Crema de bròquil, espirulina i llimona

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una crema deliciosament elegant i farcida de minerals, vitamines i fitoquímics. Un còctel de minerals per nodrir la sang, especialment indicada en casos d’anèmia i debilitat general.

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 2 cebes a mitja lluna
  • 1 bròquil verd gran, a floretes i amb el tronxo pelat
  • 2-3 cullerades de flocs de civada tipus Suprem o fins*
  • 1 cullerada (15 ml) d’alga espirulina en pols
  • 2 cullerades (30 ml) de suc de llimona
  • Ratlladura fina de llimona
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

* Escolliu civada certificada per una alimentació lliure de gluten

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Crema de bròquil, espirulina i llimona

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    25 minuts

Una crema deliciosament elegant i farcida de minerals, vitamines i fitoquímics. Un còctel de minerals per nodrir la sang, especialment indicada en casos d’anèmia i debilitat general.


Ingredients

  • 2 cebes a mitja lluna
  • 1 bròquil verd gran, a floretes i amb el tronxo pelat
  • 2-3 cullerades de flocs de civada tipus Suprem o fins*
  • 1 cullerada (15 ml) d’alga espirulina en pols
  • 2 cullerades (30 ml) de suc de llimona
  • Ratlladura fina de llimona
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina
* Escolliu civada certificada per una alimentació lliure de gluten

Elaboració

  1. Salteu les cebes en una olla amb un raig d’oli i un pessic de sal, fins que comencin a enrossir-se, i afegiu-hi una mica d’aigua per evitar que s’enganxin.
  2. Incorporeu-hi el bròquil, els flocs de civada i aigua just per cobrir-ho. Salpebreu, feu que arrenqui el bull i deixeu-ho coure 4 minuts destapat.
  3. Aparteu-ho del foc, incorporeu-hi el suc de llimona, l’espirulina i tritureu-ho. Afegiu-hi més aigua o caldo segons si agrada més o menys espès.
  4. Amaniu la crema amb un raig d’oli i presenteu-la amb germinats d’userda o bròquil i ratlladura fina de llimona.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu les cebes en una olla amb un raig d’oli i un pessic de sal, fins que comencin a enrossir-se, i afegiu-hi una mica d’aigua per evitar que s’enganxin.
  2. Incorporeu-hi el bròquil, els flocs de civada i aigua just per cobrir-ho. Salpebreu, feu que arrenqui el bull i deixeu-ho coure 4 minuts destapat.
  3. Aparteu-ho del foc, incorporeu-hi el suc de llimona, l’espirulina i tritureu-ho. Afegiu-hi més aigua o caldo segons si agrada més o menys espès.
  4. Amaniu la crema amb un raig d’oli i presenteu-la amb germinats d’userda o bròquil i ratlladura fina de llimona.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

El color verd maragda de l’espirulina és elegant i sorprèn. Com tots els condiments en pols fina quan es tiren sobre un líquid calent, s’ha de fer en forma de pluja, per evitar que s’agrumolli. Atès que l’espirulina s’ha de protegir de la llum, convé consumir immediatament aquesta crema per aprofitar-ne les propietats.

Sempre és recomanable incorporar el suc de llimona gradualment per trobar el punt àcid que ens agradi.

Per mantenir el color viu de les verdures verdes com el bròquil, els espigalls o la col verda, s’han de coure poc i sense tapa. Una cocció suau i curta, a més, no malmet nutrients poc estables com la vitamina C.

La recepta admet varietat de verdures de temporada i varietat de germinats.

Els apunts energètics

Aquesta crema és un còctel de minerals per nodrir la sang, especialment indicada en casos d’anèmia i debilitat general. D’altra banda, segons la medicina tradicional xinesa, el color verd i el sabor àcid es corresponen amb l’energia del fetge i la primavera. Tot plegat fa que sigui un plat de gran benefici per al fetge durant aquesta estació i, alhora, una manera de depurar el cos alhora que s’aporten minerals.

L’espirulina és una microalga de llac i té un efecte refrescant i depuratiu. A la cuina s’utilitza com a condiment en quantitat moderada. Per utilitzar-la terapèuticament convé consultar un especialista en dietètica i nutrició.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El bròquil és considerat una bona font de nutrients, ja que és ric en vitamina C, carotenoides (com el betacarotè), fibra, calci i àcid fòlic. El bròquil és també una font de moltes substàncies anomenades fitoquímics, o productes químics de la planta, que s’ha vist que poden tenir propietats anticancerígenes. Per exemple, el bròquil conté diversos compostos anomenats isotiocianats, incloent el sulforafà i l’indol-3-carbinol (I3C), que han estat promocionats com a possibles agents anticàncer en els últims anys. Els primers estudis han demostrat que aquestes substàncies poden actuar com a antioxidants i poden augmentar els enzims que participen en la desintoxicació del cos (en especial activa els enzims de la fase II de la desintoxicació hepàtica). Alguns estudis també han suggerit que poden modificar els nivells d’estrògens en el cos perquè n’afavoreixen l’eliminació. S’ha vist que un augment d’estrògens en el cos pot augmentar el risc de càncer de mama. Una altra manera de beneficiar-nos de les propietats del bròquil és menjar-ne els brots o germinats, ja que concentren la seva riquesa nutricional.

Per altra banda, l’espirulina és una alga blau-verdosa de llac molt rica en clorofil·la, substància que ajuda a netejar la sang i els intestins i que, a més, gràcies a la seva composició química similar a la de l’hemoglobina, afavoreix una assimilació i utilització òptimes del ferro que conté. Alhora, destaca perquè és molt rica en proteïna d’alt valor biològic, ja que, tot i ser una proteïna vegetal, conté tots els aminoàcids essencials. A més, l’espirulina té ficocianina, una biliproteïna que s’ha demostrat que inhibeix la formació de colònies de cèl·lules canceroses i que també ajuda a recol·lectar els aminoàcids per a la formació de neurotransmissors, la qual cosa fa que augmenti la capacitat mental.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat