Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Un plat nutritiu, reforçant i complet, amb varietat de sabors i colors. La cúrcuma té un efecte refrescant que queda compensat per l’efecte calorífic del pebre negre i de l’all.
La paella d’arròs integral s’ha de fer amb l’arròs cuit, perquè el temps de cocció que requereix l’arròs integral deixaria les verdures massa cuites. Perquè quedi més saborosa, enrossiu prèviament el seitan o el tofu a la paella amb oli d’oliva i unes gotes de salsa de soja.
La recepta admet qualsevol verdura de temporada, varietat d’algues −especialment cochayuyo i espagueti de mar− i safrà en comptes de cúrcuma. Si voleu fer-la a la marinera sense que sigui vegetariana, poseu-hi un bon fumet, peix, gambes, cloïsses, etc.
L’arròs integral llarg queda més desprès que l’arròs rodó. Si utilitzeu l’arròs basmati integral, reduïu el líquid de cocció a la proporció 1:1½ d’aigua i el temps a 20-25 minuts. També queda molt bé fer la paella combinant l’arròs rodó amb la quinoa.
Un plat nutritiu, reforçant i complet, amb varietat de sabors i colors. La cúrcuma té un efecte refrescant que queda compensat per l’efecte calorífic del pebre negre i de l’all.
Alternativa excel·lent a les paelles de carn. La presència de seitan o tofu a la paella li dóna la consistència (o “suculència”) i l’aportació de proteïna que necessita qualsevol persona acostumada a menjar carn. Ideal tant per a persones que estan seguint una dieta d’aprimament com per a esportistes, nens, dones embarassades, etc.
Pel que fa a la cúrcuma i al pebre negre acabat de moldre, tots dos condiments tenen un efecte antiinflamatori potent, que s’incrementa espectacularment quan es combinen tots dos al mateix àpat. El pebre negre acabat de moldre afavoreix l’augment de les secrecions àcides i va bé per a les persones que tenen digestions lentes o falta de gana. A més, té efectes antioxidants i antiinflamatoris importants, gràcies a la presència de vitamina C, betacarotè i terpenoides.
Pel que fa a la cúrcuma, destaca el principi actiu de la curcumina, que a més de conferir-li el típic color groguenc d’aquesta espècie, també fa que tingui propietats antiinflamatòries, molt recomanables per calmar el dolor provocat per problemes com l’artritis. El sabor amarg d’aquests dos condiments estimula el fetge i la vesícula, cosa que afavoreix l’eliminació de toxines cap a l’exterior.
L’alga wakame li dóna un lleuger gust a mar i li aporta la riquesa de minerals que necessitem per reforçar i remineralitzar els ossos.