Ja en queden poques. Les cireres són una delícia que la natura ens ofereix durant poc temps; per això he volgut aprofitar les últimes per preparar un esmorzar que gaudireu amb cada cullerada.
Em venia molt de gust preparar un crumble, un pastís al forn amb fruita amb cruixent per sobre, però amb la calor no volem encendre el forn! Així doncs, pensant en una versió més estiuenca, va sorgir aquest batut cruixent, més lleuger i ràpid de preparar.
Us explico una mica els ingredients que porta:
- Cireres: el color grana tan potent que tenen ens indica que són molt antioxidants. Les antocianines –el pigment que dona el color vermell– són substàncies que actuen sobre els radicals lliures, per això solen formar part de dietes antienvelliment, però també de l’alimentació de les persones esportistes, fumadores o amb molt d’estrès. Contínuament, es fan estudis sobre els beneficis de les cireres; fins i tot se sap que actuen –en dosis concentrades, terapèutiques– sobre la inflamació, i l’activitat tumoral.
- Beguda de xufa: podríem dir que és la llet vegetal que més aïllada es pren; gairebé sempre es beu tal qual. Per això, no solem pensar-hi a l’hora de fer batuts, però és una bona opció per variar i fer-li un forat. A més, ens permetrà aconseguir una bona textura cremosa.
- Flocs de civada: podeu fer servir flocs de civada sense gluten, si és un problema, o de qualsevol altre tipus.
- Sucre de coco: en faig servir poca quantitat i el combino amb una mica de canyella molta.
- Escates de coco: donen un toc perfecte a tot el conjunt. També podeu posar-hi coco ratllat.
Perquè sigui ben refrescant podeu treure el pinyol de les cireres i congelar-les prèviament o bé afegir uns glaçons de gel picat a la barreja just abans de batre.
Recepta: Batut cruixent de cirera i orxata
Per a 4 racions
Batut
- 400 g de cireres
- 600 ml de beguda de xufa ecològica d’Amandín
Cruixent
- 40 g de flocs de civada (unes 5 c.s.)
- 2 c.s.de sucre de coco de Los Frutos del sol
- 1 c.p. de canyella molta
- 20 g d’escates de coco o coco a trossos de Los Frutos del sol
- 4 cireres sense pinyol
Elaboració
- Renteu les cireres i traieu-ne el pinyol. Reserveu unes 8 peces i congeleu la resta fins l’endemà.
- Prepareu el cruixent. Escalfeu el sucre de coco en una paella amb les cireres i una cullerada d’aigua. Barregeu fins que el sucre es dissolgui. Afegiu-hi els flocs de civada, la canyella i les escates de coco. Remeneu de tant en tant fins que els flocs estiguin daurats.
- Deixeu refredar.
- Poseu les cireres congelades al got de la batedora amb l’orxata i tritureu fins que obtingueu una barreja homogènia.
- Aboqueu el batut als gots i afegiu-hi les 4 cireres que havien quedat trossejades i aixafades. Finalment, poseu una mica del cruixent de civada per sobre i serviu immediatament.
Les cireres s’oxiden molt de pressa, de manera que recomano preparar-lo i consumir-lo al moment.