Begudes, Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Sabíeu que alguns dels principis curatius del te verd Sencha que conté no resisteixen temperatures superiors als 85 ºC, tarden 10 minuts a passar a l’aigua i deixen de ser efectius passades 2 hores?
Hi ha molta varietat de te verd segons l’origen, el mètode d’elaboració, diferents presentacions comercials i diverses maneres de preparar-lo (en infusió, macerat en fred…). En aquesta recepta em refereixo al te verd Sencha Japonès ecològic, en fulla i preparat en infusió.
La temperatura és important, no hauria de sobrepassar els 85 ºC, perquè els principis actius extraordinàriament curatius que conté el te verd Sencha no resisteixen altes temperatures, tarden 10 minuts a passar a l’aigua i deixen de ser efectius passades 2 hores. Això ho explica el Dr. David Servan-Schreiber al llibre Anticáncer. Si passen més de 2 hores des que l’hàgiu preparat, el te continua sent una beguda saludable, diürètica, depurativa i refrescant, més enllà dels principis curatius, que ja no seran disponibles.
Escalfeu el doble d’aigua i seguiu la mateixa tècnica indicada a la recepta, però coleu-ho immediatament després d’haver-hi tirat l’aigua perquè la teïna és el primer que passa a l’aigua. Descarteu aquesta primera aigua colada i tireu-hi la segona aigua (80-85 ºC) seguint el procediment indicat (10 min repòs i prendre’l en 2 hores).
Com calcular la temperatura si no teniu termòmetre? Quan l’aigua arrenca el bull, apagueu el foc i remeneu-la amb una cullera d’acer inoxidable 3-4 segons. Ja està preparada per tirar-la sobre el te.
El preuat Matcha, la pols fina dels brots més joves i tendres del te verd japonès, resulta molt pràctic, però s’utilitza amb mesura perquè és una presentació molt concentrada: es barreja ¼ -½ culleradeta de Matcha (1’2-2’5 ml) en 1 vas (250 ml) de qualsevol líquid, tebi o fred. Té un sabor dolç-amarg delicat i queda deliciós combinat amb llet d’ametlla, de coco, de sèsam o d’anacard, com a batut o gelat. Barrejat amb aliments blancs, resulta un verd elegant i radiant. Com conclou Núria Coll a l’article sobre la reconeguda pastisseria japonesa Ochiai de Barcelona, on es poden degustar delícies amb Matcha: “ A Ochiai, hi ha tantes varietats que necessitareu setmanes per tastar-ho tot. Mesureu-vos, però el dia que decidiu pecar, feu-ho amb el pecat original.”
El te Sencha es conrea a la llum del sol i involucra un procediment laboriós que consisteix a recol·lectar les fulles més joves del te i posar-les immediatament al vapor per evitar-ne l’oxidació i s’enrotllen per assecar-les. A diferència d’altres tes com el te negre, que les seves fulles se sotmeten a un procés de fermentació, i el te oolong, que les fulles estan parcialment fermentades, el te Sencha se sotmet a un processament mínim i sense fermentació. És una beguda considerada d’alta qualitat i és la favorita per a la gent del Japó, que la pren al llarg de tot el dia.
El sabor amarg del te Sencha ens indica que és una beguda interessant com a depurativa pel fetge. A més, és coneguda pel seu al contingut en catequines que pertanyen a un grup de compostos que s’anomenen polifenols i que són potents antioxidants.
És la catequina més important pels beneficis que se li han atribuït per a la nostra salut. És una de les molècules més efectives contra la formació de nous vasos sanguinis (angiogènesi), i és una beguda interessant per als malalts de càncer, ja que pot actuar com a beguda preventiva. En el cas de càncer hormonodepenent, com el de mama, s’ha vist que el te Sencha pot ajudar a modificar el metabolisme dels estrògens. També s’ha vist que el te verd presenta múltiples mecanismes d’acció, incloent la inhibició d’NF-kB, factor que controla diferents gens involucrats en la inflamació i en processos de càncer.