Beguda dolça d’amasake i espècies

Begudes, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Beguda relaxant i calorífica que es pot prendre calenta, tèbia o a temperatura ambient. Elaborada amb cereal integral fermentat, com tots els ferments naturals, regenera la flora intestinal i reforça les defenses.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas (250 ml) d’amasake de mill
  • 3 vasos (750 ml) de llet d’arròs o d’aigua bona
  • ½ culleradeta de canyella en pols
  • ¼ de culleradeta de suc de gingebre fresc

Dieta

  • Crua
  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Beguda dolça d’amasake i espècies

Begudes, Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts

Beguda relaxant i calorífica que es pot prendre calenta, tèbia o a temperatura ambient. Elaborada amb cereal integral fermentat, com tots els ferments naturals, regenera la flora intestinal i reforça les defenses.


Ingredients

  • 1 vas (250 ml) d’amasake de mill
  • 3 vasos (750 ml) de llet d’arròs o d’aigua bona
  • ½ culleradeta de canyella en pols
  • ¼ de culleradeta de suc de gingebre fresc

Elaboració

  1. Peleu 2 cm d’arrel de gingebre i ratlleu-la amb un ratllador de pas fi. Espremeu la polpa amb els dits per extreure’n el suc.
  2. Diluïu l’amasake amb la llet d’arròs i incorporeu-hi el suc de gingebre i la canyella.
  3. Remeneu i escalfeu-ho a la temperatura que us agradi.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Peleu 2 cm d’arrel de gingebre i ratlleu-la amb un ratllador de pas fi. Espremeu la polpa amb els dits per extreure’n el suc.
  2. Diluïu l’amasake amb la llet d’arròs i incorporeu-hi el suc de gingebre i la canyella.
  3. Remeneu i escalfeu-ho a la temperatura que us agradi.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

L’amasake és un preparat tradicional japonès que s’obté fermentant el cereal integral. Als comerços del país trobem els de mill, d’arròs i de civada, però també es pot elaborar a casa.

La recepta admet variants. Si diluïu l’amasake amb aigua bona o llet de civada en comptes de llet d’arròs, serà menys dolç. Si hi poseu suc de poma, serà més lleuger i refrescant. Si el diluïu amb més o menys líquid, obtindreu una crema o una beguda. Per fer-ne una beguda líquida, l’amasake de mill té una fibra més fina que el d’arròs o de civada. També podeu variar-ne la textura durant l’elaboració: si voleu una beguda ben fina, passeu-la pel colador per eliminar part de la fibra insoluble.

 

Els apunts energètics

Una beguda relaxant i calorífica. Es pot prendre calenta, tèbia o a temperatura ambient. Independentment de la temperatura en què es prengui, segons les espècies emprades escalfarà més o menys el cos. En general, d’espècies se n’ha de posar una quantitat moderada, que no piqui massa. Si voleu que tingui un efecte ben calorífic, a més de la canyella i el gingebre, afegiu-hi clau d’espècia, pebre negre i cardamom.

Si és per a nens, eviteu el gingebre i poseu-hi preferiblement només canyella. De la mateixa manera, per a qui presenti signes de foc intern –com ara la cara i la llengua vermelles− més val evitar les espècies que escalfen i utilitzar vainilla, que té un efecte més refrescant.

El dolç natural obtingut mitjançant la fermentació dels cereals té un efecte relaxant, idoni per a un berenar en acabar la feina o per a relaxar-nos al final del dia. Al matí, en canvi, ens podria dispersar massa la ment, tot i que els efectes energètics dels aliments varien d’una persona a una altra i es fa difícil concretar-ho.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

L’amasake és un dolç natural molt nutritiu, sempre que s’hagi elaborat a partir de cereal integral i ecològic. Gràcies al procés de fermentació, té propietats similars a les del quefir, la xucrut, el miso i la salsa de soja o tamari. Regenera la flora intestinal i manté el sistema immune en forma.

Quan l’amasake s’elabora amb cereal integral té el valor afegit de contenir la fibra del cereal, que ajuda a moderar la pujada de sucre a la sang. La fibra de l’amasake de civada és especialment convenient quan hi ha massa colesterol “dolent”. Com explica Olga Cuevas, la fibra de la civada té la facultat de captar el colesterol i fa de “barqueta” transportadora per eliminar-lo i evitar que sigui reabsorbit.

És un dolç integral i complet, de bona qualitat, sense sucres afegits, però aneu amb compte, que és molt concentrat. Consumiu-lo amb moderació i millor diluït o barrejat amb altres aliments. Es pot utilitzar com a endolcidor per a elaborar postres cremoses, per endolcir una crema de cereals o per fer-ne batuts i begudes variades.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat