Amb aquest temps de primavera, que ara fa calor, ara refresca, que no sabem què posar-nos ni què menjar –que si coses que refresquin o que siguin més aviat calentes…– em vaig decidir per alguna cosa “intermèdia”: un pa de pessic per a aquests dies en què ens ve de gust alguna cosa consistent, i una compota de maduixes per aprofitar les que s’estan fent malbé (si és el cas, perquè a mi no em duren gaire; me les menjo abans!). Si fa calor, podeu menjar només la compota amb una mica de chía hidratada o amb algun iogurt.
Ingredients del marbrejat
Però com que molts fugim dels pastissos, perquè tenen molta farina o molt de sucre… Aquí tenim la millor opció! Vegem els ingredients:
- Carbassó: Visca! Si teniu nens que fugen del “verd” aquí teniu un bon recurs proverdures, i ho podeu comentar amb ells perquè vegin que es pot menjar verdura de moltes maneres. Personalment, no soc partidària d’ocultar els aliments perquè mengin verdura sense que se n’adonin, prefereixo que en mengin amb consciència. El millor del carbassó és que té un gust molt neutre, de manera que podem incorporar-lo en aquest tipus de plats. I a sobre mengem més fibra!
- Cacau: sense sucre per, descomptat, ric en antioxidants i magnesi. El podeu substituir per garrofa.
- Productes de coco: oli, sucre… Són opcions saludables que m’agrada fer servir en quantitats moderades.
- Farina d’ametlla: no fem servir cereals i recorrem a l’ametlla molta. Així tenim un pa de pessic apte per a persones amb intolerància al gluten i ideal per a esportistes, nens, estudiants o llaminers moderats.
- Ous ecològics: ens donaran la part proteica, però, si no consumiu ous, els podeu substituir per farina de lli (només cal deixar reposar una cullerada de lli molt i dues cullerades i mitja d’aigua per cada ou, i ja ho podeu fer servir).
I vet aquí la recepta! Que en gaudiu!
Recepta: Marbrejat de carbassó
- 1 tassa i 3 cullerades de farina d’ametlla
- ¼ tassa de cacau en pols sense sucre
- 1 culleradeta de llevat per rebosteria
- 1 culleradeta de cúrcuma molta
- 1 mica de sal
- 2 ous
- 2 cullerades d’oli de coco
- ¼ tassa de sucre de coco
- ¾ tassa de carbassó ratllat fi
- Maduixes (aprofiteu restes de maduixes o que estiguin a punt de fer-se malbé)
- 1 cullerada de suc de llimona
Elaboració
- Barregeu la farina d’ametlla, el sucre de coco, la sal i el llevat.
- Barregeu els ous –batuts lleugerament– amb l’oli de coco.
- Espremeu el carbassó ratllat per treure-li una mica del líquid i afegiu-lo a la barreja d’ou i coco.
- Dividiu la barreja en dos i, a una, afegiu-hi el cacau en pols i, a l’altra, la cúrcuma.
- En un motlle prèviament untat amb oli i empolvorat amb farina d’ametlla, aboqueu una mica de la barreja clara i, a continuació, la barreja de cacau. Repetiu-ho dues capes més. Amb un ganivet, feu uns moviments a la massa, de baix a dalt, perquè es barregi una mica i quedi amb vetes.
- Coeu-lo al forn a 180 ºC durant 35-40 minuts. Retireu del forn i deixeu refredar completament.
- D’altra banda, arregleu les maduixes descartant les parts malmeses, trossegeu-les i poseu-les en un cassó amb un dit d’aigua, un rajolí de suc de llimona i, opcionalment, algun endolcidor natural al gust. Deixeu coure a foc lent fins que les maduixes quedin com una confitura. Deixeu refredar.
- Serviu el pastís a talls amb la compota de maduixes.
Hola bones,
No acabo d’entendre el procediment de la recepta. Entenc que ens queden 2 barreges:
– la seca: farina ametlla, sucre coco, sal i llevat
– la molla: ou, oli oco i carbassó.
Dubtes:
Quina és la barreja que hem de dividir en 2 x posar en una cacao i a l’altra cúrcuma? La seca o la molla?
Un cop tenim una barreja amb cacao i una altra amb cúrcuma, en quin moment ho ajuntem amb l’altra barreja? Les 2 barreges (seca i molla) quan s’han d’ajuntar?
Merci!
Hola!! Has de barrejar ingredients secs e ingredients humits. Una vegades els tinguis barrejats, divideixes en dos, a una li fiques cacao i a l’altra, cúrcuma. Després aboques al motlle, la barreja de cacao y a sobre la de cúrcuma (o a l’inversa, pots possar la de cúrcuma i a sobre la de cacao), llavors amb una espátula fas moviments de abaix adalt però suaus, així després es fará l’efecte “marbrejat”.
Espero m’hagi explicat bé!
Quina bona pinta! Gràcies.