Amanida cruixent de quinoa reial i tàperes

Combinar la quinoa amb un cereal resulta ideal per aconseguir una proteïna similar a la de la carn

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 21 de maig 2012 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 4 persones Abans de coure la quinoa, s’ha de rentar molt bé sota l’aixeta tot fregant-la per eliminar la saponina. Les tàperes conservades amb sal marina i vinagre de poma tenen propietats tòniques i digestives. Són un condiment saludable, però com que contenen molta sal s’han de consumir en poca quantitat.

Amanida cruixent de quinoa reial i tàperes
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 1 vas (250 ml) vas de quinoa reial
  • 2 vasos d’aigua
  • 1 cullerada (15 ml) de ratlladura de llimona
  • 2 pastanagues pelades, ratllades i ruixades amb unes gotes de suc de llimona
  • 2 cullerades de tàperes en oli d’oliva verge extra
  • 8 raves petits, a quarts o laminats
  • 1 cogombre, a daus petits
  • 1 culleradeta (5 ml) de vinagre d’umeboshi
  • Un grapat de llavors de gira-sol, lleugerament torrades
  • Varietat de fulles d’enciam, ruca, créixens...
Per amanir
  • 1 cullerada (15 ml) de salsa de soja o tamari
  • 3 cullerades (45 ml) d’oli d’oliva o de sèsam premsat en fred
  • 4 cullerades d’aigua mineral
  • Herbes aromàtiques picades: julivert, cibulet…

ELABORACIÓ

  1. Renteu bé la quinoa i escorreu-la.
  2. Poseu l’aigua en una cassola, tapeu-la i deixeu que bulli. Afegiu-hi la quinoa i una mica de sal. Tapeu-la i bulliu-la a foc lent durant 20 minuts.
  3. Remeneu la quinoa amb una forquilla a mesura que hi afegiu la ratlladura de llimona. Poseu-la en una safata i deixeu-la refredar abans de barrejar-la amb les verdures.
  4. Ruixeu els raves i el cogombre amb unes gotes de vinagre d’umeboshi, barregeu-ho bé i deixeu-ho macerar uns minuts.
  5. Prepareu l’amaniment batent enèrgicament tots els ingredients.
  6. Munteu l’amanida barrejant tots els ingredients i amaniu-la.

Apunts culinaris

La quinoa és una gran aliada de la cuina natural: fàcil i ràpida de coure, sempre queda bé. Per considerar que està ben cuita –i, per tant, que es pugui digerir correctament– el gra ha de créixer i obrir-se de manera que deixi anar l’anell, tal com es veu a la foto.

Té un gran avantatge respecte als cereals: una conservació llarga al rebost, gràcies a la saponina, una resina hidrosoluble amargant que envolta el gra i que actua de protector natural contra paràsits. Per eliminar-la, només cal rentar bé la quinoa amb força aigua abans de coure-la. Poseu la quinoa en un colador de malla fina i renteu-la sota l’aixeta mentre l’aneu remenant i fregant amb la mà.

El cogombre macerat amb vinagre d’ume resulta més digestiu. Si encara us repeteix, traieu-ne les llavors.

Apunts energètics

Aliment sagrat dels inques, la quinoa proporciona molta energia i té un efecte tèrmic neutre, per tant, s’adequa a qualsevol estació. Com que és molt rica nutritivament i no té gluten, l’amanida de quinoa esdevé una alternativa excel·lent a la de pasta.

La pell del cogombre té un lleuger sabor amargant que estimula el fetge. El picant dels raves desenganxa mucositats acumulades. Les tàperes naturals de qualitat –com les Rapunzel– conservades amb sal marina, vinagre de poma i un bon oli d’oliva aporten un sabor inesperat que sorprèn i dóna polaritat a l’amanida.

Per tot plegat, un bon plat de primavera-estiu, depuratiu, refrescant i nutritiu.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La quinoa presenta una gran riquesa nutricional. Per començar, conté tots els aminoàcids essencials, però en especial és rica en lisina, un aminoàcid que els cereals no tenen. Per tant, combinar la quinoa amb un cereal pot resultar ideal per aconseguir una proteïna similar a la de la carn. Però no s’acaba aquí, perquè aquest pseudocereal és ric en àcids grassos essencials, nutrients imprescindibles per aconseguir unes membranes cel·lulars flexibles i saludables, i, per tant, necessaris per a la salut de tot l’organisme. També és una font rica en vitamines del grup B i en minerals com el calci, ferro, magnesi, fòsfor, i potassi, entre d’altres. Ideal tant per als esportistes com per a la gent amb un desgast físic important. Com que no conté gluten és ideal per als celíacs i intolerants al gluten. Una amanida perfecta per compensar l’excés de calor i afavorir una digestió òptima.

portada  —  amunt

Amanida cruixent de quinoa reial i tàperes

Combinar la quinoa amb un cereal resulta ideal per aconseguir una proteïna similar a la de la carn

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 21 de maig 2012 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Amanida cruixent de quinoa reial i tàperesXef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difón l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Biospace a Barcelona. També organitza vacances culinàries.

www.montsevallory.com

La recepta

Amanida cruixent de quinoa reial i tàperes

Per a 4 persones

Abans de coure la quinoa, s’ha de rentar molt bé sota l’aixeta tot fregant-la per eliminar la saponina.

Les tàperes conservades amb sal marina i vinagre de poma tenen propietats tòniques i digestives. Són un condiment saludable, però com que contenen molta sal s’han de consumir en poca quantitat.

Amanida cruixent de quinoa reial i tàperes

Foto: Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas (250 ml) vas de quinoa reial
  • 2 vasos d’aigua
  • 1 cullerada (15 ml) de ratlladura de llimona
  • 2 pastanagues pelades, ratllades i ruixades amb unes gotes de suc de llimona
  • 2 cullerades de tàperes en oli d’oliva verge extra
  • 8 raves petits, a quarts o laminats
  • 1 cogombre, a daus petits
  • 1 culleradeta (5 ml) de vinagre d’umeboshi
  • Un grapat de llavors de gira-sol, lleugerament torrades
  • Varietat de fulles d’enciam, ruca, créixens…
Per amanir
  • 1 cullerada (15 ml) de salsa de soja o tamari
  • 3 cullerades (45 ml) d’oli d’oliva o de sèsam premsat en fred
  • 4 cullerades d’aigua mineral
  • Herbes aromàtiques picades: julivert, cibulet…

Elaboració

  1. Renteu bé la quinoa i escorreu-la.
  2. Poseu l’aigua en una cassola, tapeu-la i deixeu que bulli. Afegiu-hi la quinoa i una mica de sal. Tapeu-la i bulliu-la a foc lent durant 20 minuts.
  3. Remeneu la quinoa amb una forquilla a mesura que hi afegiu la ratlladura de llimona. Poseu-la en una safata i deixeu-la refredar abans de barrejar-la amb les verdures.
  4. Ruixeu els raves i el cogombre amb unes gotes de vinagre d’umeboshi, barregeu-ho bé i deixeu-ho macerar uns minuts.
  5. Prepareu l’amaniment batent enèrgicament tots els ingredients.
  6. Munteu l’amanida barrejant tots els ingredients i amaniu-la.

Apunts culinaris

La quinoa és una gran aliada de la cuina natural: fàcil i ràpida de coure, sempre queda bé. Per considerar que està ben cuita –i, per tant, que es pugui digerir correctament– el gra ha de créixer i obrir-se de manera que deixi anar l’anell, tal com es veu a la foto.

Té un gran avantatge respecte als cereals: una conservació llarga al rebost, gràcies a la saponina, una resina hidrosoluble amargant que envolta el gra i que actua de protector natural contra paràsits. Per eliminar-la, només cal rentar bé la quinoa amb força aigua abans de coure-la. Poseu la quinoa en un colador de malla fina i renteu-la sota l’aixeta mentre l’aneu remenant i fregant amb la mà.

El cogombre macerat amb vinagre d’ume resulta més digestiu. Si encara us repeteix, traieu-ne les llavors.

Apunts energètics

Aliment sagrat dels inques, la quinoa proporciona molta energia i té un efecte tèrmic neutre, per tant, s’adequa a qualsevol estació. Com que és molt rica nutritivament i no té gluten, l’amanida de quinoa esdevé una alternativa excel·lent a la de pasta.

La pell del cogombre té un lleuger sabor amargant que estimula el fetge. El picant dels raves desenganxa mucositats acumulades. Les tàperes naturals de qualitat –com les Rapunzel– conservades amb sal marina, vinagre de poma i un bon oli d’oliva aporten un sabor inesperat que sorprèn i dóna polaritat a l’amanida.

Per tot plegat, un bon plat de primavera-estiu, depuratiu, refrescant i nutritiu.

Els apunts energètics de la Jordina Casademunt

La quinoa presenta una gran riquesa nutricional. Per començar, conté tots els aminoàcids essencials, però en especial és rica en lisina, un aminoàcid que els cereals no tenen. Per tant, combinar la quinoa amb un cereal pot resultar ideal per aconseguir una proteïna similar a la de la carn. Però no s’acaba aquí, perquè aquest pseudocereal és ric en àcids grassos essencials, nutrients imprescindibles per aconseguir unes membranes cel·lulars flexibles i saludables, i, per tant, necessaris per a la salut de tot l’organisme. També és una font rica en vitamines del grup B i en minerals com el calci, ferro, magnesi, fòsfor, i potassi, entre d’altres. Ideal tant per als esportistes com per a la gent amb un desgast físic important. Com que no conté gluten és ideal per als celíacs i intolerants al gluten. Una amanida perfecta per compensar l’excés de calor i afavorir una digestió òptima.

PUBLICITAT

portada  —  amunt