Postres, esmorzars i berenars, Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una manera ràpida i sense complicacions per a preparar una granola ideal per esmorzar o berenar i que ens pot ajudar a aportar una textura cruixent a les cremes dolces, les compotes, els flams o les gelatines.
Resulta molt pràctic comprar el fajol ja activat i deshidratat (MundoArcoIris, Vegetalia…) tot i que el podeu fer a casa posant-lo en remull 8-10 hores amb força aigua, després l’esbandiu i escorreu bé, i l’utilitzeu tal qual barrejat amb el puré de poma i dàtil. Si voleu que quedi més cruixent, assequeu-lo una mica a forn suau o bé en una paella de fons gruixut.
Aquesta recepta és la meva versió inspirada en la de la Gina de My Healthy Bites i combinada amb la de Naturalvita.net, que inclou vídeo del procediment. Si teniu deshidratadora, en aquests dos enllaços trobareu les indicacions de temps i temperatura.
El puré de poma i dàtil lliga la resta d’ingredients secs i només cal deixar-ho assecar parcialment, sense que arribi a torrar-se, perquè quan es refredi es pugui trencar en trossos prou grans. Si us agrada ben cruixent, deixeu-ho assecar més estona un cop li hàgiu donat la volta, uns 20-30 minuts més.
Si no teniu estoreta de silicona 100 % de platí, feu servir paper de forn de qualitat.
El fajol és un pseudocereal que presenta molts beneficis per a la salut. El seu valor nutricional és considerablement superior al dels cereals. A banda de ser ric en hidrats de carboni, principalment en forma de midó, amb un índex glucèmic mitjà-baix −és a dir, que no provoca pics elevats de sucre en sang−, també presenta proteïna amb un perfil d’aminoàcids bastant bo, particularment ric en lisina i arginina.
Va bé per al cor i per a la circulació, gràcies a la seva riquesa en rutina, antioxidant que reforça els capil·lars sanguinis. També destaca pel seu contingut en minerals com ara el manganès, el coure, el magnesi i el fòsfor.
Quan el gra sencer s’activa, és a dir, quan es posa en remull durant unes hores, el seu contingut en antinutrients –substàncies que interfereixen en l’assimilació de nutrients presents en el fajol– (inhibidors de proteases i tanins) disminueix. Per altra banda, és un pseudocereal que, comparat amb d’altres, presenta un contingut baix en àcid fític, un inhibidor de l’absorció de minerals. Tot i això, sempre és millor deixar-lo en remull tota la nit, per aconseguir un aliment més digestiu i perquè s’assimilin millor els minerals que conté.
L’oli de coco és ric en greix saturat, especialment en triglicèrids de cadena mitjana en què l’àcid làuric es troba de forma molt present. És un tipus de greix que s’ha demostrat que té molts beneficis per a la salut: antiparasitari, antimicrobià, antifúngic, i és una font de combustible interessant per als esportistes i per a les persones que fan una dieta d’aprimament.