Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
El cochayuyo es pot considerar una “superalga” per la quantitat de nutrients que aporta i pel ventall ampli de propietats terapèutiques que té. És un aliment que neteja l’organisme, alhora que nodreix i reforça. S’ha de rentar i remullar com a mínim dos minuts i, quan és tendra, es pot menjar crua després del remull.
Aquest és un plat de cullera que admet qualsevol ingredient natural que tingueu al rebost o a la nevera: altres hortalisses, bolets, peix i marisc, fideus d’espelta, etc. La quantitat de salsa de tomàquet pot variar segons com us agradi. També es pot reduir la quantitat de tomàquet i afegir-hi pebre vermell dolç.
Compte amb els cigrons cuits, que no volen foc fort perquè podrien endurir-se.
L’alga cochayuyo és ben diferent de la resta d’algues en el seu aspecte, volum i textura, més carnosa, elàstica i ferma. No és de Galícia ni del Japó, sinó d’Amèrica del Sud. En quítxua (llengua ancestral del nord de Xile i Perú) significa ‘herba aquàtica’ i ha servit d’aliment a les comunitats indígenes durant segles. De fet, s’assembla més a un bolet que a una alga i no té un gust de mar tan pronunciat com les altres. El temps de remull és relatiu, depèn de la partida d’alga, de l’època de recol·lecció, etc. Un criteri fàcil: els trossos més clars tenen una fibra menys dura que els trossos més foscos i necessiten menys remull. Combina molt bé amb sopes, estofats, paelles.
L’alga cochayuyo és depurativa, rica en nutrients i d’un sabor agradable. Combinada amb cigrons i verdures resulta un plat de proteïna completa, reforçant i nutritiu, adequat per a totes les edats.
L’alga cochayuyo nodreix i neteja l’organisme al mateix temps, és curativa i preventiva, rica en iode i fibra, i una bona font de vitamines, minerals i oligoelements. Per les propietats terapèutiques que té es pot considerar una superalga.
Per la seva riquesa en iode resulta convenient en dietes de control de pes quan cal accelerar el metabolisme i ajuda a prevenir el goll i l’hipotiroïdisme. Gràcies a la seva riquesa en fibra, ajuda a regular el colesterol i el restrenyiment. Tonifica l’organisme i esvaeix l’esgotament. S’utilitza també en casos d’acidesa d’estómac i gastritis, en trastorns hepàtics i alcoholisme, per enfortir pèl, pell i ungles.
Al llibre Tratamientos naturales al alcance de todos, Olga Cuevas i Lucía Redondo proposen una sopa de cochayuyo com a remei culinari per fluïdificar mucositats, gràcies a la cistina que conté, que es transforma en L-cisteïna, aminoàcid de poder fluïdificant alt del moc.
Tradicionalment s’ha utilitzat als països d’origen per regular la hipertensió, tal com explica el metge Pedro Ródenas al llibre Descubrir el cochayuyo.
Per raons burocràtiques, a Espanya no es permet comercialitzar l’alga cochayuyo des del 2010 com a aliment, sinó com a fertilitzant per a jardineria domèstica per raons purament burocràtiques −donar-la d’alta com a aliment costaria entre ½ milió i 2 milions d’euros−, però és una alga amb propietats medicinals reconegudes notables i que s’ha consumit durant segles. Es pot comprar a les botigues de productes naturals.