Rudolf Steiner, pare de l’agricultura biodinàmica i de la medicina antroposòfica, va dir això sobre les abelles: “L’apicultura fa avançar la civilització perquè torna l’ésser humà més fort. Per a l’ésser humà no hi ha res millor que afegir una mica de mel, sense passar-se!, al menjar. Les abelles, d’una manera meravellosa, donen a l’ésser humà el que necessita per al treball de l’ànima.”
La mel, un tresor amenaçat
Consumeixo molt poca mel i sempre d’apicultors respectuosos. En faig servir poca i guardo el pot com si fos un tresor. Des de fa uns anys, la supervivència d’espècies pol·linitzadores com les abelles està seriosament amenaçada. El canvi climàtic, l’ús de pesticides i l’augment d’espècies invasores són les causes principals d’aquesta amenaça. I sense abelles la biodiversitat mundial perilla greument!
La quarantena i la descontaminació que se n’ha derivat ha donat vida a centenars de flors silvestres que estan naixent a les vores de les carreteres i a les voreres de les nostres ciutats, i això ajuda a restaurar diferents ecosistemes i propicia el retorn de moltes abelles.
El mango, una fruita antiviral
La textura carnosa del mango i la seva aroma perfumada són un gran regal per als sentits. El tresor nutritiu més important que amaga són les vitamines C, E i K, carotens i alguns minerals com el seleni; a més de poderosos enzims digestius, tots plegats, substàncies amb efecte protector.
A més és considerada una fruita de gran poder expectorant, antiinflamatòria, antibacteriana i antiviral. Una amanida amb un toc exòtic però amb productes de proximitat. Aprofiteu el moment perquè ara és temporada del mango de Màlaga i és d’una qualitat extraordinària. La tardor és el moment ideal per cuinar la fruita i temperar així la seva energia i fer-la més digestiva.
La ricotta, una varietat de mató
En realitat, la ricotta no és pas un formatge! La Fundació Espanyola de Nutrició la defineix com “un lacti obtingut a partir del sèrum de la llet”. Per fermentar-la, es fan servir bacteris lactis i després s’escalfa per donar-li consistència, i així s’obté un producte ric en proteïnes d’alt valor biològic. Ricotta és el nom italià que es dona a una varietat de mató, però amb textura més mantegosa, ideal per untar o com a farciment.
El toc refrescant el posen els créixens; molt rics en vitamina C i de sabor lleugerament picant que combina molt bé amb el dolç de la vinagreta de mel.
Quan veieu o penseu en un rusc d’abelles, estaria bé que recordeu amb respecte i reverència que, gràcies a elles, tot l’univers flueix cap a nosaltres i ens ajuda a convertir-nos en més bones persones.
Mango a la planxa sobre ricotta i vinagreta de mel
Ingredients (2 racions):
- ½ terrina de ricotta (125 g)
- 1 mango de proximitat
- 1 c.s. d’oli de coco (bio)
- Fulles de créixens
- Flocs de caiena
- Pipes de gira-sol
- Sal en escates (jo n’he fet servir de llimona i llorer d’Herbes de la Conca)
- Pebre negre mòlt
Ingredients per a la vinagreta:
- 1 c.s. de mel artesana (si està molt espessa, poseu-la una mica al bany maria)
- 6 c.s. d’OOVE
- 2 c.s. de vinagre de poma
- Suc de ½ llimona
Preparació:
- Peleu el mango amb un pelador o un ganivet petit i afilat. Feu dos talls paral·lels a banda i banda del pinyol (en el sentit vertical de la fruita). Així obtindreu dues meitats només amb polpa. Talleu a trossos gruixuts o al gust i reserveu-los.
- Pinteu una paella amb una mica d’oli de coco i, quan estigui ben calent (sense que fumegi), salteu els trossos de mango fins que tinguin un color daurat. Empolvoreu-hi la caiena.
- Esteneu la ricotta a la base dels plats (jo hi he posat una base de pa pla de blat, però es pot fer sense res). Afegiu-hi el mango a la planxa.
- Aprofiteu la mateixa paella per torrar les pipes i reserveu-les.
- Emulsioneu bé tots els ingredients de la vinagreta.
- Afegiu els créixens i les pipes torrades a l’amanida i salpebreu al gust. Regueu al gust amb la vinagreta.
Que en gaudiu,
Molta salut!
Hola Joana, els flocs de caiena, és el pebrot picant en flocs petitons. El pots trobar així o en pols, que et funcionaria casi igual. La diferencia és que amb els flocs notes una mica la textura cruixent. També podries utilitzar per donar el punt picant, una mica de pimentó. Jo compro les espècies en llocs de granel o al mercat a les parades d’especies, grans i llegums. Una altre opció bona seria una sal en escates combinada amb una mica de picant. A mi m’agrada molt les que fan “Herbes de la conca” que pots trobar en herbolaris o supermercats Bio. Fan una amb xili i pebre molt interessant.
Qualsevol cosa, ens dius. Merci!
Qué són els flocs de caiena? On els puc adquirir?