El 20 de novembre passat i, aprofitant l’edició anual del Fòrum Gastronòmic 2020, es va presentar la segona Barcelona Slow Food Guide, que recull 101 locals de Barcelona i rodalia que comparteixen una filosofia gastronòmica comuna: el menjar, que reflecteix una identitat i riquesa cultural, relacionat amb temes tan actuals com la sostenibilitat, l’escalfament global i la lluita per l’amenaça contra la biodiversitat.
Enguany tenim 30 cargols slow que reten homenatge a aquest esperit Slow Food i que, juntament amb la resta de locals gastronòmics, s’esforcen per oferir una cuina bona, neta, justa, ecològica, de proximitat i d’acord amb els principis del moviment.
A la guia d’aquest 2020, a part de la descripció genèrica de cadascun dels locals, també hi trobem una petita classificació d’acord amb la llegenda següent:
- Locals especials per la seva cuina que segueixen els valors Slow Food.
- Locals amb una carta de vins en què predominen petits productors i varietats de vi. representatives del territori.
- Locals amb una proposta de plats i receptes tradicionals de la zona.
- Locals en què predominen plats vegetals a la carta.
- Locals on serveixen aigua tractada amb dispositius professionals especials.
A més, no podem passar per alt que el pa és un aliment identificatiu de la nostra terra i cal valorar el conjunt de forners artesans que treballen a petita escala per oferir-nos aquest plaer bàsic. Així que hi podreu llegir un petit llistat de fleques que treballen seguint la tradició, com el Forn Baluard, la Fleca Fortino, el Forn Mistral o el Forn de Sant Josep, entre d’altres.
Aquí us deixem els 30 restaurants premiats amb el Cargol (selecció entre tots els locals de la guia), que són representants autèntics del moviment d’aquesta filosofia Slow Food:
- Agreste de Fabio & Roser
- Aürt
- Berbena
- Ca n’Armengol
- Cèntric Gastro
- El Dinou
- El Filete Ruso
- El Mercader de l’Eixample
- Gat Blau
- L’Artesana Poblenou
- La Nansa
- La Salseta
- La Taverna del Ciri
- La Violeta
- Lasal del Varador
- Llamber
- Lluerna
- Marimorena
- Montiel
- Monvínic
- My Fucking Restaurant
- Olivos Comida y Vinos
- Ona Nuit
- Plata Bistró
- Rasoterra
- Somorrostro
- Teòric Taverna Gastronòmica
- Xavier Pellicer
- Zero Patatero
Quan ens referim als 101 locals gastronòmics, estem parlant no només de restaurants (Mas Salagros-Restaurant 1947, Lluritu, La Pubilla, Iradier, Granja Elena, Dos Pebrots…) –alguns dels quals fins i tot tenen estrella Michelin (Aürt, Lluerna, Lasarte…)– sinó de pizzeries (Pizza d’Autore, La Balmesina…), de gelateries (De la Crem, Parallelo Gelato…), de cerveseries artesanes (Ale & Hop, Garage Bar…), de vinoteques (Monocrom, Macot…) i fins i tot de cocteleries (Dr. Satrvinsky) que comparteixen aquest savoir faire artesanal amb ingredients de proximitat, producció pròpia i que s’identifiquen amb la cultura de la qual formen part.
Aquesta guia és un regal perfecte per aquestes èpoques nadalenques, ja sigui per a un amic invisible, com a regal de Nadal o Reis o simplement com a autoregal si us considereu un foodie en tota regla!