Cada any que comença és un cicle: coses que cal treballar, coses que cal deixar anar, coses que cal reafirmar, propòsits que volem aconseguir… En tot cas, sempre tenim feina per davant amb nosaltres mateixos, amb els altres, amb el planeta.

El meu desig a escala planetària és que teixim de veritat una xarxa de consciència: cada gest compta, cada acte pot sumar o restar. Estic convençuda que podem fer-ho millor! Us animo a posar-vos a prova, a veure en què podem millorar i sumar.

Batut depuratiu de papaia, gingebre i llimona

I per això, aquest esmorzar va de millorar, de començar l’any netejant, netejant el nostre temple, que és com podem considerar el nostre cos físic. Passades les festes, les reunions familiars i els àpats sense control, arriba el moment de reiniciar, el temps de donar un descans al sistema digestiu i de netejar, de desfer-nos dels excessos.

A més, segur que el cos ens ho demana! Segurament fins i tot tindrem més set; si hem begut més alcohol del que és habitual, ho notarem clarament. En aquest cas, van molt bé les infusions digestives i els sucs de llimona diluïts en aigua tèbia al matí, i recuperar bons hàbits d’alimentació.

Ingredients vegetals que afavoreixen la digestió

La meva contribució i proposta per començar aquesta tasca és un bol de batut amb ingredients fàcils de digerir que no ens complicarà gaire la vida a l’hora de preparar-lo:

 • Papaia: juntament amb la pinya, és de les fruites més recomanades per cuidar el sistema digestiu i per incloure en una fase de neteja orgànica. La papaïna és l’enzim estrella.
 • Prunes seques: fibra pura per facilitar les evacuacions i eliminar residus.
 • Gingebre: a més de millorar les digestions, aporta calor interna.
 • Llimona: en farem servir la pell i una part del suc. Té molts beneficis: vitamina C, antioxidants, minerals…
 • Llet vegetal amb cúrcuma: la cúrcuma és una de les espècies més que recomanables per a la salut del sistema digestiu. Sobretot si ens hem passat molt menjant, ja que desinflama. Es pot comprar la llet de civada amb cúrcuma o partir d’una llet vegetal i afegir-ne mitja culleradeta al batut.

Ingredients batut depuratiu a base de papaia

La combinació, a més de netejar, és deliciosa!

Espero que us agradi! Bon any!

La recepta: Batut de papaia The clean

Ingredients (per a 2 racions)

 • 6 prunes seques sense pinyol
 • Mitja papaia ben madura, sense pell ni llavors
 • Un trosset de gingebre ratllat
 • 1 c.s. de ratlladura de llimona (només la part groga, la part blanca és amarga)
 • 400 ml de llet de civada i cúrcuma, o de llet vegetal sola més ½ culleradeta de cúrcuma mòlta

Preparació

 1. Coeu les prunes amb una mica d’aigua fins que estiguin tendres.
 2. Poseu al got de la batedora la papaia trossejada (reserveu-ne uns trossets per afegir al bol) juntament amb el gingebre ratllat (2 culleradetes petites), la pela de llimona i la llet vegetal. Tritureu-ho tot.
 3. Serviu el batut en bols i afegiu-hi les prunes cuites, els trossets de papaia i decoreu-lo amb uns traços de puré de fruits vermells (opcional).

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg
banner