El xef santboià Albert Mendiola, nomenat Cuiner de l’Any 2017 pel Fòrum Gastronòmic de Girona i guanyador de la Carxofa d’Or de Sant Boi (desembre 2018), aposta per fer arribar els productes de proximitat de Sant Boi i el Parc Agrari del Baix Llobregat al cor de Barcelona. D’aquí neix Marimorena BCN el mes de juny del 2018.

I és que Mendiola celebra aquest 2019 vint-i-cinc anys de carrera gastronòmica, que va iniciar de ben jove al costat de grans referents, com Martín Berasategui. Tenia vint-i-un anys quan se’n va anar al País Basc, a treballar amb el xef de Lasarte, que el va fer encarregat de cuina del restaurant Kursaal.

Al cap d’un temps, va tornar a Barcelona per treballar al Negro-Rojo, del grup Tragaluz, i va fer un petit parèntesi obrint una casa rural amb restaurant en un poble prop de Berga. Després d’aquest impàs sacrificat, va decidir tornar a Barcelona i aplicar tota la seva experiència a la cuina del Bar Mut i, més tard, també al Bar Mutis.

Finalment, i amb l’objectiu d’aplicar tot el que havia après i fet fora del seu entorn, va néixer l’any 2012 el restaurant Marimorena de Sant Boi: “Cuina de la iaia amb un acabat modernista, però sense filigranes, amb producte de proximitat i de temporada com a base i amb un preu assequible”.

El juny del 2018, al carrer Loreto 24-26, a dos passos de la Plaça Francesc Macià, va néixer el germà petit del restaurant de Sant Boi: Marimorena BCN. El local és espaiós i la il·luminació fa que alhora també sigui íntim. Les taules són àmplies i estan disposades de tal manera que és impossible sentir la conversa de la taula del costat; això permet tenir una conversa tranquil·la i agradable acompanyada d’un fil musical de fons.

L’objectiu de Mendiola a Marimorena BCN és inspirar-se en el restaurant de Sant Boi, però sense arribar a imitar-lo.

“Seguint la filosofia de la cuina que vull transmetre juntament amb matèria primera de casa, treballo amb producte de Sant Boi provinent tant del Parc Agrari del Baix Llobregat com de la Cooperativa Agrària Santboiana. Cuino segons producte de temporada: les carxofes són de Sant Boi; els espàrrecs, de Gavà; el peix, de la Llotja de Vilanova; la cabra, santboienca –cabrits del cabrer de l’ermita de Sant Ramon–; els ous, de la granja de l’altre costat del carrer del Marimorena de Sant Boi; les maduixes silvestres, també de casa…”, ens explica Mendiola. “Sempre que puc, treballo amb producte ecològic, com les verdures ecològiques de Cal Notari i amb Central Parc, un projecte que, a part de fruita i verdura de producció ecològica, també promou la formació i la inserció sociolaboral”.

Patata “engofrada”

Musclo tigre

La carta del Marimorena BCN està adaptada a un comensal més cosmopolita i gastronòmic, com és el de Barcelona. El restaurant disposa de diverses opcions de menú: la carta principal (dividida en quatre seccions: per acompanyar, plats de petit format, vegetals del Parc Agrari del Baix Llobregat i del mar i la muntanya); menú vegetal (set plats); menú de temporada (en aquest cas hi ha el menú vegetal de carxofa); dos menús degustació (un de curt, amb set plats, i un altre de llarg, amb onze plats); menú executiu, que ofereixen els migdies de dilluns a divendres, i finalment la carta de postres.

Sopa de ceba i carxofa, rovell d’ou trufat

Les tècniques de cocció que més es treballen a la cuina de l’Albert Mendiola són la brasa i les coccions a baixa temperatura; d’aquesta manera es conserven tant les propietats nutricionals dels ingredients com les característiques organolèptiques, i es poden degustar els autèntics sabors d’aquesta cuina tan cuidada!

Fricandó d’albergínies, patates i bolets de temporada

Croquetes casolanes

Quan hi aneu, no deixeu de demanar plats bàsics que ja s’estan transformant en clàssics de la cuina del Marimorena, com les patates “engofrades”, les croquetes casolanes, el fricandó d’albergínies, les patates i bolets de temporada, el musclo tigre o el risotto de civada amb plàncton i ceps. Voldreu degustar tants plats que haureu de repetir la visita!

MARIMORENA BCN
C/Loreto, 24-26. Barcelona
Reserves: reservasbcn@marimorena.es / 931 19 09 47

Mireia Segarra Escolà
Mireia Segarra Escolà

Farmacèutica i especialista en nutrició ortomolecular.
Dietista i naturista i hàbits saludables.

    @miresegarra_degustasalud