desayuno-pan-sarraceno-a-1

Ja fa molt de temps que vaig retirar el pa de la meva dieta. En el meu cas no va succeir per una intolerància al gluten, sinó perquè vaig prendre consciència de l’alimentació que volia dur. En aquell moment de la meva vida començava a experimentar amb la macrobiòtica, pràctica dietètica amb la qual vaig aprendre la importància de consumir cereals integrals sencers, ja que són els més rics nutricionalment i energèticament parlant, es paeixen millor, tenen més nutrients i a més són aliments prebiòtics. Anys més tard vaig arribar a l’alimentació crudivegana i allà em vaig enamorar bojament dels aliments crus, fermentats, vius, activats i sense processar. Així que en aquest idil·li amb el menjar viu, vaig continuar sense menjar pa enfornat, el vaig canviar per galetes salades i altres pans deshidratats a força de llavors i alguns cereals fermentats.

En els últims mesos he estat valorant el meu camí d’experimentació a través de l’alimentació. Sento que per fi he refermat la meva opinió que les coses no són blanques o negres, sinó que hi ha un gran ventall al mig que és infinitament més confortable, afable i coherent que els extrems, no tot ha de ser cuinat i tampoc hem de fugir dels cereals per inflar-nos a greixos i a fruita seca. Em trobo en un moment d’aplegament de tot el que he après i comprovat i ho estic aplicant amb èxit i satisfacció a la meva alimentació i a les meves receptes. D’aquesta manera sento que la dieta és molt més equilibrada, fàcil i està en harmonia amb la nostra climatologia.

desayuno-pan-sarraceno-a-4

D’aquí neix aquest pa sense gluten. Confesso que feia anys que no enfornava i que el meu últim pa al forn estava fet amb grans d’arròs sencer, al més pur estil macrobiòtic, però l’altre dia vaig recordar aquests esmorzars deliciosos que em preparava fa temps i que consistien simplement en unes torrades de pa amb alvocat, oli i germinats. Tot d’una em venien molt de gust i com que visc en una illa on és difícil trobar pa sense gluten, em vaig posar a enfornar. Després de fer diverses proves, per fi us entrego, orgullosa, aquesta recepta, ja que estic segura que us agradarà. Conté el meu ingredient “secret”: les llavors de gira-sol torrades. Gràcies a elles i a l’aroma que desprenen mitjançant el torrat, fan que aquest pa tingui un sabor molt més lleuger i agradable en lloc del sabor tan característic del fajol. A més, mitjançant el torrat les fem molt més fàcils de digerir, ja que ajuda a retirar els àcids (antinutrients), també inhibidors de minerals com el calci i el ferro.

El fajol és un pseudocereal meravellós, ideal per a persones que basen la seva dieta en aliments d’origen vegetal. És molt ric en proteïnes (té tots els aminoàcids essencials), posseeix un contingut elevat de magnesi i molts antioxidants (més que qualsevol altre cereal), a més, esclar, que no conté gluten i, per tant, tampoc afavoreix la permeabilitat intestinal. Si vols més informació sobre aquest fantàstic gra, pots llegir aquest article de la Montse Reus.

desayuno-pan-sarraceno-a-3

Perquè el pa sigui esponjós i tingui aquesta textura que tenen els pans fets amb cereals glutinosos, he utilitzat psyllium, que és una herba que a més d’ajudar a regular el nivell de glucosa en sang i el colesterol, serveix com a espessidor natural. Una característica molt positiva per a l’elaboració del pa és que, a diferència d’altres ingredients de característiques similars, com les llavors de lli, aquest no té gust.

He utilitzat una llevat sec certificat sense gluten de la marca Biovegan. Aquest llevat utilitza remolatxa sucrera ecològica com a substrat per al creixement i, per tant, no conté gluten. Una altra opció lliure de gluten que pots utilitzar és un gasificant natural. La mateixa marca en té un, però també pots buscar altres opcions en qualsevol supermercat ecològic. És el que es coneix com baking powder en anglès i l’únic que has de fer és fixar-te que sigui lliure d’alumini.

Espero que t’animis a enfornar aquest pa, que estic seguríssima que t’encantarà.

També m’agradaria compartir amb tu aquesta reflexió: el menjar no ha ser una cosa complicada i que ens generi una inquietud negativa, ha de ser infinitament més fàcil. Es tracta només d’un vehicle per sentir-nos millor i assolir un nivell de salut i energia òptim. Un estat que ens aporti claredat mental i ens porti a assolir els nostres somnis.

Per a més informació sobre el gluten, mira aquests article:

pa fajol

La recepta: pa de fajol sense gluten amb una torrada amb alvocat

  • Quantitat: un pa petit (per motlle de 8,5 amplada x 15,5 llargada x 5 alçària)
  • Temps: 40 minuts
  • Estris: forn

Ingredients pa:

  • 1,5 T- 230 g de farina de fajol
  • 1 C – 6 g de llevat ecològic Biovegan sense gluten
  • 2 C – 10 g de psylium

  • 1/2 T – 60 g de llavors de gira-sol
  • 2 C d’oli d’oliva
  • 1 T + 2 C – 280 ml d’aigua
  • ¾ c de sal de l’Himàlaia

Ingredients per a la torrada:

  • Mig alvocat en el seu punt
  • Llavors de coriandre
  • Coriandre o julivert fresc
  • Pebre tricolor
  • Pebre de Caiena
  • Una mica d’oli
  • Sal

Preparació:

  1. Preescalfa el forn a 180 °C
  2. Quan el forn estigui calent, posa les llavors de gira-sol a la safata, introdueix-la al forn i deixa-la el temps just perquè comencin a daurar-se (solen ser uns 5 minuts). Sobretot tingues molta cura de no passar-te, ja que el cremat és molt nociu. Quan comenci a fer olor de llavor torrada, retira la safata del forn i deixa que les llavors es refredin una mica. Després les passes per un molinet, personal blender o similar.
  3. En un bol, barreja bé tots els ingredients secs, després afegeix l’oli i, finalment, l’aigua. Continua barrejant-ho amb una cullera de fusta. La massa serà enganxosa i densa, no és una massa que puguis bolcar des d’un bol, sinó que has de manipular-la amb una cullera o alguna cosa similar. Això sí, ha de tenir una mica d’humitat, que no sigui un totxo, si és així afegeix-li una mica més d’aigua.
  4. Tingues preparat un motlle de cake rectangular petitet. Unta’l amb una mica d’oli d’oliva i amb l’ajuda d’una cullera introdueix la massa del pa. Aplana’l amb una espàtula una mica humitejada i amb aquest mateix estri fes una marca d’una línia.
  5. Introdueix-lo al forn preescalfat a 180 °C i deixa que es cuini per dalt i per baix uns 30 minuts o fins que estigui lleugerament daurat. En clavar-li un escuradents o un ganivet, ha de sortir net.
  6. Deixa la porta del forn oberta i deixa que es refredi una estona. Després retira’l del forn i deixa que es refredi al motlle.
  7. Per servir-te la torrada talla unes llesques i torra-les una mica, afegeix l’alvocat i els ingredients extra que t’agradin.

Nota: Aquesta quantitat és per fer un pa en motlle molt petit, si penses utilitzar un motlle de cake de mida estàndard hauràs de duplicar les quantitats.

elka-ETS-1-web

Elka Molker
Health Activist & Clean Food Cooker