i espessint; per això aquesta crema requerirà més o menys aigua segons si és per prendre immediatament o si la fem per a més endavant.
Els àcids grassos essencials omega-3 del lli queden desprotegits un cop mòltes les llavors i s’oxiden amb rapidesa. Una solució pràctica és conservar el lli mòlt al congelador i treure’l just abans de fer-lo servir. Per tal de preservar al màxim la qualitat dels omega-3, val més que les elaboracions que en portin es facin en quantitats petites per a una menjada, o bé que se serveixi a la taula només el que s’ha de consumir. Apliqueu la mateixa cura a protegir l’oli de la llum, la calor i l’aire. Conserveu-lo sempre a la nevera un cop obert i, si no l’heu de consumir abans de tres setmanes, congeleu-ne una part.
Si feu servir cogombre de pell dura, l’hauríeu de pelar una mica, però si és l’ecològic de pell fina deixeu-lo sense pelar per tal de gaudir de les propietats que té. Si té massa llavors, traieu-les abans de triturar-lo.
L’alvocat i el lli aporten cremositat i untuositat; la pasta d’umeboshi i la llimona fan una combinació de sabor àcid i salat que sorprèn; els créixens i el pebre aporten el picant.
La recepta admet variants: poseu-hi ruca en comptes de créixens o, si no teniu pasta d’ume, substituïu-la per ¼ de culleradeta (1,5 ml) de sal marina fina.
El cogombre i els créixens tenen un efecte refrescant i molt depuratiu. El sabor amarg dels créixens i de la pell del cogombre actua com a depuratiu hepàtic. D’altra banda, el sabor àcid de la llimona i de la pasta d’ume ajuda a segregar sucs digestius i fa d’aquesta crema un bon entrant per assimilar millor la resta de l’àpat.
Una crema refrescant i rica sobretot en aigua, potassi, silici, omega-3, vitamina E, betacarotè, fibra i àcid oleic. Per una banda, és ideal que el cogombre sigui ecològic i amb pell per gaudir de tot el ventall nutritiu que té. És especialment ric en aigua, però també conté fibra, betacarotè, potassi i silici, nutrients necessaris per a la salut de la pell. A més, és una font excel·lent d’omega-3, de vitamina E i d’àcid oleic (àcid gras monoinsaturat) o omega-9, molt beneficiós per a la salut de l’organisme.
El lli és una llavor oleaginosa molt rica en omega-3, àcid gras essencial que afavoreix la síntesi de prostaglandines de tipus PG3, les antiinflamatòries. A més d’omega-3 també conté omega-6, lecitina, aminoàcids, enzims, fitoestrògens (lignans), fibra i minerals com el calci, ferro, fòsfor i crom. És un aliment que beneficia la salut del cor i del sistema vascular. Els seus fitoesterols són eficaços a l’hora de prevenir el càncer de mama, de còlon i de pròstata.
Finalment, els créixens són molt digestius i, alhora, depuratius. Es tracta d’una de les verdures més riques en antioxidants, com la vitamina C, el betacarotè o la provitamina A i la vitamina E. Són diürètics, purifiquen l’estómac, els ronyons i la bufeta. A més, el seu sabor amarg i picant característic també fa que aquesta planta sigui excel·lent per millorar la digestió, ja que estimula les secrecions digestives.