El refredat comú és una infecció típica de les vies respiratòries altes, amb símptomes molt incòmodes –com tos persistent, mocs (molts), febre (menys comú), molèsties a la gola, entre d’altres–, causada per diversos virus, molt comú en èpoques de canvis de temperatura i que sol passar al cap d’uns dies. Sempre hi ha la temptació de recórrer als medicaments de farmàcia per fer desaparèixer aquestes molèsties, però la realitat és que tant la febre com els mocs o la tos compleixen funcions importants per combatre els microorganismes i, per tant, el millor és acompanyar el procés; molt més que anul·lar-lo. A més, quan el refredat no es resol enfortint el terreny, és molt comú recaure, i amb els símptomes més accentuats.

Remeis naturals contra el refredat

Remeis naturals contra el refredat

Combatre un refredat amb aliments del rebost és una cosa que ja feien les nostres àvies i que servirà no només per suavitzar la simptomatologia, sinó també per augmentar les defenses i evitar recaigudes.

Els aliments del rebost: remeis de sempre que no fallen

  • La ceba

La ceba és el gran remei de l’àvia, que ajuda a treure mocs, a matar gèrmens i a respirar millor.

A més d’incloure-la en els plats, una manera molt simple d’utilitzar-la i també efectiva és tallar una ceba per la meitat i deixar-la al costat del llit de la persona refredada tota la nit. Els olis essencials de la ceba passen a l’aire i fan una acció expectorant i antisèptica. Per seguir aprofitant-la, es torna a tallar en trossos més petits per a les nits següents fins que deixi de fer olor (quan ja no fa olor, és que no deixa anar olis essencials).

També se’n pot fer infusió. Amb una mica de mel no és gens desagradable de gust i alleuja molt les molèsties de coll. Es pot anar prenent a glopets durant tot el dia.

Tant la febre com els mocs o la tos compleixen funcions importants per combatre els microorganismes i, per tant, el millor és acompanyar el procés; molt més que anul·lar-lo.

  • El gingebre

Un altre imprescindible del rebost contra els refredats. El gingebre, a més d’escalfar l’organisme i reconfortar-lo, és un dels remeis més efectius per alleujar la tos i expulsar la mucositat i combatre la infecció. També és molt fàcil d’incorporar en una crema de verdures o en una infusió afegint un trosset del rizoma i llençant-lo abans de beure el líquid.

  • All

Com la ceba, aquest tresor de la naturalesa no només té propietats antisèptiques molt potents, sinó que també és un gran aliat del sistema respiratori i pulmons, ja que promou la fluïdificació i expulsió de mocs. Així mateix, l’all reforça el sistema immunitari. Es pot afegir a amanides o cremes, sempre cru.

  • Farigola i orenga

Aquestes herbes aromàtiques són grans antisèptics i es poden prendre en forma d’infusió o, també, com a ingredients en els plats. Si la gola està afectada, també pot ser útil fer gàrgares amb aquestes plantes un parell de vegades al dia.

  • Xiitake

Aquesta varietat de bolets tonifica el sistema immunitari, ja que augmenta les defenses per combatre contra l’acció de microorganismes. Els xiitake són molt fàcils d’incorporar al menú, perquè són deliciosos i molt versàtils a la cuina: acompanyant uns ous remenats o en un saltat de verdures, en guisats o, fins i tot, en forma de crema, els bolets xiitake són un aliat saborós contra el refredat comú.

  • Fermentats

Són aliments probiòtics que afavoreixen un equilibri en benefici de la flora intestinal saludable i eviten que s’hi instal·lin organismes patògens. Com ja se sap, si tenim cura de la mucosa intestinal, estarem vigilant la porta d’entrada al nostre organisme i també estarem preservant la resta de les nostres mucoses, totes vinculades estretament, però especialment la intestinal i la respiratòria. A més, recordem que al tub digestiu hi ha una gran proporció de la nostra producció immunitària. Entre els aliments probiòtics que podem incorporar, trobem el quefir d’aigua, les olives, el te kombutxa, la pruna umeboshi, el vinagre de sidra de poma cru, les verdures crues fermentades com el xucrut (si es compra, que no sigui pasteuritzat!).

  • Aliments rics en provitamina A: pastanagues, espinacs, carbassa, moniato i julivert

Són aliments que protegeixen les mucoses contra els microorganismes invasors, ja que són fonts de carotenoides. El julivert, a més, és una font interessant de vitamina C.

Caldo reconfortant antirefredats

Una de les formes més convenients per incorporar tots aquests aliments és amb un brou, que podem anar prenent al llarg de tot el dia i que anirà exercint el seu efecte i reconfortant-nos, alhora que serà una manera de mantenir-nos hidratats.

Aprofitarem per incorporar aliments de temporada com col, nap, xirivia, pastanaga, ceba, tots molt interessants, ja que són rics en micronutrients i fitoquímics que passaran a l’aigua que ens beurem. Si no us penseu menjar les verdures, afegiu-hi la sal al final, en cas contrari, els minerals i vitamines de les verdures no passaran a l’aigua.

El suc de taronja no té sentit en èpoques de fred. A la tardor-hivern, l’organisme necessita begudes calentes i menjars cuits i –encara millor– de cullera.

Suc de taronja: tard, però segur

Segons una revisió científica* de 2013, el remei natural de tota la vida ha demostrat que és eficaç per disminuir la gravetat dels símptomes del refredat i també que n’afecta la durada, tot i que no ho és tant a l’hora de prevenir-lo. Es considera que a partir d’un gram de vitamina C la dosi és suficient per disminuir les molèsties i durada del refredat.

De fet, el got de suc de taronja al matí no té gaire sentit en èpoques de fred, ja que té una naturalesa freda que tendirà a debilitar-nos davant de les temperatures ambientals. A la tardor-hivern, l’organisme necessita escalfar-se i els aliments tenen un paper important. El cos ho demana: begudes calentes i menjars cuits i –encara millor– de cullera. La vitamina C de les taronges la podem obtenir d’altres aliments més adequats per a l’època: julivert (es pot picar i afegir al plat just abans de menjar), bròquil o coliflor al vapor (pocs minuts, per minimitzar les pèrdues) i uns trossos de pebrot o unes fulles d’escarola en una amanida tèbia.

Repòs: l’últim recurs

Gairebé sempre esperem a estar molt malament per frenar. O, més ben dit, només frenem quan ja no podem seguir. Aquest és un error força inevitable avui dia, però la realitat és que la majoria de les vegades és més car seguir en males condicions que saber parar a temps i habilitar una estona exclusiva perquè el cos pugui reparar-se.

Després, el de sempre: no serveix de res incorporar tots aquests aliments i remeis si abans no s’aparta tot el que entorpeix el funcionament correcte del sistema immunitari, com aliments ultraprocessats, gluten i lactis, que tendeixen a augmentar la producció de moc i donen molta feina a l’organisme, ja que afavoreixen la permeabilitat intestinal i són proinflamatoris. En aquest sentit, val més que us oblideu del típic got de llet amb mel i, si voleu una beguda calenta, el substitutiu per una infusió amb gingebre o un bon brou.

També val la pena tenir en compte altres mesures, com evitar el tancament, netejar bé les mans, beure durant tot el dia (millor si són begudes terapèutiques com algunes de les que comentem), fer rentats nasals amb aigua de mar o fer passejos per la platja.

Pilar Rodrigáñez Riccheri

Dietista especialitzada en pèrduda de pes, metabolisme i salut femenina

    @pilarrodriganez
Pilar Rodrigáñez Riccheri

Demana cita amb la Pilar Rodrigáñez Riccheri a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic