Begudes, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Beguda relaxant i calorífica que es pot prendre calenta, tèbia o a temperatura ambient. Elaborada amb cereal integral fermentat, com tots els ferments naturals, regenera la flora intestinal i reforça les defenses.
L’amasake és un preparat tradicional japonès que s’obté fermentant el cereal integral. Als comerços del país trobem els de mill, d’arròs i de civada, però també es pot elaborar a casa.
La recepta admet variants. Si diluïu l’amasake amb aigua bona o llet de civada en comptes de llet d’arròs, serà menys dolç. Si hi poseu suc de poma, serà més lleuger i refrescant. Si el diluïu amb més o menys líquid, obtindreu una crema o una beguda. Per fer-ne una beguda líquida, l’amasake de mill té una fibra més fina que el d’arròs o de civada. També podeu variar-ne la textura durant l’elaboració: si voleu una beguda ben fina, passeu-la pel colador per eliminar part de la fibra insoluble.
Una beguda relaxant i calorífica. Es pot prendre calenta, tèbia o a temperatura ambient. Independentment de la temperatura en què es prengui, segons les espècies emprades escalfarà més o menys el cos. En general, d’espècies se n’ha de posar una quantitat moderada, que no piqui massa. Si voleu que tingui un efecte ben calorífic, a més de la canyella i el gingebre, afegiu-hi clau d’espècia, pebre negre i cardamom.
Si és per a nens, eviteu el gingebre i poseu-hi preferiblement només canyella. De la mateixa manera, per a qui presenti signes de foc intern –com ara la cara i la llengua vermelles− més val evitar les espècies que escalfen i utilitzar vainilla, que té un efecte més refrescant.
El dolç natural obtingut mitjançant la fermentació dels cereals té un efecte relaxant, idoni per a un berenar en acabar la feina o per a relaxar-nos al final del dia. Al matí, en canvi, ens podria dispersar massa la ment, tot i que els efectes energètics dels aliments varien d’una persona a una altra i es fa difícil concretar-ho.
L’amasake és un dolç natural molt nutritiu, sempre que s’hagi elaborat a partir de cereal integral i ecològic. Gràcies al procés de fermentació, té propietats similars a les del quefir, la xucrut, el miso i la salsa de soja o tamari. Regenera la flora intestinal i manté el sistema immune en forma.
Quan l’amasake s’elabora amb cereal integral té el valor afegit de contenir la fibra del cereal, que ajuda a moderar la pujada de sucre a la sang. La fibra de l’amasake de civada és especialment convenient quan hi ha massa colesterol “dolent”. Com explica Olga Cuevas, la fibra de la civada té la facultat de captar el colesterol i fa de “barqueta” transportadora per eliminar-lo i evitar que sigui reabsorbit.
És un dolç integral i complet, de bona qualitat, sense sucres afegits, però aneu amb compte, que és molt concentrat. Consumiu-lo amb moderació i millor diluït o barrejat amb altres aliments. Es pot utilitzar com a endolcidor per a elaborar postres cremoses, per endolcir una crema de cereals o per fer-ne batuts i begudes variades.