La closca de les nous pacanes és ovoide i es pot trencar amb un trencanous, igual que la de la nou comuna; no obstant això, com que té una superfície llisa –a diferència de la resta de nous– sol ser més complicat. Per això, la majoria d’establiments les solen vendre pelades. Les nous en si són de color canyella i tenen una superfície suau i brillant marcada per tres o quatre costelles de poc relleu. Per dins, si les partim, tenen un color més clar.

L’arbre d’on surten les nous pacanesCarya illinoinensis o pacaner– és una espècie nativa del sud-est dels Estats Units; de totes maneres, ara també es cultiva a Malta, Sud-àfrica, Azerbaidjan, la Xina, Austràlia, Ucraïna, el Brasil i altres països de l’Amèrica del Sud. A més, sembla que també comença a naturalitzar-se en algunes zones al sud de l’Estat espanyol.

Les principals propietats nutricionals de les nous pacanes

Com tota la fruita seca, les nous pacanes són un aliment energètic però, a més, també aporten proteïna vegetal, greixos de bona qualitat, vitamines, minerals, fibra, fitoesterols i antioxidants.

Proteïna vegetal

Les nous pacanes aporten 9,2 g de proteïna per cada 100 g.

Greixos monoinsaturats

Les nous pacanes són molt riques en omega-9, un àcid gras molt relacionat amb l’oli d’oliva verge, però que també podem trobar a l’alvocat, les olives o alguna fruita seca, com les nous pacanes.

A diferència de l’omega-3 i l’omega-6, l’omega-9 no és essencial, ja que l’organisme té la capacitat de sintetitzar-lo.

No obstant això, prendre omega-9 a través de l’alimentació té molts beneficis: ajuda a regular els nivells de colesterol –augmenta l’HDL i disminueix l’LDL–, protegeix de malalties neurodegeneratives –és beneficiós per a la funció cerebral– i és antioxidant i antiinflamatori, entre d’altres.

Minerals

Les nous pacanes són especialment riques en manganès, un mineralque participa en la formació de les hormones sexuals, activa enzims del metabolisme energètic, és necessari per a la síntesi de mucopolisacàrids dels cartílags i està relacionat amb les funcions de la vitamina E.

També contenen magnesi, coure, zinc, potassi, fòsfor, ferro, calci i seleni.

Vitamines

Contenen vitamines del grup B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9), vitamina K, vitamina E i petites quantitats de vitamines A i C.

La vitamina E és de naturalesa antioxidant i, dins l’organisme, evita l’oxidació de la vitamina A i dels àcids grassos poliinsaturats que formen part de les membranes cel·lulars. A més, també participa en diferents sistemes enzimàtics que inactiven els radicals lliures.

Fibra

La fibra que contenen ajuda a combatre el restrenyiment, a reduir l’absorció de colesterol i actua com a mecanisme de protecció contra malalties del còlon.

També aporten fitoesterols vegetals, substàncies amb una estructura similar a la del colesterol i que ajuden a desplaçar-lo de les micel·les intestinals, cosa que fa que absorbim menys colesterol.

Els 3 principals beneficis per a la salut de les nous pacanes

1. Beneficis per al sistema cardiovascular

L’omega-9 (àcid oleic) ajuda a disminuir el colesterol LDL i a augmentar l’HDL, cosa que fa baixar el risc de malalties cardiovasculars, problemes de circulació o aterosclerosi. A més, les pacanes també aporten arginina, un aminoàcid essencial amb efecte vasodilatador i beneficiós per a la circulació, i vitamina E, que combat els radicals lliures i evita que els àcids grassos poliinsaturats s’oxidin.

2. Reducció del colesterol

A part dels beneficis de l’omega-9 i la vitamina E, les nous pacanes o nous d’Amèrica també contenen fibra i esterols vegetals, que disminueixen l’absorció de colesterol.

3. Millora de l’estat d’ànim

El cervell està format per un percentatge alt de greixos i, per això, consumir àcids grassos saludables i de bona qualitat protegeix la funció cerebral. Els àcids grassos monoinsaturats com l’omega-9 poden ajudar a prevenir malalties neurodegeneratives i a combatre estats de nerviosisme o estrès. Les vitamines del grup B també beneficien la salut del sistema nerviós.

Les nous pacanes a la cuina

Les nous pacanes poden prendre’s crues com a snack o per complementar preparacions com, per exemple, una amanida o una granola casolana. A més, també podem fer servir les nous pacanes per preparar cremes de fruita seca i patés vegetals.

Alguns països també les fan servir per preparar farciments, gelats, pans o altres dolços de pastisseria.

  • A Mèxic preparen el panque de nuez.
  • Als Estats Units és molt típica la pecan pie, un pastís tradicional que solen preparar en dies festius com Thanksgiving o les vacances de Nadal.
  • Els indis americans les fan servir per elaborar la pawcochiccora, una llet dolça que s’obté de coure les nous pacanes i que després fan servir per cuinar.

Les millors receptes amb nous pacanes

Descobreix receptes per cuinar amb les nous pacanes:

El que no has d'oblidar de les nous pacanes

Les nous pacanes, natives d’Amèrica, són un fruit sec oleaginós amb un valor nutricional molt alt. Aporten proteïna vegetal, àcids grassos monoinsaturats, vitamines, fibra, esterols vegetals i una gran varietat de minerals.

Són un aliment amb un sabor i aroma deliciosos que podem fer servir per donar un toc cruixent a qualsevol mena de plat o per preparar receptes de pastisseria.

Gina Estapé
Gina Estapé

Dietista-nutricionista i creadora de l'Instagram i el blog My Healthy Bites.

    @myhealthybites