Hamburguesetes de mill i bacallà

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

El mill és el cereal idoni per fer unes hamburgueses impecables i, combinat amb bacallà, és un èxit assegurat. Trobareu moltes idees saludables per arrebossar hamburgueses vegetals!

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1h 30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 grapat de bacallà esqueixat i ben dessalat
  • 1 vas (250ml) de mill, rentat i escorregut
  • 3 vasos d’aigua
  • 2 cebes mitjanes, a daus ben petits
  • 1 pastanaga pelada i ratllada
  • ½ culleradeta de cúrcuma en pols
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Julivert trinxat
  • Sal marina fina
  • Oli d’oliva verge extra

Per arrebossar

  • 1 ou batut en un plat soper
  • 1 plat amb farina (d’espelta, d’arròs, de cigró…)
  • 1 plat amb “pa ratllat” de blat de moro

Dieta

  • Omnívora
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Hamburguesetes de mill i bacallà

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4 - 6
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1h 30 minuts

El mill és el cereal idoni per fer unes hamburgueses impecables i, combinat amb bacallà, és un èxit assegurat. Trobareu moltes idees saludables per arrebossar hamburgueses vegetals!


Ingredients

  • 1 grapat de bacallà esqueixat i ben dessalat
  • 1 vas (250ml) de mill, rentat i escorregut
  • 3 vasos d’aigua
  • 2 cebes mitjanes, a daus ben petits
  • 1 pastanaga pelada i ratllada
  • ½ culleradeta de cúrcuma en pols
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Julivert trinxat
  • Sal marina fina
  • Oli d’oliva verge extra

Per arrebossar

  • 1 ou batut en un plat soper
  • 1 plat amb farina (d’espelta, d’arròs, de cigró...)
  • 1 plat amb “pa ratllat” de blat de moro

Elaboració

  1. Poseu dues cullerades d’oli en una cassola de fons gruixut i salteu la ceba amb un pessic de sal. Deixeu-la coure 10 minuts remenant de tant en tant, fins que comenci a enrossir-se.
  2. Torreu el mill en una paella sense oli, tot remenant uns 3 minuts. No ha de canviar de color.
  3. Afegiu-lo a la ceba, amb la cúrcuma, el pebre, 3 vasos d’aigua i 2 pessics de sal. Remeneu, tapeu i feu que arrenqui el bull a foc viu. Deixeu-ho coure, tapat i a foc suau, uns 25 minuts.
  4. Aparteu-ho del foc, incorporeu-hi el bacallà, la pastanaga ratllada i el julivert i remeneu-ho bé per lligar la massa. Deixeu-ho refredar.
  5. Agafeu una cullerada ben plena de massa que hi càpiga a la mà i, amb les mans humides, feu-ne una bola que aplanareu per formar hamburguesetes com es veuen a la foto.
  6. Quan les tingueu totes formades, passeu-les per farina, després per l’ou i finalment arrebosseu-les en el pa ratllat.
  7. Escalfeu una paella amb oli de coco i/o d’oliva verge extra i enrossiu-les per tots dos costats. Mengeu-vos-les ben calentes servides amb alguna salsa gustosa com se suggereix als apunts culinaris i acompanyeu-les amb una amanida, xucrut i germinats d’alfals.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu dues cullerades d’oli en una cassola de fons gruixut i salteu la ceba amb un pessic de sal. Deixeu-la coure 10 minuts remenant de tant en tant, fins que comenci a enrossir-se.
  2. Torreu el mill en una paella sense oli, tot remenant uns 3 minuts. No ha de canviar de color.
  3. Afegiu-lo a la ceba, amb la cúrcuma, el pebre, 3 vasos d’aigua i 2 pessics de sal. Remeneu, tapeu i feu que arrenqui el bull a foc viu. Deixeu-ho coure, tapat i a foc suau, uns 25 minuts.
  4. Aparteu-ho del foc, incorporeu-hi el bacallà, la pastanaga ratllada i el julivert i remeneu-ho bé per lligar la massa. Deixeu-ho refredar.
  5. Agafeu una cullerada ben plena de massa que hi càpiga a la mà i, amb les mans humides, feu-ne una bola que aplanareu per formar hamburguesetes com es veuen a la foto.
  6. Quan les tingueu totes formades, passeu-les per farina, després per l’ou i finalment arrebosseu-les en el pa ratllat.
  7. Escalfeu una paella amb oli de coco i/o d’oliva verge extra i enrossiu-les per tots dos costats. Mengeu-vos-les ben calentes servides amb alguna salsa gustosa com se suggereix als apunts culinaris i acompanyeu-les amb una amanida, xucrut i germinats d’alfals.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

El mill es torra perquè tingui un afecte més alcalinitzant i resulti encara més fàcil de digerir, tot i que ja és molt digerible. Es considera que comença a torrar-se quan s’ha evaporat la humitat de rentar-lo i queda eixut i desprès. Arribats a aquest punt, vigileu que no canviï de color per no cremar-lo. Sabreu que ja és torrat quan sentiu una oloreta de nous torrades.

Altres maneres d’enrossir les hamburgueses

Poseu-les sense enfarinar en una plata per anar al forn, sobre una fulla de paper vegetal. Pinzelleu-les pels dos cantons amb oli de coco fos o d’oliva verge extra i enrossiu-les al forn ben calent, evitant l’aire calent perquè no quedin massa eixutes.

L’oli de coco és més resistent que l’oli d’oliva a les altes temperatures de la paella en sec, però si aneu amb compte que no arribi a fumejar també es pot fer servir el d’oliva.

La recepta admet variants com tomacons assecats al sol tallats ben petits, fruita seca trinxada i llavors mòltes, altres herbes fresques…

Salses per acompanyar les hamburgueses

Els apunts energètics

Un plat proteic consistent, nutritiu i energètic que atipa els adolescents, reforça els esportistes i agrada als nens.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Aquestes hamburguesetes són una proposta interessant que combina el mill com a cereal i el bacallà com a font de proteïna.

El mill és un dels cereals més rics en magnesi –mineral molt important per a la salut–, i en fòsfor i lecitina –nutrients importants per al sistema nerviós. És un cereal molt digestiu que beneficia la melsa i l’estómac, molt recomanat per als diabètics i, com que no té gluten, és ideal per als celíacs. Per altra banda, el bacallà aporta una proteïna d’alt valor biològic molt interessant. El resultat és un segon plat molt digestiu i molt nutritiu.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat