Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Crema depurativa gràcies als minerals que conté, en especial el potassi, el qual es troba en bona quantitat en l’api, en el fonoll i en el nap; els seus tres ingredients principals.
Les verdures de fibra llarga, com l’api i el fonoll, quan es cuinen per fer-ne crema, s’han de tallar ben fines a contrafibra –transversalment, no de dalt a baix– perquè puguem deixar-hi aquesta fibra prebiòtica de gran benefici per als budells sense notar-la quan ens la mengem.
Si voleu una crema més substanciosa, afegiu-hi, al moment de la trituració, un tros d’alvocat, llet de civada o ametlla mòlta.
Per rectificar de sal un cop triturats els ingredients, podeu afegir-hi unes gotes de vinagre d’umeboshi, que aporta el sabor àcid, a més del salat, i no canvia el color de la crema.
L’energia espiralada de les batedores elèctriques a alta velocitat debilita, a la llarga, el sistema digestiu. Per obtenir una crema més fina i homogènia sense haver de batre-la a alta velocitat, comenceu la trituració amb poc líquid i afegiu-hi després la resta.
No llenceu la kombu. Esbandiu-la sota l’aixeta i reserveu-la a la nevera destapada per al següent ús.
Perquè sigui més depurativa, eviteu l’oli calent del primer punt i salteu la ceba amb aigua. Serviu-ho sempre amanit amb un rajolí d’oli cru.
El pebre negre és un sabor picant que ajuda a desenganxar mucositats internes i té un efecte calorífic. El wasabi, en canvi, és un picant que ni escalfa ni refreda, és neutre.
Aquest crema és depurativa gràcies als minerals que conté, en especial el potassi, el qual es troba en bona quantitat en l’api, en el fonoll i en el nap. A més de tenir propietats depuratives, l’api actua com a desintoxicant eliminant principalment l’àcid úric. La seva riquesa en fibra ajuda a afavorir el trànsit intestinal.
Pel que fa al fonoll, és molt adequat per afavorir la digestió i evitar els gasos, i l’alga kombu destaca per un contingut ric en iode, vitamines del grup B i provitamina A. Conté àcid algínic, gràcies al qual afavoreix l’eliminació de tòxics intestinals.
També hem de parlar del nap, una hortalissa sovint oblidada en la cultura culinària però que realment és una joia nutricional. A més de ser una excel·lent font de fibra, presenta una gran riquesa en minerals, en especial en potassi, calci, fòsfor i iode, i destaca per un contingut ric en nutrients antioxidants com són la vitamina C i la vitamina E. També afavoreix l’absorció del ferro i la resistència a les infeccions.
En definitiva, si tasteu aquesta recepta no només us en llepareu els dits sinó que el vostre cos s’aprofitarà de les seves propietats desintoxicants i reguladores.