Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
La gelatina d’agar-agar amb fruita és la combinació ideal per elaborar en pocs minuts unes postres refrescants, lleugeres i farcides d’antioxidants.
La dilució d’agar-agar gelifica quan es refreda. Com més freda, més sòlida serà.
Si feu servir flameres rígides, per desemmotllar amb facilitat poseu la base de les flameres en aigua tèbia durant uns segons. Amb els motlles de silicona només us caldrà tombar-los i exercir una petita pressió. Assegureu-vos de triar motlles de silicona 100% platí, com els de Lékué, per evitar els plàstics tòxics.
Podeu fer servir tant vainilla en pols com essència natural de vainilla. La cúrcuma serveix per obtenir el color groc del flam d’ou. És opcional i s’ha d’utilitzar en poca quantitat per evitar que el pastisset amargui.
A l’estiu pot resultar més refrescant el punt àcid de la llimona més que no pas un sabor dolç intens, tot i que és una qüestió ben personal. La quantitat d’endolcidor dependrà del paladar de cadascú, però més val assaborir el punt àcid-dolç del préssec de vinya que no pas el dolç de la melassa. Feu servir els endolcidors amb mesura.
Els préssecs. El color groc ataronjat ens avisa que són rics en carotenoides, nutrients amb activitat antioxidant. El més conegut d’aquesta gran família és el betacarotè, anomenat provitamina A per la capacitat de l’organisme de convertir aquest carotenoide en vitamina A quan cal. El betacarotè és molt beneficiós per a la salut de la vista i de la pell. I també millora el sistema immunitari.
La gelatina d’alga agar-agar és l’alternativa natural i vegana a les gelatines d’origen animal. L’agar-agar és una alternativa a les gelatines que hi ha als supermercats. Ideal per fer postres baixos en greix i rics en fibra, adients per a les persones que volen perdre pes i gent amb problemes de restrenyiment. Conté un 95% de fibra i, tot i que no conté la quantitat de minerals d’altres algues, ens assegura una quantitat adequada de minerals i oligoelements essencials.
L’agar-agar té un efecte laxant i depuratiu, idoni per netejar el cos sense perdre minerals. També té la propietat de refredar el cos gradualment per no tenir calor a l’estiu.
Els colors tan variats d’aquestes postres asseguren la diversitat de compostos antioxidants.
Aquestes postres combinen diferents fruites del temps amb nutrients antioxidants, imprescindibles per ajudar l’organisme a fer front a l’excés de radicals lliures ocasionats per l’exposició al sol, la calor, l’exercici físic.
També contenen sucres que no alteren els nivells de glucosa en sang, com el de la mateixa fruita i la melassa de cereal.
Finalment l’oli de coco, a més de donar un sabor especial, ajuda a assimilar millor els carotenoides de les fruites gràcies al seu greix. Per altra banda, la llimona, rica en vitamina C i bioflavonoides també és una font òptima de nutrients antioxidants beneficiosos per a la pell. Amb tot aquest conjunt potenciem la riquesa dels nutrients que ens ofereixen les fruites amb les propietats antioxidants i hepatoprotectores tan saludables de la cúrcuma.