Arròs ‘nerone’

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

L'arròs nerone és originari de la Xina, molt aromàtic i nutritiu. No s’ha de confondre amb l’arròs salvatge, també de color negre, però que en realitat no és un arròs.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 hora
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas d’arròs negre
  • 2 vasos d’aigua bona
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Arròs ‘nerone’

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 hora

L'arròs nerone és originari de la Xina, molt aromàtic i nutritiu. No s’ha de confondre amb l’arròs salvatge, també de color negre, però que en realitat no és un arròs.


Ingredients

  • 1 vas d’arròs negre
  • 2 vasos d’aigua bona
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina

Elaboració

  1. Poseu 2 vasos d’aigua bona en un cassó, tapeu-lo i feu que arrenqui el bull. Incorporeu-hi l’arròs i 2 pessics de sal. Tapeu-ho i quan arrenqui el bull deixeu-ho coure a foc mitjà 5 minuts.
  2. Abaixeu el foc al mínim i coeu-ho 45 minuts o fins que s’hagi evaporat tota l’aigua.
  3. Deixeu-lo reposar 3 minuts i passeu-lo a un bol per servir.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu 2 vasos d’aigua bona en un cassó, tapeu-lo i feu que arrenqui el bull. Incorporeu-hi l’arròs i 2 pessics de sal. Tapeu-ho i quan arrenqui el bull deixeu-ho coure a foc mitjà 5 minuts.
  2. Abaixeu el foc al mínim i coeu-ho 45 minuts o fins que s’hagi evaporat tota l’aigua.
  3. Deixeu-lo reposar 3 minuts i passeu-lo a un bol per servir.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

L’arròs negre, també anomenat nerone o venere, es cuina com l’arròs integral pel que fa al temps de cocció i a la proporció d’aigua, tot i que aquests dos paràmetres també depenen de la intensitat del foc i del tipus de cassola. Per saber si l’arròs integral està prou cuit, observeu si el gra s’ha obert per algun cantó, com si s’hagués rebentat lleugerament. D’aquesta manera, en mastegar, els enzims de la saliva inicien la digestió del cereal integral.

Aquesta és la recepta per a la cocció base de l’arròs, però serveix tant per a preparacions salades com dolces. Val a dir que taca i tenyeix de púrpura tot el que toca. Si voleu fer un timbal o un flam, emmotlleu l’arròs encara calent. Si voleu fer una amanida, escampeu-lo sobre una plata quan acabi de coure i amaniu-lo amb un raig d’oli perquè quedi desprès. No hi barregeu la resta d’ingredients fins a l’hora de menjar-lo, per evitar que quedin tenyits.

El nerone és un arròs originari de la Xina, molt aromàtic i nutritiu, que resulta elegant al plat i contrasta amb els colors vius de verdures i hortalisses. No s’ha de confondre amb l’arròs salvatge, també de color negre, però que en realitat no és un arròs.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Originari de la Xina, tot i que actualment es cultiva a Itàlia, en zones pròximes a la vall del Po. És un arròs molt aromàtic que, quan es cuina, desprèn una aroma especial entre sàndal i pa acabat de fer. Antigament es coneixia com l’arròs prohibit perquè els agricultors només el conreaven per a l’emperador i la seva cort, i es considerava que tenia altes qualitats nutricionals i un gran poder afrodisíac.

Destaca perquè conté molt de ferro (en té quatre vegades més que la resta dels arrossos), cosa que el fa adequat quan hi ha problemes d’anèmia. També és ric en silici, mineral important per a la salut dels ossos, cabells i ungles, i en antioxidants. És beneficiós per a les persones que tenen problemes de fragilitat capil·lar, com varius i hemorroides.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat