És sabut que hi ha una relació molt estreta entre la vitamina C i el sistema immunitari. Aquesta vitamina, que els éssers humans no som capaços de sintetitzar, cal obtenir-la de manera externa, a través de l’alimentació o en forma de complements. Les dones embarassades, lactants i també les persones que fumen, en necessiten més.

gavarrera vitamina c

A més de ser tenir propietats antioxidants que ajuden a contrarestar els efectes dels radicals lliures, l’àcid ascòrbic o vitamina C és una substància indispensable per formar anticossos, a més d’estimular la síntesi d’interferó i de ser broncodilatadora. És, sens dubte, la reina a l’hora de donar suport a les defenses.

La vitamina C en els aliments: un nutrient sensible

Hi aliments que són especialment rics en aquest micronutrient tan clau per reforçar el sistema immunitari.

Sempre s’ha recomanat un suc de taronja per evitar els refredats, perquè les taronges són una font important de vitamina C. No obstant això, els últims estudis indiquen que aquest remei casolà és efectiu per escurçar el temps de constipat, tot i que no evita per si sol que ens refredem.

Entre els aliments abundants en vitamina C, hi ha l’acerola, la gavarrera, els pebrots crus, el julivert, el bròquil i altres crucíferes, els créixens i els cítrics. És important tenir aquesta llista al cap per anar incorporant aquests aliments als àpats sempre que sigui possible i assegurar bons nivells d’aquesta vitamina, que ja hem vist que és tan valuosa, sobretot en aquesta època de l’any.

La mala notícia és que aquesta vitamina hidrosoluble és molt làbil, és a dir, es perd amb facilitat per exposició a la llum, a l’oxigen o a la calor. D’aquesta manera, qualsevol aliment del qual vulguem obtenir vitamina C, s’ha de prendre cru o poc cuinat, cosa que resulta més difícil en època de fred.

Gavarrera: vitamina C en abundància

Aquest fruit vermell provinent d’un arbust de la Patagònia argentina i xilena –el roser caní– és, després de l’acerola, l’aliment amb més vitamina C, de lluny. Mentre que 100 g de taronges contenen uns 50 mg d’aquesta vitamina, la mateixa quantitat de gavarrera en conté unes 10 vegades més.

Diferents estudis han assenyalat que, entre les varietats de gavarrera, n’hi ha una de superior pel que fa a principis actius. Aquesta varietat, que va rebre el nom d’AP-4, també destaca perquè conté àcids grassos omega-3 i omega-6.

De totes maneres, la gavarrera no és tan fàcil d’incorporar a la dieta més enllà d’una melmelada o un te. Per això, la manera més fàcil de beneficiar-se’n és, al menys en aquestes latituds, en forma de complement alimentari.

Una manera fàcil i efectiva de prendre gavarrera

La casa alemanya Raab Vitalfood ha elaborat un complement de màxima qualitat i fàcil de prendre: la gavarrera en pols. Es tracta d’un producte elaborat a partir de la polpa del fruit i de les llavors de la gavarrera AP-4, conreada a les zones altes dels Andes xilens. Les baies es recullen a mà quan el grau de maduració és òptim i, a continuació, s’assequen amb molta cura. La polpa i les llavors es transformen en una pols que segueix contenint els valuosos ingredients del fruit.

La gavarrera en pols de Raab Vitalfood conté vitamina C en grans quantitats i de manera molt disponible. Una culleradeta al dia ja pot tenir efectes positius per al sistema immunitari, sistema nerviós i teixits que necessiten aquest micronutrient (genives, dents, pell, ossos). A més, és molt fàcil de prendre: es pot barrejar en batuts, sucs o iogurt, però també es pot afegir a muslis o altres plats dolços.