L’aranja (Citrus paradisi) –pomelo en castellà– és un regal que ens fa la natura a l’hivern per ajudar-nos a passar-lo en unes condicions més bones. La seva riquesa en vitamina C, vitamines del grup B, antioxidants, minerals i principis actius li confereix propietantienats anticancerígenes, antienvelliment, que ajuden a regular els nivells de colesterol en sang i que tenen un efecte depuratiu del fetge. Si el que us desconcerta és el punt amargant, avui us donarem un truc per camuflar-lo.

aranja_pomelo_dins_text

Les principals propietats nutricionals de l'aranja

 • Hidratant

L’aranja en pes és bàsicament aigua (86%) i, per tant, és una fruita molt hidratant.

 • Baix contingut calòric

L'aranja té un contingut calòric baix (només unes 100 kcal per 100 grams de fruita) en forma d’hidrats de carboni (diferents tipus de sucres entre els quals predomina la fructosa, d’assimilació ràpida).

 • Ric en vitamines:
  • Vitamina C: una aranja grosseta (200 g) conté 60 mg de vitamina C, precisament la quantitat diària recomanada. La vitamina C és molt important perquè intervé en la formació de col·lagen, glòbuls vermells, ossos i dents i també afavoreix l’absorció del ferro. Us sorprendrà saber que els estudis recents demostren que aquesta vitamina no prevé els refredats. Una vegada tenim instaurada la infecció (refredat, grip, infeccions d’orina, d’orella, etc.) llavors sí que és útil i pot escurçar-ne la durada, però com a mesura preventiva no hi ha estudis concloents que ho demostrin.
  • Vitamines del grup B: conté petites quantitats de vitamines B1, B2, B3 totes importants perquè ajuden a assimilar els sucres que conté l’aranja en si, així com de la resta d’aliments que consumim alhora. Destaca especialment per la vitamina B9 (àcid fòlic), que intervé en la producció de glòbuls rojos i blancs, en la síntesi de material genètic i en la formació d’anticossos del sistema immunològic. És especialment essencial durant l’embaràs, perquè intervé en els processos de divisió i multiplicació cel•lular que tenen lloc durant els primers mesos de gestació.
  • El contingut en carotenoides (provitamina A i licopè): depèn de la varietat de l’aranja. Així, les que tenen la polpa més vermellosa sí que en contenen en quantitats significatives, mentre que les de la polpa més blanquinosa no tant. La provitamina A és important perquè l’organisme la transforma en vitamina A, necessària per al bon funcionament de la vista, el bon estat de la pell, els cabells, les mucoses, els ossos i el bon funcionament del sistema immunològic. El licopè és un antioxidant molt potent que evita l’envelliment prematur de les cèl·lules i sembla que redueix les probabilitats de càncer de pròstata, pulmó, estómac, bufeta i coll d’úter, i que prevé el risc cardiovascular.
 • Font de minerals:
  • Potassi: conté quantitats significatives d’aquest mineral (140 mg per 100 g), necessari per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal. Regula l’equilibri d’aigua dins i fora de la cèl·lula.
  • Magnesi: l’aranja té 9 mg de magnesi per 100 grams d’aliment, una quantitat moderada. Es tracta d’un mineral que es relaciona amb el bon funcionament de l’intestí, els nervis i els músculs. A més, forma part dels ossos, de les dents i millora la immunitat.

Els 5 principals beneficis de l'aranja per a la salut

 • 1. Ajuda a absorbir millor el ferro dels aliments que es consumeixen conjuntament:

L’aranja és un aliment ric en vitamina C i àcid cítric, que permet assimilar més bé la vitamina. Alhora la vitamina C augmenta notablement l’absorció de ferro, especialment del ferro no-hemo (el que no està lligat a la sang), que és el que contenen els aliments vegetals.

 • 2. Pot ajudar a disminuir els nivells de colesterol:

El nostre especialista el doctor Joan Vidal-Jové ens recomana ingerir regularment aliments rics en vitamina C per prevenir els nivells elevats de colesterol. Cal tenir present que, perquè funcioni, cal menjar tant la polpa com una mica de les parts blanques (i molt amargants) de la fruita, perquè són riques en pectina (un tipus de fibra soluble) i en àcid galacturònic, que s’encarreguen d’atrapar el colesterol eliminat pel fetge i treure’l amb la femta.

 • 3. Anticàncer, antienvelliment i protectora del cor:

L’aranja conté antioxidants i principis actius potents que ajuden a bloquejar l’efecte perniciós dels radicals lliures (generats per l’estrès, la contaminació, l’excés de radiació solar...), que són els responsables de l’envelliment cel·lular i tenen efectes mutagènics (procancerígens) i originen malalties degeneratives. Diferents estudis mostren que l’aranja conté substàncies amb efecte protector davant del càncer de pit i altres tipus de càncer. L’aranja conté també unes substàncies comunes als altres cítrics (hesperidina i naringina, un tipus de pigments del grup dels flavonoides, responsables del color groc-ataronjat) amb efectes protectors del sistema cardiovascular.

 • 4. L’extracte de la llavor és un desinfectant molt potent:

Amb les llavors de l’aranja s’elabora un extracte que té propietats antisèptiques, impedeix el creixement de fongs, bacteris i virus. S’utilitza de moltes maneres per a tot tipus d’infeccions (de boca, coll, tracte intestinal, vaginals, etc.). Està especialment indicat per tractar els fongs intestinals i vaginals del gènere Candida (candidiasi). També se li atribueix una activitat antioxidant molt potent amb efectes protectors d’alguns òrgans danyats com ara el pàncrees. Fins i tot serveix per desinfectar fruites i verdures.

 • 5. Mite cremagreix intern, bo per aplicar externament:

Fa un temps se li atribuïa la propietat de cremar els greixos de l’organisme sense base científica; fins i tot hi havia una dieta d’aquesta fruita. Si bé, l’oli essencial d’aranja aplicat de manera tòpica sí que pot afavorir la circulació de la zona amb cel·lulitis cal anar en compte amb els olis essencials, tal com us comentem en el punt següent.

Efectes no desitjables de l’aranja

Cal estar al cas també dels possibles efectes no desitjables de l’aranja:

Reaccions al·lèrgiques de l’oli essencial: l’aranja, com la resta de cítrics, conté principis que reaccionen en contacte amb la llum i que poden donar lloc a reaccions adverses a la pell per exposició a radiacions ultraviolades. Les aplicacions externes d’oli essencial d’aquesta fruita poden desencadenar dermatitis en les persones sensibles. Per aquesta raó s’aconsella que les embarassades i dones lactants no fan servir l’oli essencial d’aquesta fruita ni de qualsevol altre cítric.

Interaccions amb medicaments: cal anar en compte si es pren medicació perquè pot augmentar-ne els efectes secundaris. Sobretot cal vigilar si es prenen medicaments per reduir el colesterol (estatines: simvastatina, atorvastatina i pravastatina), per reduir la pressió sanguínia (nifedipina), ansiolítics (buspirona), reguladors del ritme cardíac (amiodarona), alguns antihistamínics (fexofenadine). No tots els medicaments d’aquestes categories tenen interaccions, per això cal consultar-ho en qualsevol cas amb el metge o el farmacèutic.

Els canvis vitals de l'aranja

L’aranja és, segons l’autor Paul Pitchford a Sanando con alimentos integrales un aliment de naturalesa tèrmica refredadora, sabor dolç i àcid, beneficiós per estimular la digestió deficient. En medecina tradicional xinesa la fan servir per augmentar la gana durant l’embaràs. Ajuda a superar la intoxicació per l’alcohol.

El suc, segons aquesta medicina, és un remei per superar la febre: es cou la polpa a foc lent durant deu minuts amb un got d’aigua, després es veu lentament la combinació d’aquesta cocció amb el suc fresc d’una altra aranja.

La pell de l’aranja té una energia calorífica que ajuda a regular l’energia digestiva de la melsa i el pàncrees, i pot servir per alleujar els gasos intestinals, el dolor, la inflamació i per promoure el peristaltisme. També aclareix el moc dels pulmons i pot ajudar a descongestionar-los i a alleujar la tos i els senyals de fred.

El sabor amarg de l’aranja, segons la medicina tradicional xinesa, canalitza l’energia en direcció descendent i sol ser fred. Es fa servir per abaixar l’energia i quan hi ha òrgans excessivament calents. D’entrada, fa efecte sobre el cor, on elimina la calor i neteja les artèries dels dipòsits de mucositat, colesterol i greixos. Tendeix a fer baixar la pressió i també desbloqueja i refresca el fetge quan s’han menjat aliments excessivament grassos.

Escull, cuina i guardada correctament l'aranja

La millor manera de conservar íntegres el contingut en vitamina C i vitamines del grup B és consumir l’aranja de seguida que la pelem o n’exprimim el suc. La raó és que aquestes vitamines es dissolen fàcilment en l’aigua, s’alteren en contacte amb la llum i es destrueixen fàcilment amb la calor.

A l’hora de triar una aranja convé que ens fixem que tingui un bon pes en relació amb el volum perquè això indica que té força suc. Hauríem de descartar les arrugades o les que, en pressionar-les una mica, estan toves. També és important la fragància que desprenen. Les fresques i madurades a l’arbre fan una olor més intensa.

Per conservar-la a casa convé fer-ho en un ambient natural no gaire il·luminat i sobretot sec, perquè té tendència a criar fongs.

Cultiu ecològic, proper i de temporada:

Els cítrics són uns arbres que pateixen l’atac de moltes plagues. El cultiu no ecològic d’aquests tipus de fruites fa servir una gran quantitat de productes químics agrotòxics.

Encara que l’aranja té una pell força gruixuda, bona part dels productes químics aconsegueix travessar-la a través dels porus de l’escorça i la polpa pot contenir-ne restes. Per tant, les millors aranges són les de cultiu ecològic i que s’han deixat madurar a l’arbre de manera natural. Trieu sempre aranges ecològiques de proximitat.

Les millors receptes amb aranja

Amanida de cítrics

Especial per a persones que, fins i tot a l’hivern, tenen calor i fogots.

 • Una escarola
 • Una aranja petita
 • Una taronja mitjana
 • Una mandarina
 • Un cogombre
 • Unes branquetes de fonoll
 • Oli d’oliva verge extra de primera pressió en fred
 • Suc de llimona
 • Sal i pebre negre

Preparem l’escarola neta i trossejada i posem per sobre els grills sencers i pelats de la resta de cítrics (excepte la llimona). Afegim les branquetes de fonoll picades fines, el cogombre rentat, pelat (deixant-hi algunes tires de pell si és ecològic) i tallat a rodanxes. Barregem 8 cullerades d’oli d’oliva amb 2 de suc de llimona i ho tirem per sobre. Afegim sal i pebre i ho servim.

Si el cogombre ens repeteix podem provar de premsar-lo una estona abans. És a dir, tallar-lo, tirar-hi sal per sobre i col·locar-hi un pes durant mitja hora abans de menjar. La sal farà que deixi anar el suc amb les substàncies que normalment fan que ens repeteixi.

Suc d’aranja i mandarina amb broqueta de cítrics

Aquesta combinació de cítrics està especialment dissenyada per camuflar el punt amarg de l’aranja en la dolçor de la mandarina i aconseguir, així, que les persones impressionables s’animin a menjar-ne.

Pelem els cítrics, els liqüem o els exprimim i els servim en un vas alt amb una petita broqueta de mandarina i aranja.

Resum

Atreviu-vos a incorporar l’aranja entre les vostres fruites d’hivern; us aportarà molts beneficis anticancerígens, antienvelliment i protector cardiovascular. Cal tenir precaució, però, si us mediqueu (consulteu-ho amb el metge o farmacèutic).

 

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga

  @montsevolutiva   @montsereusdietista