Remenat de tofu, alga wakame i salmó

Aquesta setmana la Montse Vallory us proposa Remenat de tofu, alga wakame i salmó

13 de març 2012 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 4 persones El tofu fresc sempre s’ha de cuinar bé per fer-lo més digestiu. El wakame és una alga que afavoreix la regeneració de la qualitat de la sang, té propietats desintoxicants i és adequada per a la recuperació del postpart. Es potprendre crua en amanides, cuinada de diverses maneres o simplement com acondiment.

Remenat de tofu, alga wakame i salmó
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 250 g de tofu fresc ecològic, ben esmicolat
  • 2 cebes en daus
  • ¼ de culleradeta de cúrcuma
  • Un toc de pebre negre acabat de moldre
  • 1 cullerada (15 ml) d’alga wakame deshidratada Porto-Muiños
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • 1 culleradeta (5 ml) d’orenga o alfàbrega seca
  • 1 pot de salmó ecològic en oli d’oliva verge extra
  • Cibulet o julivert picat
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina

ELABORACIÓ

  1. Bulliu el tofu 3 minuts amb aigua que el cobreixi. Coleu-lo i deixeu-lo refredar. Esmicoleu-lo amb les mans o amb una forquilla.
  2. Remulleu la wakame 5 minuts amb aigua que la cobreixi. Escorreu-la i piqueu-la.
  3. Salteu les cebes amb oli i sal, durant 10-15 minuts o fins que comencin a daurar-se, sense tapa al principi i afegint-hi aigua quan faci falta.
  4. Incorporeu el tofu esmicolat i una mica de sal, cúrcuma I pebre, wakame i orenga. Barregeu-ho tot i coeu-ho tapat 20-30 minuts. Remeneu de tant en tant per evitar que s’enganxi; si fa falta, afegiu-hi una mica d’aigua o caldo de verdures.
  5. Rectifiqueu el sabor amb salsa de soja, remeneu-ho bé i aparteu-ho del foc.
  6. Esmicoleu el salmó amb l’oli de conserva, barregeu-lo amb el remenat de tofu i empolvoreu-hi julivert picat per sobre. Serviu-lo sobre torrades de pa integral d’espelta com si fos una barqueta, tal com es veu a la foto.

Apunts culinaris

El tofu fresc es pot bullir i escórrer bé abans de cuinar-lo per tal d’eliminar les purines de la soja, però és un pas opcional i, si no se’n menja massa, es pot cuinar directament.

El tofu que comercialitzen barrejat amb fines herbes, hortalisses o algues resulta més fàcil d’esmicolar que el natural.

La recepta admet variants, com un saltat de bolets o de gambes en lloc del salmó, però també queda bé només amb la ceba i el tofu ben condimentats. També es pot servir sobre arròs integral amb cúrcuma o sobre espirals de pasta d’espelta.

Apunts energètics

El tofu és la quallada de la llet de soja crua; té un efecte refrescant i s’ha de cuinar bé per evitar alteracions digestives. Combinat amb el salmó, resulta una combinació proteica reforçant i saborosa.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

És un plat que combina proteïna vegetal, el tofu, amb proteïna animal, el salmó. La raó principal d’aquesta combinació, a part que resulta un plat molt bo, és que compensa l’efecte inhibitori del iode que té el tofu fresc. Tant el salmó com l’alga wakame són aliments que destaquen pel seu contingut en iode. A part d’aquest mineral, el salmó ecològic també és ric en àcids grassos omega-3, però alhora sabem que, avui en dia, els peixos blaus de mida gran acumulen metalls pesants. Per això, per eliminar l’excés de metalls pesants afegim la wakame, rica en alginats, que afavoreixen aquesta funció.

portada  —  amunt