Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una salsa saladeta amb un fons de vinagre que estimula la gana i la digestió, a més donar força a plats de proteïna vegetal, especialment el tofu i el tempeh. El podeu utilitzar en lloc d’un romesco o d’una maionesa.
Una salsa amb polaritat de sabors que resulta sorprenent amb les amanides, plats de verdures i pasta i proteïnes vegetals, especialment el tofu i el tempeh a la planxa.
Un cop barrejats els ingredients, a mesura que passa el temps, el lli mòlt va absorbint líquid i espessint-se, per això aquesta salsa requerirà més aigua o menys segons si es pren immediatament o es prepara per endavant. El lli té moltes propietats nutricionals que en justifiquen l’ús diari en una cuina saludable. A més, per a la pràctica culinària, va bé conèixer maneres d’espessir i lligar les salses i aconseguir textures semblants a la maionesa, sense els inconvenients que aquesta salsa comporta.
Els àcids grassos essencials omega-3 de les llavors de lli queden desprotegits un cop mòltes i s’oxiden amb rapidesa. Una solució pràctica és conservar el lli mòlt al congelador i treure’l just abans de fer-lo servir. Per preservar al màxim la qualitat dels omega-3, millor que les salses que l’incorporin s’elaborin en quantitats petites per a una menjada o bé que es porti a la taula només la quantitat que s’ha de consumir.
Ja us podeu imaginar la quantitat de variants que admet la recepta. Les goji són opcionals, però triturades a la salsa aporten un puntillisme vermell que, combinat amb el verd del julivert, revitalitzen la salsa, que si no quedaria d’un marró uniforme sense encant.
El miso com a ferment salat té un efecte reforçant i regenerador de la flora intestinal. El vinagre de poma no pasteuritzat, com a ferment àcid, potencia una bona digestió. L’extracte casolà d’estèvia aporta un punt de dolçor que queda bé combinat amb l’àcid del vinagre i el salat del miso, però l’objectiu d’incorporar-lo a la salsa és emmascarar-lo d’una manera deliciosa si el regust que té no ens agrada.
Una salsa rica en omega-3, enzims, probiòtics, calci i antioxidants. Un acompanyant ideal per als plats del dia a dia. Ideal per als més petits de la casa i també per als adults, esportistes, embarassades i gent gran.
El miso és un producte obtingut de la fermentació de la soja que destaca per ser una font excel·lent d’aminoàcids, enzims naturals i probiòtics. Entre els seus múltiples beneficis, el miso ajuda a pair i assimilar els aliments, alcalinitza la sang, afavoreix l’eliminació de residus tòxics, regula la flora intestinal i va bé per combatre els paràsits intestinals, a més d’enfortir els ronyons.
A més, el lli és una llavor oleaginosa que destaca per la seva riquesa en omega-3, un àcid gras essencial que afavoreix la síntesi de prostaglandines de tipus PG3 (antiinflamatòries). A més d’omega-3, també conté omega-6, lecitina, aminoàcids, enzims i fitoestrògens (lignans) i fibra i minerals com el calci, el ferro, el fòsfor i crom. És un aliment que beneficia la salut del cor i del sistema vascular. I els seus fitosterols son eficaços en la prevenció de càncer de mama, còlon i pròstata.
Les baies de goji destaquen per ser riques en substàncies antioxidants, en aminoàcids essencials, àcids grassos essencials i per contenir minerals com el calci, el potassi, el ferro, el zinc i el seleni, i vitamines del grup B, vitamina C i vitamina E i carotenoides.
Pel que fa al vinagre de poma, és un gran depuratiu intestinal (gràcies a l’àcid acètic) i diürètic (gràcies al seu contingut en potassi) i ajuda a combatre el restrenyiment i els problemes de digestions lentes i inflors. També és ric en vitamina A, cosa que va bé per als problemes de pell i de sequedat de les mucoses.