Rudolf Steiner, pare de l’agricultura biodinàmica i de la medicina antroposòfica, va dir això sobre les abelles: “L’apicultura fa avançar la civilització perquè torna l’ésser humà més fort. Per a l’ésser humà no hi ha res millor que afegir una mica de mel, sense passar-se!, al menjar. Les abelles, d’una manera meravellosa, donen a l’ésser humà el que necessita per al treball de l’ànima.”

La mel, un tresor amenaçat

Consumeixo molt poca mel i sempre d’apicultors respectuosos. En faig servir poca i guardo el pot com si fos un tresor. Des de fa uns anys, la supervivència d’espècies pol·linitzadores com les abelles està seriosament amenaçada. El canvi climàtic, l’ús de pesticides i l’augment d’espècies invasores són les causes principals d’aquesta amenaça. I sense abelles la biodiversitat mundial perilla greument!

La quarantena i la descontaminació que se n’ha derivat ha donat vida a centenars de flors silvestres que estan naixent a les vores de les carreteres i a les voreres de les nostres ciutats, i això ajuda a restaurar diferents ecosistemes i propicia el retorn de moltes abelles.

El mango, una fruita antiviral

La textura carnosa del mango i la seva aroma perfumada són un gran regal per als sentits. El tresor nutritiu més important que amaga són les vitamines C, E i K, carotens i alguns minerals com el seleni; a més de poderosos enzims digestius, tots plegats, substàncies amb efecte protector.

A més és considerada una fruita de gran poder expectorant, antiinflamatòria, antibacteriana i antiviral. Una amanida amb un toc exòtic però amb productes de proximitat. Aprofiteu el moment perquè ara és temporada del mango de Màlaga i és d’una qualitat extraordinària. La tardor és el moment ideal per cuinar la fruita i temperar així la seva energia i fer-la més digestiva.

La ricotta, una varietat de mató

En realitat, la ricotta no és pas un formatge! La Fundació Espanyola de Nutrició la defineix com “un lacti obtingut a partir del sèrum de la llet”. Per fermentar-la, es fan servir bacteris lactis i després s’escalfa per donar-li consistència, i així s’obté un producte ric en proteïnes d’alt valor biològicRicotta és el nom italià que es dona a una varietat de mató, però amb textura més mantegosa, ideal per untar o com a farciment.

El toc refrescant el posen els créixens; molt rics en vitamina C i de sabor lleugerament picant que combina molt bé amb el dolç de la vinagreta de mel.

Quan veieu o penseu en un rusc d’abelles, estaria bé que recordeu amb respecte i reverència que, gràcies a elles, tot l’univers flueix cap a nosaltres i ens ajuda a convertir-nos en més bones persones.

Mango a la planxa sobre ricotta i vinagreta de mel

Ingredients (2 racions):

 • ½ terrina de ricotta (125 g)
 • 1 mango de proximitat
 • 1 c.s. d’oli de coco (bio)
 • Fulles de créixens
 • Flocs de caiena
 • Pipes de gira-sol
 • Sal en escates (jo n’he fet servir de llimona i llorer d’Herbes de la Conca)
 • Pebre negre mòlt

Ingredients per a la vinagreta:

 • 1 c.s. de mel artesana (si està molt espessa, poseu-la una mica al bany maria)
 • 6 c.s. d’OOVE
 • 2 c.s. de vinagre de poma
 • Suc de ½ llimona

Preparació:

 1. Peleu el mango amb un pelador o un ganivet petit i afilat. Feu dos talls paral·lels a banda i banda del pinyol (en el sentit vertical de la fruita). Així obtindreu dues meitats només amb polpa. Talleu a trossos gruixuts o al gust i reserveu-los.
 2. Pinteu una paella amb una mica d’oli de coco i, quan estigui ben calent (sense que fumegi), salteu els trossos de mango fins que tinguin un color daurat. Empolvoreu-hi la caiena.
 3. Esteneu la ricotta a la base dels plats (jo hi he posat una base de pa pla de blat, però es pot fer sense res). Afegiu-hi el mango a la planxa.
 4. Aprofiteu la mateixa paella per torrar les pipes i reserveu-les.
 5. Emulsioneu bé tots els ingredients de la vinagreta.
 6. Afegiu els créixens i les pipes torrades a l’amanida i salpebreu al gust. Regueu al gust amb la vinagreta.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner