És ben sabut que hi ha persones caloroses i d’altres que sempre tenen fred; és més, que tenen aversió al fred. Qualsevol corrent d’aire és un suplici. Sempre tenen desig de calor i, normalment, a l’estiu es troben molt millor. Des de la medicina tradicional xinesa (MTC) és més fàcil d’explicar: hi ha un desequilibri entre el yin (fred) i el yang (calor). Per ser més exactes, hi ha una debilitat de yang, i per això falta calor a l’organisme i es comprometen certes funcions.

Un dels símptomes més comuns són els peus i les mans fredes; fins i tot, pot passar a l’estiu. La solució no passa per abrigar-nos més o prendre begudes calentes, ja que, al cap de poca estona, passa l’efecte. Hem de combatre aquest fred profund des de dins, i l’alimentació ens hi pot ajudar moltíssim.

Causes

En MTC, el yang (calor) del ronyó és l’origen de l’energia yang de tot el cos. Té la funció d’escalfar l’organisme, transformar (metabolitzar) els aliments i els líquids i facilitar les funcions de creixement i desenvolupament de l’individu. Quan hi ha una debilitat de yang de ronyó es perden les funcions d’escalfament i transformació energètica i hi ha un hipofuncionament de l’organisme amb símptomes de fred i debilitat. La debilitat de yang també es pot donar al cor amb símptomes de mala circulació o a la melsa amb problemes digestius.

Altres símptomes relacionats:

A banda del fred a les extremitats, hi pot haver altres símptomes que, a priori, no els relacionaríem amb això, però que tenen a veure amb aquest hipoescalfament i, per tant, hipofuncionament de l’organisme:

  • Sensació de fred generalitzat (especialment a l’hivern)
  • Molèstia i fred a les lumbars i els genolls
  • Distensió abdominal, a vegades amb dolor tipus còlic
  • Orina clara i abundant
  • Poca capacitat digestiva
  • Femtes desfetes; hi poden haver trossos de menjar sense digerir
  • Acumulació de líquid (edemes) als ulls, abdomen, cames o turmells
  • Astènia o cansament
  • Cara pàl·lida
  • Llengua inflada amb capa blanca

Alimentació

En aquests casos, el primer que hem d’evitar són els aliments crus i freds que agreujaran el quadre. També evitarem totes les verdures i fruites que no són de temporada, especialment les tropicals, que ens refredaran massa.

Per fer front a aquest fred profund, hem d’escalfar l’organisme des de dins, i la millor manera és menjar-ho tot cuinat i, sobretot, potenciar el menjar de cullera: brous, sopes, cremes, cereals i llegums caldoses, etc. De fet, no serà gaire problemàtic, perquè de ben segur que hi ha un desig de prendre plats i begudes calentes, que també facilitaran la digestió.

Menjar-ho tot cuinat i calent és la base, però podem anar un pas més enllà fixant-nos en la naturalesa dels aliments i els sabors, perquè, per exemple, prendre una infusió de menta calenta ens reconfortarà al moment, però com que la menta és refrescant, al cap d’una estona, ja haurem perdut l’escalfor.

La naturalesa dels aliments ens parla de l’efecte tèrmic i fisiològic que provoquen els aliments quan els consumim, i es classifiquen en freds, frescos, neutres, temperats o calents. Triarem els que són calents o temperats per ajudar a mantenir una temperatura calenta constant, ja que fan circular l’energia cap a dalt i cap enfora i activen el metabolisme.

Els aliments de sabor picant afavoreixen la circulació de les extremitats, però hem d’anar amb compte amb els picants forts. Molts fredolics són fans del picant perquè escalfa al moment, fins i tot ens pot fer treure roba o suar, però internament l’excés de calor asseca els líquids orgànics i, a la llarga, poden perjudicar tant digestivament com en l’equilibri entre el yin-yang.

A l’estiu, la major part de l’alimentació també serà cuita i limitarem els crus a un 20%. En els àpats sempre hi haurà una part calenta o cuinada per seguir mantenint l’equilibri yin-yang durant tot l’any.

Quins aliments haurem de potenciar?

  • Hortalisses  i verdura: sobretot ens interessen les arrels o les de forma rodona i que estan més en contacte amb la terra. És el cas de la pastanaga, nap, xirivia, daikon, all, carbassa o remolatxa. Les podem cuinar en crema, kimpira, al vapor o al forn. També podem menjar verdura de fulla verda com els espinacs o les bledes, però cuites. Les amanides les reservarem per l’estiu i millor al migdia.
  • Fruita cuinada: especialment en forma de compota, al forn o un toc de paella amb oli de coco verge i canyella.
  • (Pseudo)cereals calents: el fajol és el pseudocereal ideal per a l’hivern i el gran aliat per a persones amb símptomes de fred perquè escalfa molt l’organisme. També podem incloure altres cereals que són digestius i de naturalesa temperada-neutra com el mill o l’arròs.
  • Llegums caldosos: el llegum més interessant per a l’hivern és l’azuki, que té tropisme pels ronyons i ajudarà a fer-los funcionar.
  • Espècies calentes i picants suaus: gingebre, canyella, clau, cardamom o fonoll. Evitarem els picants més forts com la caiena, els bitxos o el pebre negre perquè l’excés de calor esgota l’energia i asseca els líquids orgànics. A més, estan contraindicades en cas d’hemorroides o úlceres d’estómac; en aquests casos és millor fer servir espècies temperades, com anís estrellat, pell de mandarina seca, farigola, orenga o comí.
  • Begudes que escalfen: infusions amb espècies tipus la Classic de Yogi Tea; infusió de gingebre, brou de verdures d’arrel amb gingebre, kombu i miso.

Crema amb cigrons

Beguda especial calenta

6 g de gingebre, 1-3 g de regalèssia, 3-9 g de canyella + 1/2 litre d’aigua. Bulliu 15 minuts i aneu bevent durant el dia. Hi podeu afegir anís estrellat perquè tingui més bon gust i també sigui digestiva.

Moxibustió

En la medicina tradicional xinesa es fan servir uns puros d’artemisa que es posen sobre punts concrets i són molt útils per escalfar-nos. També es poden col·locar dins una caixeta especial de fusta i posar a sobre de l’abdomen, si el fred genera problemes digestius, o de les lumbars, si són símptomes més relacionats amb els ronyons.

Lluca Rullan
Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan_dietista