Les criatures estan aprenent psicomotricitat: aprenen a saltar, a córrer, a jugar. I a caure, també. És així. N’hi ha que, quan cauen, el cop se’ls inflama molt i els dura dies. En canvi, n’hi ha d’altres a qui els baixa de seguida. Per què?

salt-750

“Perquè hi ha un tipus d’alimentació que rebaixa les inflamacions de les caigudes”, explica el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer: els aliments amb vitamina D, omega-3 i provitamina A. De manera que si l’infant ha caigut, una alimentació rica en aquestes propietats va bé per minimitzar la fase aguda de la inflamació, la primera de totes.

Després, passada la primera fase, els aliments recomanats són els que contenen grans dosis d’àcid acetilsalicílic, com les pastanagues, el coriandre i els aranyons, en qualsevol format (sucs, sencers, amanits).

El procés d’inflamació dura entre dos o tres dies”. S’ha de deixar estar, sense fer-hi res en contra; ni tan sols aplicar-hi gel, sosté Verdaguer. En canvi, si s’opta per posar-hi gel, que és el remei més estès tradicionalment per fer baixar les inflamacions, “caldrà ser conseqüent, perquè la resolució serà més lenta; durarà més”.

Així doncs, si es deixa que el cop s’inflami dos dies sense fer res (sense aplicar cap antiinflamatori químic ni natural; només aliments adequats), a partir del tercer dia cicatritzarà i la inflamació començarà a baixar ràpidament. De l’altra manera, pot ser que això tardi fins i tot un mes, o més.

Un altre tema és la inflamació de les picades d’abelles. No hi ha cap evidència científica que aplicar orina pròpia damunt de la pessigada d’abella sigui eficient, malgrat la literatura popular que ho ha assegurat al llarg dels anys. Ara bé, “el vinagre de poma, que conté àcid acètic, sí que fa baixar la picada i la inflor provocada per la picada de l’abella”.

I encara unes altres inflamacions que molesten, les dels mosquits, que a la tardor encara cuegen. Popularment es creu que els mosquits més rabiosos són els que provoquen les picades més grans, i vermelles. “I no és així, perquè el fet que s’inflami més o menys és per l’alimentació de la persona”. De manera que “la recomanació per fer-les baixar és prendre aliments amb vitamina B1, com ara cereals integrals, llegums, la majoria de fruita seca, ous, llinet i sèsam.

En general, una alimentació antihistamínica (vegeu la llista d’aliments) i l’exercici físic regular fa disminuir la magnitud de la picada i la predilecció que senten els mosquits per picar-nos.

Quins són els aliments rics en vitamina D, omega-3 i provitamina A?

  • La vitamina D es troba als bolets xiitake, el formatge de cabra, la canyella, el peix blau, el rovell de l’ou. La pell també en fabrica si ens exposem als rajos solars.
  • L’omega-3 és al peix en general. També a les algues, les nous i el llinet.
  • La provitamina A és al bròquil, la carbassa, la pastanaga, el mango, el tomàquet, els fruits de la tardor en general i les fruites d’estiu.

Trinitat Gilbert
Trinitat Gilbert

Periodista

  @trinigilbert   @trinigilbert