Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Aquesta podria ser la salsa estrella de la cuina gourmet natural tant per les seves propietats com per la polaritat de sabors; contrasta el sabor suaus del peix blanc al vapor i pot convertir el tofu en un recurs ràpid i saborós.
Resulta una salsa comodí a la cuina natural i saludable, tant pel seu sabor contrastat i deliciós com per les seves propietats medicinals: ajuda a fixar minerals i reforça els ossos, tonifica i depura el fetge, ajuda a pair i combat l’acidesa, entre d’altres coses.
La salsa es pot elaborar ràpidament amb la batedora posant-hi tots el ingredients alhora. Si es prepara a mà, abans d’incorporar-hi l’oli convé diluir la pasta d’umeboshi amb la melassa i l’aigua fins a obtenir una crema homogènia. És llavors que s’hi incorpora l’oli gradualment, per obtenir una salsa ben emulsionada, com si fos maionesa.
La recepta admet varietat d’olis premsats en fred i condiments:
Es conserva setmanes a la nevera i resulta pràctic elaborar-ne una bona quantitat, excepte en la variant amb oli de lli que més val afegir-lo en el moment de consumir-la i protegir-la al màxim de la llum i la calor perquè els omega-3 del lli són poc estables i s’oxiden ràpid.
Combina molt bé amb sabors suaus o neutres. Per exemple, amb les verdures de fulla verda i les hortalisses en general, per a les amanides de pasta o de llegums, sobre el peix al vapor i amb el tofu a la planxa amb algues.
Aquesta podria ser la salsa estrella de la cuina del gourmet natural i de la cuina aplicada a la dietoteràpia, tant per les seves propietats com per la polaritat de sabors que aporta als plats perquè conté els quatre factors que potencien els sabors naturals dels aliments: l’àcid, el salat i el dolç, potenciats per l’oli, que transporta els sabors pel paladar.
Gràcies a la umeboshi, té un efecte alcalinitzant, tonifica el fetge i ajuda a digerir els àpats.
La umeboshi té efectes alcalinitzats del pH sanguini. Això és a causa de la seva riquesa en àcid cítric. Aquesta propietat fa que el nostre organisme absorbeixi millor els minerals. A més, el seu poder alcalinitzant ajuda a combatre el cansament i la fatiga crònica i estimula el funcionament hepàtic, cosa que afavoreix l’eliminació de toxines.
La melassa d’arròs, a més, dóna un punt de dolçor a la salsa però sense alterar els nivells de sucre en sang (hiper o hipoglucèmia) com passaria amb el sucre refinat. El dolç de la melassa s’obté de la fermentació de l’arròs.