Wok de llombarda i pastanaga amb espagueti de mar

Aquesta setmana la Montse Vallory us proposa un wok de llombarda i pastanaga, un plat exquisit i molt ric en antioxidants

19 de març 2012 | Actualitzat el 5 de febrer 2021

Una proposta original i exquisida per menjar verdura rica en antioxidants sense que es perdin les propietats nutricionals.

Wok de llombarda i pastanaga amb espagueti de mar
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

 • ¼ de col llombarda a tires molt fines
 • 2 pastanagues tallades a tires
 • 1 cullerada de vinagre d’ume
 • 1 cullerada de suc de gingebre fresc, ratllat i escorregut
 • Oli verge extra d’oliva o de coco per saltar
 • Xucrut, julivert picat i llavors de gira-sol torrades

Per a l'alga espagueti de mar fresca

 • 1 vas d’alga espagueti de mar fresca en salaó
 • Oli de sèsam
 • Tamari

ELABORACIÓ

 1. Dessaleu l’alga: submergiu-la en aigua freda, remeneu i canvieu l’aigua dues vegades. Escorreu-la i amaniu-la amb oli de sèsam i tamari. Reserveu-la.
 2. Escalfeu un wok antiadherent de titani i carboni o de ferro colat. Pinzelleu amb oli i salteu les pastanagues i la col uns 3-5 minuts, amb una mica de sal i unes gotes de vinagre d’ume. Aparteu el wok del foc.
 3. Incorporeu l’alga i amaniu-ho amb suc de gingebre i oli de sèsam.
 4. Remeneu-ho i afegiu-hi julivert picat.
 5. Serviu-ho calent amb llavors torrades i acompanyat d’una cullerada de xucrut.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La tècnica del wok es fa sense tapa i movent constantment la paella per dinamitzar les verdures i evitar que s’enganxin. Si la paella resulta massa pesada per moure-la, feu servir un parell d’espàtules per remenar les verdures constantment.

L’oli de coco és l’oli més estable i més resistent a les altes temperatures del wok, per tant és més convenient que el d’oliva per als saltats.

El vinagre d’ume s’utilitza per fer pujar el vermell de la col llombarda.

L’alga espagueti de mar fresca en salaó que comercialitza Porto-Muiños és tendre i amb un intens sabor a mar. Només cal dessalar-la i amanir-la.

Afegiu-hi varietat de proteïna (seitan, tofu fumat, tempeh a la planxa, gambes) i verdures de temporada (porro, col verd, bròcoli, mongetes tendres, fonoll fresc, carabassó). La verdura verda i la que provoqui flatulència val més que la bulliu prèviament uns minuts per facilitar-ne la digestibilitat.

Els apunts energètics

Segons el doctor Jorge Pérez-Calvo, aquesta tècnica de cocció ajuda en estats de frustració emocional o excés de tensió nerviosa. Indicat si hi ha molt de desig de crus (amanida, fruita…) i s’han d’evitar perquè la digestió és pobra.

El gingebre ajuda a digerir, elimina els gasos i escalfa el cos. A la primavera resulta útil per escalfar i descarregar els greixos acumulats durant l’hivern. S’ha d’evitar a l’estiu o quan fa calor i també les persones que tenen símptomes de calor interna (sufocacions, cara i llengua vermella, etc.).

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Una proposta original de menjar verdura rica en antioxidants sense que perdi les propietats nutricionals, gràcies a la cocció ràpida. L’espagueti de mar és una alga molt remineralitzant, molt eficaç contra les anèmies. Aquest plat és ideal per a les persones que busquen menús saludables per incloure’ls en una dieta d’aprimament.

portada  —  amunt