Plat principal, Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Aquests farcellets de col amb mill i quinoa t'encantaran! I, a més, és una recepta base que admet multitud de farciments per tal que l'adaptis al teu gust.
Una recepta sense gluten que admet varietat de farciments.
La salsa també es pot fer amb crema de sèsam. Si us sobra salsa, guardeu-la a la nevera, però penseu que quan es refreda, s’espesseix, i hi haureu d’afegir més aigua per fer que torni a ser líquida.
Els tomacons assecats al sol donen un contrast saborós al cereal, i les ametlles torrades aporten el toc cruixent al farciment. Hi ha una gran varietat de presentacions de tomàquets secs, semisecs, en oli d’oliva… Si són massa secs, rehidrateu-los prèviament o bé talleu-los amb tisora i incorporeu-los a la cocció del cereal.
Amb el cor de la col sobrant es pot elaborar un caldo amb l’aigua de cocció, alga kombu, ceba i altres verdures i condiments. També es pot tallar i saltar per barrejar amb el farciment de cereal.
Una recepta de primavera, tant pel que fa a la col verda com al sabor àcid de la llimona i el vinagre d’ume. La salsa d’ametlla, però, s’hauria de consumir amb mesura durant aquesta estació per evitar que el fetge es congestioni.
El suc de llimona és un sabor àcid refrescant que ajuda a digerir el greix de la salsa. Si hi ha signes de fred intern i debilitat digestiva, val més substituir la llimona per suc de gingebre, que és calorífic i que té un sabor picant que també ajuda a digerir els greixos.
Per fer suc de gingebre, peleu i ratlleu el gingebre fresc i espremeu la polpa per extreure’n el suc.
Un plat molt adient de primavera. El mill és un cereal molt digestiu i molt recomanable per a la salut de la melsa. A més, és molt ric en lecitina, substància que ajuda a emulsionar els greixos i que és necessària en les èpoques de desgast mental. Per altra banda, com que es combina amb quinoa, pseudocereal ric en tots els aminoàcids essencials, i també amb ametlles, s’aconsegueix un plat d’alt valor biològic.
La quinoa s’ha de rentar bé amb aigua per eliminar les saponines que hi ha a la capa externa, substàncies tòxiques que dificulten l’absorció correcta dels nutrients d’aquest pseudocereal.
L’alga dulse prové de Galícia i destaca pel seu contingut en ferro, que li dóna la coloració violada que té. Per assimilar aquest ferro, a la salsa s’hi afegeix suc de llimona, ric en vitamina C, vitamina indispensable per absorbir de manera òptima aquest mineral.