Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una alternativa nutritiva i saludable a les patates fregides. Combinades amb verdura verda, les arrels són l’acompanyament idoni per a plats amb proteïna d’origen animal i per a dietes en què no convé menjar molt cereal.
La xirivia és una verdura d’arrel que escalfa el cos i reforça el sistema digestiu. Com explica Montse Reus al Rebost, la major part dels nutrients (vitamines i minerals) els trobem a prop de la pell. Per tant, si teniu xirivies ben fresques i maques, no convé pelar-les massa (renteu-les sota l’aixeta amb un raspallet especial per a verdures, com aquest de Mimasa). Ara bé, si la pell està envellida o no us agrada el punt amargant que té, podeu pelar-la. Amb les parts sobrants de tallar la xirivia a bastonets, podeu fer-ne una crema com la que publicarem aviat.
L’oli de coco verge extra és l’oli que té el punt de fumat més alt, és a dir, el que resulta més resistent a temperatures altes i, per tant, el més recomanable per saltar al wok, enrossir a la planxa o fregir.
La cúrcuma és amargant i contrasta bé amb el dolç de la xirivia, però procureu escampar bé la pols de cúrcuma perquè no caigui tota concentrada sobre un costat de les xirivies. Podeu utilitzar un tamís o bé un colador de malla fina que farà de sedàs, mentre li aneu donant uns copets per espolsar-la ben distribuïda.
La xirivia destaca per un gust lleugerament anisat. De mida i forma similar a les pastanagues però de color pàl·lid, aquest tubercle té grans propietats nutricionals: conté molts hidrats de carboni i aigua (un 80 % és aigua); també fibra i vitamines A, B i C, i minerals com calci, fòsfor, potassi i sodi. És molt beneficiosa per alleugerir problemes estomacals, artritis i reumatisme. Com destaca Montse Reus, la xirivia té propietats antioxidants, anticolesterol i anticàncer.
L’oli de coco és molt ric en greixos de cadena mitjana i això fa que sigui un oli excel·lent per cuinar, ja que, gràcies a la seva estructura, aguanta molt bé les temperatures altes. Gairebé un 50 del total d’àcids grassos que hi ha en l’oli de coco són àcid làuric, un àcid gras que s’ha vist que té molts efectes beneficiosos sobre la salut. Per a més informació sobre l’oli de coco consulteu aquest reportatge.
El còctel de cúrcuma amb pebre negre acabat de moldre i l’oli de coco resulta un potent antiinflamatori amb propietats antitumorals.