La primavera és l’època de l’any en què fauna i flora es reactiven després de la letargia hivernal. S’acceleren els processos vitals, el metabolisme i a la vegada augmenten les funcions de desintoxicació i neteja de l’organisme. El cos s’activa per adaptar-se als canvis de temperatura, bioritme i estil de vida i, per tant, s’afavoreixen els processos de depuració i eliminació dels excessos acumulats durant l’hivern. Durant el procés d’adaptació podem tenir sensació de fatiga i debilitat generalitzada que sol diagnosticar-se com a astènia primaveral. Si en tenim, a més de nodrir-nos millor, és important sortir a l’aire lliure, practicar exercici físic i establir contacte social.
La natura és sabia i ens ofereix, durant aquesta temporada, verdures i hortalisses riques en antioxidants, vitamines i estimulants de les funcions hepaticobiliars, que faciliten el procés de posada en marxa. A més, si us voleu iniciar en el món de l’horticultura, aquesta és la millor època per fer-ho, ja que podeu obtenir fruits a principis d’estiu. Si us hi animeu, podeu plantar algunes de les opcions més populars i fàcils com lletugues, pastanagues, maduixes, tomàquets i carabassons; o algunes aromàtiques per donar un toc de sabor a les amanides i vinagretes com alfàbrega, coriandre o julivert. Veureu ràpidament recompensat l’esforç i aviat us sorprendreu amb els primers brots i en degustareu els fruits.
Les fruites de primavera
Depenent del cicle reproductiu d’alguns fruiters o del lloc on es cultiven, hi ha fruites que trobem durant tot l’any com el kiwi, el plàtan, la pinya, la poma, el mango i l’alvocat. Està bé continuar aprofitant aquesta disponibilitat, però com que la primavera és l’estació de les fruites delicades que duren poques setmanes cal esprémer-les al màxim!
A poc a poc, ens anirem acomiadant dels cítrics de l’hivern (taronges, mandarines, llimones i aranges), alhora que arriben les maduixes, riques també en vitamina C i antioxidants gràcies als seus pigments. Les podrem començar a degustar a final d’hivern i durant gairebé tota la primavera; recordeu, però, la importància que aquest fruit sigui de cultiu ecològic, de temporada i proximitat.
Els nespres, que podrem gaudir d’abril a juny, són un bon regulador intestinal i són rics en potassi i provitamina A (molt interessant per a la salut ocular i dèrmica).
Cap al maig, apareixeran també els albercocs i les primeres nectarines, que trobarem de maig a juny, amb força potassi i vitamina A. Quan s’acabi la temporada, començarà la dels préssecs.
Entre maig i juny, arriben les apreciades cireres, que ens acompanyaran poc temps. En destaquem especialment el contingut en antioxidants, sobretot d’antocianines, que contribueixen a prevenir l’activitat negativa dels radicals lliures que donen lloc a l’envelliment de l’organisme.
A final de primavera també arriba la temporada dels nabius, una fruita delicada i rica en antioxidants, hipoglucemiant i que ajuda a prevenir infeccions urinàries.
Recordem també que, a final de l’estació, podrem trobar un avançament de les fruites típiques de l’estiu, com ara la síndria, el meló, figues i prunes, que encara no passaran pel millor moment.
Les verdures de primavera
Al principi d’aquesta estació encara pot fer una mica de fred; si és així, podrem gaudir d’algunes de les verdures més típiques de l’hivern com els darrers bròquils, cols, remolatxes, coliflors, carxofes, bledes, porros i espinacs, que aniran desapareixent a mesura que arribi el bon temps.
Cap a la fi de l’hivern, trobarem als mercats les primeres faves, pèsols i xiribecs, que són llegums frescos, molt rics en fibra, que ajuden a iniciar el procés de reactivació i depuració de l’organisme. També comença la temporada de calçots, motiu de celebració i reunió amb amics, que se solapa durant un temps amb la temporada dels primers espàrrecs silvestres; anar-los a buscar en companyia és l’excusa perfecta per sortir a gaudir de la natura i de la pujada de les temperatures. A més, els espàrrecs agafen el relleu a les carxofes pel que fa a les propietats estimulants del fetge i al seu efecte prebiòtic i diürètic.
Encara que hi ha cebes i pastanagues tot l’any, ara n’és la temporada; afegim-les ben fresques a les amanides amb les últimes escaroles, endívies, fonoll i fulles d’api de la temporada; alhora que rebem els nous tipus d’enciams i raves. Recordeu que les amanides aporten moltes vitamines, minerals i enzims.
Cap a final de primavera s’afegeixen, gràcies a l’augment de radiació solar i hores de llum, les primeres solanàcies: albergínies, carabassons, pebrots, tomàquets i patates.
La primavera segons la medicina tradicional xinesa
Segons la medicina tradicional xinesa, hem d’aprofitar les estacions de transició entre el fred i la calor i entre la calor i el fred per reinicialitzar el cos, netejar-lo de totes les toxines i els excessos acumulats durant l’estació anterior i preparar-lo per a un canvi de temperatura i hores de llum.
La primavera es representa amb l’element fusta i els òrgans de fetge i vesícula biliar. En aquesta època, els òrgans es reactiven i també ho fan les funcions de desintoxicació. Per tant, si tenim un fetge carregat, els símptomes es poden fer sentir de manera més aguda en forma, per exemple, d’al·lèrgies, astènia o baixada de defenses. Segons la medicina tradicional xinesa, un fetge carregat també es pot expressar a través d’un estat d’ànim més irritable, sentiments de frustració, ansietat i enuig.
Per tot això, a més de les verdures i fruites que ens brinda l’estació, és un bon moment per plantejar-nos augmentar el consum d’altres que afavoreixin les funcions d’aquests òrgans com crucíferes, vegetals amargs, te verd i fermentats com el miso, la pruna umeboshi, els pickles, el te kombutxa o el quefir. També és un bon moment per fer un descans de fàrmacs i evitar menjar en excés, encara que siguin aliments de bona qualitat, sobretot de nit, que és quan aquests òrgans es regeneren.
Si no arribem a temps per fer una dieta depurativa preventiva, i una alimentació rica en depuratius es queda curta, la complementació natural ens pot ajudar a alleujar símptomes derivats d’un fetge carregat.