Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
El mill és el cereal idoni per fer unes hamburgueses impecables i, combinat amb bacallà, és un èxit assegurat. Trobareu moltes idees saludables per arrebossar hamburgueses vegetals!
El mill es torra perquè tingui un afecte més alcalinitzant i resulti encara més fàcil de digerir, tot i que ja és molt digerible. Es considera que comença a torrar-se quan s’ha evaporat la humitat de rentar-lo i queda eixut i desprès. Arribats a aquest punt, vigileu que no canviï de color per no cremar-lo. Sabreu que ja és torrat quan sentiu una oloreta de nous torrades.
Poseu-les sense enfarinar en una plata per anar al forn, sobre una fulla de paper vegetal. Pinzelleu-les pels dos cantons amb oli de coco fos o d’oliva verge extra i enrossiu-les al forn ben calent, evitant l’aire calent perquè no quedin massa eixutes.
L’oli de coco és més resistent que l’oli d’oliva a les altes temperatures de la paella en sec, però si aneu amb compte que no arribi a fumejar també es pot fer servir el d’oliva.
La recepta admet variants com tomacons assecats al sol tallats ben petits, fruita seca trinxada i llavors mòltes, altres herbes fresques…
Un plat proteic consistent, nutritiu i energètic que atipa els adolescents, reforça els esportistes i agrada als nens.
Aquestes hamburguesetes són una proposta interessant que combina el mill com a cereal i el bacallà com a font de proteïna.
El mill és un dels cereals més rics en magnesi –mineral molt important per a la salut–, i en fòsfor i lecitina –nutrients importants per al sistema nerviós. És un cereal molt digestiu que beneficia la melsa i l’estómac, molt recomanat per als diabètics i, com que no té gluten, és ideal per als celíacs. Per altra banda, el bacallà aporta una proteïna d’alt valor biològic molt interessant. El resultat és un segon plat molt digestiu i molt nutritiu.