Comença la primavera, una estació de canvis graduals: canvia el temps, canvia l’humor, van canviant els aliments, canvia l’hora, canvia la natura. Benvingut sigui tot, perquè tot ens ajuda a aprendre, a créixer, a adaptar-nos.

Fotos: Becky Lawton

Us explico la meva proposta del mes. Fa temps que volia fer uns dònuts saludables; és a dir que no estiguessin fregits, que no portessin sucre… Tampoc volia deixar de banda que aviat arriba la Setmana Santa, quan potser podem disposar d’una miqueta més de temps per cuinar i preparar receptes que ens venen de gust. Així és que, entre una cosa i una altra, van sorgir aquests dònuts convertibles en minitortells de Pasqua. És a dir, podeu fer els dònuts per esmorzar un dia qualsevol o adaptar-los per a dies especials com la Pasqua, decorant amb guarnicions al gust.

Què us sembla la idea? Preneu nota del que porten:

  • Farina d’ametlles. És la base. En comptes de farines de cereals, farem servir ametlles, que aporten calci i àcids grassos. Si teniu molinet, podeu moldre ametlles senceres; us resultarà més econòmic.
  • Com que és un preparat sense gluten, l’ou ajuda a lligar la massa al mateix temps que aporta proteïna. Si l’ou és un problema, podeu reemplaçar cada ou per 1 c.s. de llavors de lli moltes barrejada amb 3 c.s. d’aigua.
  • Puré de poma. Aporta humitat a la massa –una cosa que interessa quan el component principal és ametlla– i també ajuda a aglutinar. És el que ajuda a crear volum. Millor que sigui sense fosfats. En trobareu a les botigues d’alimentació bio o herbolaris.
  • Ratlladura de mandarina. Aprofitarem les últimes mandarines per donar el toc aromàtic. És indispensable que siguin ecològiques!
  • He fet servir dos productes; a la massa una mica de xilitol, que dona un punt dolç sense augmentar els nivells de glucosa en sang i, per als més llaminers, he fet servir la crema de nous d’Amandin com a guarnició.

Un cop untada la crema, que serveix per enganxar el que hi poseu a sobre, podeu triar escates de coco, coco ratllat, festucs o altra fruita seca, gerds liofilitzats o fruita deshidratada, llavors, ratlladura de mandarina, pètals de flors o clavar-hi fruita seca coberta de xocolata com si fossin ous petits, o col·locar ouets de xocolata al forat.

Si us preocupa el motlle, que sapigueu que avui trobareu motlles per fer dònuts a molts llocs, com també per fer ous de xocolata. Divertiu-vos!

La recepta

Per a 12 unitats

  • 350 g de farina d’ametlles
  • 4 cullerades de xilitol
  • 1 culleradeta d’impulsor o llevat
  • 1 mica de sal marina
  • 120 g de compota de poma (unes 6 cullerades)
  • 5 ous
  • La ratlladura de dues mandarines (només la part taronja, no la blanca)
  • Crema de nous d’Amandín (per untar a sobre)

Elaboració

  • Escalfeu el forn a 170 ºC i greixeu les cavitats del motlle amb una mica d’oli.
  • Barregeu en un bol la farina d’ametlla, l’impulsor i la sal.
  • En un altre bol, bateu els ous lleugerament, afegiu-hi el xilitol, la ratlladura de mandarina i la compota.
  • Aboqueu els ingredients humits sobre els secs i barregeu.
  • Aboqueu la barreja a les cavitats omplint fins a ¾ de la seva capacitat.
  • Enforneu 15 minuts i comproveu que estiguin cuits (si enfonseu un escuradents a la massa, ha de sortir sec).
  • Deixeu refredar totalment abans de treure del motllo.
  • Un cop fora del motlle, unteu amb la crema de nous i decoreu al gust.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Adriana Ortemberg
Adriana Ortemberg

Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana

    @adriana_ortemberg
banner