Granola amb poma i canyella

Postres, esmorzars i berenars, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una manera ràpida i sense complicacions per a preparar una granola ideal per esmorzar o berenar i que ens pot ajudar a aportar una textura cruixent a les cremes dolces, les compotes, els flams o les gelatines.

  • Racions:
    500 ml
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1h 30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

Per a la granola

  • 250 ml de gra de fajol activat i deshidratat o torrat
  • 4 cullerades d’orellanes a trossos o nabius vermells secs o panses
  • 2 cullerades de llavors de carbassa torrades
  • 2 cullerades d’avellanes torrades esmicolades

Per al puré de poma, dàtil i coco

  • 1 poma a trossos
  • 3 dàtils medjool (sense el pinyol)
  • 1 cullerada d’oli de coco (en estat líquid)
  • 2 cullerades de coco ratllat
  • 1 culleradeta de canyella en pols
  • 1 culleradeta de cardamom en pols
  • 1/8 de culleradeta de sal verge fina
  • Ratlladura de mandarina

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Granola amb poma i canyella

Postres, esmorzars i berenars, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    500 ml
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1h 30 minuts

Una manera ràpida i sense complicacions per a preparar una granola ideal per esmorzar o berenar i que ens pot ajudar a aportar una textura cruixent a les cremes dolces, les compotes, els flams o les gelatines.


Ingredients

Per a la granola

  • 250 ml de gra de fajol activat i deshidratat o torrat
  • 4 cullerades d’orellanes a trossos o nabius vermells secs o panses
  • 2 cullerades de llavors de carbassa torrades
  • 2 cullerades d’avellanes torrades esmicolades

Per al puré de poma, dàtil i coco

  • 1 poma a trossos
  • 3 dàtils medjool (sense el pinyol)
  • 1 cullerada d’oli de coco (en estat líquid)
  • 2 cullerades de coco ratllat
  • 1 culleradeta de canyella en pols
  • 1 culleradeta de cardamom en pols
  • 1/8 de culleradeta de sal verge fina
  • Ratlladura de mandarina

Elaboració

  1. Si teniu l’oli de coco sòlid, escalfeu-lo en un cassó amb 1 cullerada d’aigua calenta.
  2. Tritureu els dàtils amb la poma, l’oli de coco desfet amb l’aigua calenta, el coco, la canyella, el cardamom, la mandarina i la sal.
  3. Barregeu aquest puré amb el fajol i la fruita seca i escampeu-ho sobre una estoreta de silicona (100 % platí). Cobriu-ho amb un full de paper de forn i alliseu-ho amb el corró perquè quedi una capa ben fina. Llenceu el paper.
  4. Poseu l’estoreta sobre la reixeta del forn a 80-90 graus durant 45-60 minuts. Aneu regulant la temperatura perquè es vagi assecant sense arribar a torrar-se.
  5. Apagueu el forn i deixeu-ho reposar dins del forn amb la porta mig oberta fins que comenci a refredar-se. Amb l’espàtula ampla, aneu capgirant porcions de massa perquè també s’assequi de la part inferior. Quan estigui ben fred, guardeu-ho dins d’un pot a la nevera.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Si teniu l’oli de coco sòlid, escalfeu-lo en un cassó amb 1 cullerada d’aigua calenta.
  2. Tritureu els dàtils amb la poma, l’oli de coco desfet amb l’aigua calenta, el coco, la canyella, el cardamom, la mandarina i la sal.
  3. Barregeu aquest puré amb el fajol i la fruita seca i escampeu-ho sobre una estoreta de silicona (100 % platí). Cobriu-ho amb un full de paper de forn i alliseu-ho amb el corró perquè quedi una capa ben fina. Llenceu el paper.
  4. Poseu l’estoreta sobre la reixeta del forn a 80-90 graus durant 45-60 minuts. Aneu regulant la temperatura perquè es vagi assecant sense arribar a torrar-se.
  5. Apagueu el forn i deixeu-ho reposar dins del forn amb la porta mig oberta fins que comenci a refredar-se. Amb l’espàtula ampla, aneu capgirant porcions de massa perquè també s’assequi de la part inferior. Quan estigui ben fred, guardeu-ho dins d’un pot a la nevera.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Resulta molt pràctic comprar el fajol ja activat i deshidratat (MundoArcoIris, Vegetalia…) tot i que el podeu fer a casa posant-lo en remull 8-10 hores amb força aigua, després l’esbandiu i escorreu bé, i l’utilitzeu tal qual barrejat amb el puré de poma i dàtil. Si voleu que quedi més cruixent, assequeu-lo una mica a forn suau o bé en una paella de fons gruixut.

Aquesta recepta és la meva versió inspirada en la de la Gina de My Healthy Bites i combinada amb la de Naturalvita.net, que inclou vídeo del procediment. Si teniu deshidratadora, en aquests dos enllaços trobareu les indicacions de temps i temperatura.

El puré de poma i dàtil lliga la resta d’ingredients secs i només cal deixar-ho assecar parcialment, sense que arribi a torrar-se, perquè quan es refredi es pugui trencar en trossos prou grans. Si us agrada ben cruixent, deixeu-ho assecar més estona un cop li hàgiu donat la volta, uns 20-30 minuts més.

Si no teniu estoreta de silicona 100 % de platí, feu servir paper de forn de qualitat.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El fajol és un pseudocereal que presenta molts beneficis per a la salut. El seu valor nutricional és considerablement superior al dels cereals. A banda de ser ric en hidrats de carboni, principalment en forma de midó, amb un índex glucèmic mitjà-baix −és a dir, que no provoca pics elevats de sucre en sang−, també presenta proteïna amb un perfil d’aminoàcids bastant bo, particularment ric en lisina i arginina.

Va bé per al cor i per a la circulació, gràcies a la seva riquesa en rutina, antioxidant que reforça els capil·lars sanguinis. També destaca pel seu contingut en minerals com ara el manganès, el coure, el magnesi i el fòsfor.

Quan el gra sencer s’activa, és a dir, quan es posa en remull durant unes hores, el seu contingut en antinutrients –substàncies que interfereixen en l’assimilació de nutrients presents en el fajol– (inhibidors de proteases i tanins) disminueix. Per altra banda, és un pseudocereal que, comparat amb d’altres, presenta un contingut baix en àcid fític, un inhibidor de l’absorció de minerals. Tot i això, sempre és millor deixar-lo en remull tota la nit, per aconseguir un aliment més digestiu i perquè s’assimilin millor els minerals que conté.

L’oli de coco és ric en greix saturat, especialment en triglicèrids de cadena mitjana en què l’àcid làuric es troba de forma molt present. És un tipus de greix que s’ha demostrat que té molts beneficis per a la salut: antiparasitari, antimicrobià, antifúngic, i és una font de combustible interessant per als esportistes i per a les persones que fan una dieta d’aprimament.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat