En la naturalesa, el mes de setembre és el moment de la fi i del principi. Tot sembla que reprèn el camí de retorn cap a dins nostre. La tardor és moment de treballar estómac, melsa i pàncrees, i nodrir-los amb el sabor dolç. I quan estem ben nodrits, creiem en el que fem i som capaços d’ocupar-nos realment de nosaltres mateixos i dels nostres projectes.
Infusió d’all i romaní
Trieu la beguda vegetal que us agradi més i infusioneu unes branques de romaní, llorer i uns grans d’all. Aquesta serà la base perquè la coliflor adquireixi una textura sorprenentment cremosa, una màgica aroma i una dolçor suau.
La lleugera infusió d’all aporta a aquesta crema olis essencials rics en sofre capaços de combatre bacteris i processos inflamatoris. I les crucíferes com les cols, el bròcoli o la coliflor ens ajuden a reduir el risc de càncer de mama i de sistemes reproductius, tant d’homes com de dones, gràcies a antioxidants com el sulforafà, que prevé mutacions cel·lulars i redueix l’estrès oxidatiu.
Ja els antics erudits grecs trenaven branques de romaní per fer-se corones i se les col·locaven al cap per millorar la memòria. Gràcies als seus efectes tònics i estimulants, a més, el romaní afavoreix la recuperació de malalties respiratòries i de l’aparell digestiu.
Cruixent d’avellana
Per completar aquesta delícia tan dolça, he afegit una guarnició molt especial, extracruixent i aromàtica. L’avellana és una fruita seca que m’enamora. És especialment fàcil de pair i conté molta vitamina E, un antioxidant molt potent.
És cert que viatjar a l’exterior ens aporta experiència i una manera d’obrir-nos al món. Però sovint fem les maletes per fugir. El viatge cap al nostre interior sol ser difícil i arriscat. Potser la nostra realitat no s’ajusta al que somia la ment i hem de replantejar-nos algunes coses. En aquest cas, tenim l’oportunitat de fer-ho d’una forma més agradable, amb l’acompanyament de les verdures dolces filles de la tardor.
La recepta: Coliflor dolça en infusió de romaní i avellanes
Ingredients per a la crema (2 racions completes):
- 1 coliflor mitjana
- 600 ml de beguda vegetal (jo n’he fet servir d’arròs i avellana)
- 2 grans d’all pelats
- 2 branques de romaní fresc
- 1 fulla de llorer
- Sal marina
- Pebre negre mòlt
Ingredients per a les avellanes especials
- 1 grapat d’avellanes sense torrar
- 1 c.p. de curri en pols
- 1 c.p. de canyella en pols
- Sal marina en escates
Preparació:
- Escalfeu la beguda vegetal amb els grans d’all pelats, la fulla de llorer i un parell de branques de romaní. Quan arrrenqui el bull, deixeu-ho un parell de minuts a foc suau i apagueu el foc.
- Retireu els alls, el llorer i el romaní i poseu a bullir les flors de coliflor durant uns 7-10 minuts o fins que estiguin tendres.
- Tritureu-ho amb una batedora o robot fins que quedi una textura ben cremosa. Corregiu de sal i pebre i reserveu la crema. Si li cal més líquid, afegiu-hi beguda vegetal.
- Emboliqueu amb un drap les avellanes i trenqueu-les amb un corró a trossos no gaire petits.
- Esteneu les avellanes en una safata per a forn sobre paper especial i afegiu-hi les espècies i la sal. Torreu-les a temperatura mitjana durant uns 5-10 minuts (en funció del forn) i fins que estiguin daurades. Cal vigilar que no es cremin.
- Repartiu la crema en bols individuals i decoreu-la amb les avellanes torrades i fulles de romaní al gust.
Que en gaudiu,
Molta salut!
Anar a l’exterior i fugir quan podem fer-ho cap a l’interior reconfortats amb aquesta recepta de tardor? No, no…jo ho tinc claríssim, endins. Una recepta plena de poesia. Un plaer sempre llegir-te!
Aixxxx Eva, mil gràcies!! m’encanta rebre missatges com el teu ple d’alegria i agraïment. Persones com tu em motiven per continuar pensant receptes que tenen la intenció de arrivar una mica més enllà del plat. Una abraçada.