Crema depurativa d’api, nap i fonoll

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Crema depurativa gràcies als minerals que conté, en especial el potassi, el qual es troba en bona quantitat en l’api, en el fonoll i en el nap; els seus tres ingredients principals.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    40 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 2-3 cebes tallades a mitja lluna
  • 4-6 branques d’api, a rodanxes fines
  • 1 bulb de fonoll, a rodanxes fines
  • 2 naps, a rodanxes
  • 5 cm d’alga kombu
  • 1 l de brou vegetal o aigua mineral
  • Llimona
  • Germinats d’userda
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina

Dieta

  • Ceto
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Crema depurativa d’api, nap i fonoll

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    40 minuts

Crema depurativa gràcies als minerals que conté, en especial el potassi, el qual es troba en bona quantitat en l’api, en el fonoll i en el nap; els seus tres ingredients principals.


Ingredients

  • 2-3 cebes tallades a mitja lluna
  • 4-6 branques d’api, a rodanxes fines
  • 1 bulb de fonoll, a rodanxes fines
  • 2 naps, a rodanxes
  • 5 cm d'alga kombu
  • 1 l de brou vegetal o aigua mineral
  • Llimona
  • Germinats d’userda
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Oli d'oliva verge extra i sal marina

Elaboració

  1. Salteu les cebes uns 10-12 minuts amb una mica d'oli i un pessic de sal, a foc mig i sense tapa.
  2. Afegiu-hi l'api, els naps, el fonoll, la kombu, un pessic de sal i aigua que cobreixi la meitat del volum de les verdures. Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i deixeu-ho coure 15 minuts, tapat i a foc mig. Rectifiqueu de sal.
  3. Retireu la kombu i tritureu les verdures fins a obtenir una consistència cremosa.
  4. Presenteu-ho amb una rodanxa de llimona, germinats d’userda, un polsim de pebre i un rajolí d’oli.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu les cebes uns 10-12 minuts amb una mica d’oli i un pessic de sal, a foc mig i sense tapa.
  2. Afegiu-hi l’api, els naps, el fonoll, la kombu, un pessic de sal i aigua que cobreixi la meitat del volum de les verdures. Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i deixeu-ho coure 15 minuts, tapat i a foc mig. Rectifiqueu de sal.
  3. Retireu la kombu i tritureu les verdures fins a obtenir una consistència cremosa.
  4. Presenteu-ho amb una rodanxa de llimona, germinats d’userda, un polsim de pebre i un rajolí d’oli.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Les verdures de fibra llarga, com l’api i el fonoll, quan es cuinen per fer-ne crema, s’han de tallar ben fines a contrafibra –transversalment, no de dalt a baix– perquè puguem deixar-hi aquesta fibra prebiòtica de gran benefici per als budells sense notar-la quan ens la mengem.

Si voleu una crema més substanciosa, afegiu-hi, al moment de la trituració, un tros d’alvocat, llet de civada o ametlla mòlta.

Per rectificar de sal un cop triturats els ingredients, podeu afegir-hi unes gotes de vinagre d’umeboshi, que aporta el sabor àcid, a més del salat, i no canvia el color de la crema.

L’energia espiralada de les batedores elèctriques a alta velocitat debilita, a la llarga, el sistema digestiu. Per obtenir una crema més fina i homogènia sense haver de batre-la a alta velocitat, comenceu la trituració amb poc líquid i afegiu-hi després la resta.

No llenceu la kombu. Esbandiu-la sota l’aixeta i reserveu-la a la nevera destapada per al següent ús.

Els apunts energètics

Perquè sigui més depurativa, eviteu l’oli calent del primer punt i salteu la ceba amb aigua. Serviu-ho sempre amanit amb un rajolí d’oli cru.

El pebre negre és un sabor picant que ajuda a desenganxar mucositats internes i té un efecte calorífic. El wasabi, en canvi, és un picant que ni escalfa ni refreda, és neutre.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Aquest crema és depurativa gràcies als minerals que conté, en especial el potassi, el qual es troba en bona quantitat en l’api, en el fonoll i en el nap. A més de tenir propietats depuratives, l’api actua com a desintoxicant eliminant principalment l’àcid úric. La seva riquesa en fibra ajuda a afavorir el trànsit intestinal.

Pel que fa al fonoll, és molt adequat per afavorir la digestió i evitar els gasos, i l’alga kombu destaca per un contingut ric en iode, vitamines del grup B i provitamina A. Conté àcid algínic, gràcies al qual afavoreix l’eliminació de tòxics intestinals.

També hem de parlar del nap, una hortalissa sovint oblidada en la cultura culinària però que realment és una joia nutricional. A més de ser una excel·lent font de fibra, presenta una gran riquesa en minerals, en especial en potassi, calci, fòsfor i iode, i destaca per un contingut ric en nutrients antioxidants com són la vitamina C i la vitamina E. També afavoreix l’absorció del ferro i la resistència a les infeccions.

En definitiva, si tasteu aquesta recepta no només us en llepareu els dits sinó que el vostre cos s’aprofitarà de les seves propietats desintoxicants i reguladores.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat