La tardor és un bon moment per començar a cuinar estofats, llegums, vapor i coccions que ens permetin estabilitzar els sabors i portar gradualment la calor cap endins, ja que el propòsit d’aquesta estació també és recollir-se després de l’estiu, durant el qual hem projectat l’energia cap a fora.

I sí, per què no?, passar lleugerament per la planxa amb mantega de qualitat uns cabdells de Tudela i unes llunes de carbassa, sal marina i pebre; farà que aconseguim un efecte energètic més nutritiu i més intensificarem els sabors. És una bona època per ser capaços de recuperar el focus i connectar-nos amb els cicles naturals de la vida.

En medicina oriental la tardor està relacionada amb l’element terra, que vol dir nutrició i cura, i els òrgans que hauríem d’atendre especialment són estómac, melsa i pàncrees, les funcions principals dels quals són organitzatives, digestives, immunitàries i d’assimilació.

Aquests òrgans són nodrits, en general, pel sabor dolç natural de les verdures rodones, com carabasses, cebes, cols, cols de Brussel·les, coliflor o castanyes, i de fruites com el caqui, les figues o la magrana. Per a aquesta recepta he triat la carbassa Muscade de València, de pell dura de color verd, polpa d’un taronja intens i lleugerament més hidratada que la Potimarron, però molt, molt aromàtica.

L’efecte energètic dels aliments canvia segons el tipus de cocció, així que en aquest cas he volgut suavitzar una mica l’energia refrescant dels cabdells donant-los un punt més calorífic i fent-los més fàcils de pair. Es tracta d’una recepta molt fàcil, de textures contrastades i sabors que combinen la suavitat del dolç de la carbassa, la intensitat del formatge de cabra i el picant de l’allioli de figues.

La llarga història de vuitanta milions d’anys de les figueres ens recorda que nosaltres vam arribar els últims a poblar la Terra. Sens dubte, ens assegurarem un futur millor si les tenim en compte i ajudem a preservar tant la figuera com la resta d’espècies. És una recepta per nodrir-nos i creure en el que fem, ocupar-nos dels nostres projectes i creacions i connectar amb la nostra veritable essència.

Recepta: Amanida de cabdells i carbassa

Ingredients (unes 4 racions)

 • 4 cabdells de Tudela
 • Mitjana carbassa
 • Mantega bio
 • Formatge semicurat de cabra
 • Avellanes torrades (opcional)

Ingredients de l’allioli:

 • La polpa de 12 figues
 • 1 gra d’all petit
 • 1 c.s. d’oli d’oliva
 • Suc de llimona

Preparació:

 1. Foneu una mica de mantega en una paella i salteu els cabdells tallats en quatre trossos fins que agafin color. Reserveu.
 2. A la mateixa paella salteu volta i volta la carbassa tallada amb pell i en mitges llunes i escampeu-hi una mica de pebre i sal marina. Reserveu.
 3. Prepareu l’allioli barrejant els ingredients.
 4. Munteu l’amanida amb la base dels cabdells a la planxa i les làmines de carbassa. Repartiu per sobre el formatge trossejat i les avellanes picades i regueu amb l’allioli de figues al gust.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta