Paella vegetariana a la marinera

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Un plat nutritiu, reforçant i complet, amb varietat de sabors i colors. La cúrcuma té un efecte refrescant que queda compensat per l’efecte calorífic del pebre negre i de l’all.

  • Racions:
    3 - 4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    50 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 vas (250 ml) d’arròs integral de gra llarg
  • 2 vasos (500 ml) de caldo de verdures o d’aigua mineral
  • ¼ de culleradeta de cúrcuma
  • Pebre negre acabat de moldre, al gust
  • 1 ceba tallada a daus
  • 1 all picat (opcional)
  • 2 pastanagues, a daus
  • 2 penques d’api, a daus
  • 1 carbassó, a mitges rodanxes
  • 250 g de seitan o tofu fumat, a daus
  • 1 grapat d’alga wakame deshidratada Porto-Muiños, esmicolada
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina fina

Per a la decoració

  • Daus o tires de pebrot vermell escalivat, unes rodanxes de llimona i julivert picat

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Paella vegetariana a la marinera

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    3 - 4
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    50 minuts

Un plat nutritiu, reforçant i complet, amb varietat de sabors i colors. La cúrcuma té un efecte refrescant que queda compensat per l’efecte calorífic del pebre negre i de l’all.


Ingredients

  • 1 vas (250 ml) d’arròs integral de gra llarg
  • 2 vasos (500 ml) de caldo de verdures o d’aigua mineral
  • ¼ de culleradeta de cúrcuma
  • Pebre negre acabat de moldre, al gust
  • 1 ceba tallada a daus
  • 1 all picat (opcional)
  • 2 pastanagues, a daus
  • 2 penques d’api, a daus
  • 1 carbassó, a mitges rodanxes
  • 250 g de seitan o tofu fumat, a daus
  • 1 grapat d’alga wakame deshidratada Porto-Muiños, esmicolada
  • Oli d’oliva verge extra i sal marina fina

Per a la decoració

  • Daus o tires de pebrot vermell escalivat, unes rodanxes de llimona i julivert picat

Elaboració

  1. Renteu l'arròs, poseu-lo en un cassó juntament amb dos vasos de brou o aigua bullint, pebre, cúrcuma i dos pessics de sal. Tapeu-ho, que arribi al punt d’ebullició i bulliu-ho a foc mitjà durant cinc minuts. Baixeu el foc al mínim i coeu-ho 35 minuts.
  2. En una altra cassola, salteu la ceba amb oli i una mica de sal, fins que comenci a daurar-se.
  3. Afegiu l'all, el seitan o el tofu fumat i les verdures, i salteu-ho cinc minuts més.
  4. Afegiu ½ vas de brou o aigua calenta, l'alga wakame i l'arròs bullit. Barregeu-ho amb cura, tapeu-ho i coeu-ho a foc suau uns minuts per aromatitzar l'arròs amb la resta d'ingredients.
  5. Decoreu el plat amb el pebrot vermell, la llimona i el julivert picat.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Renteu l’arròs, poseu-lo en un cassó juntament amb dos vasos de brou o aigua bullint, pebre, cúrcuma i dos pessics de sal. Tapeu-ho, que arribi al punt d’ebullició i bulliu-ho a foc mitjà durant cinc minuts. Baixeu el foc al mínim i coeu-ho 35 minuts.
  2. En una altra cassola, salteu la ceba amb oli i una mica de sal, fins que comenci a daurar-se.
  3. Afegiu l’all, el seitan o el tofu fumat i les verdures, i salteu-ho cinc minuts més.
  4. Afegiu ½ vas de brou o aigua calenta, l’alga wakame i l’arròs bullit. Barregeu-ho amb cura, tapeu-ho i coeu-ho a foc suau uns minuts per aromatitzar l’arròs amb la resta d’ingredients.
  5. Decoreu el plat amb el pebrot vermell, la llimona i el julivert picat.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La paella d’arròs integral s’ha de fer amb l’arròs cuit, perquè el temps de cocció que requereix l’arròs integral deixaria les verdures massa cuites. Perquè quedi més saborosa, enrossiu prèviament el seitan o el tofu a la paella amb oli d’oliva i unes gotes de salsa de soja.

La recepta admet qualsevol verdura de temporada, varietat d’algues −especialment cochayuyo i espagueti de mar− i safrà en comptes de cúrcuma. Si voleu fer-la a la marinera sense que sigui vegetariana, poseu-hi un bon fumet, peix, gambes, cloïsses, etc.

L’arròs integral llarg queda més desprès que l’arròs rodó. Si utilitzeu l’arròs basmati integral, reduïu el líquid de cocció a la proporció 1:1½ d’aigua i el temps a 20-25 minuts. També queda molt bé fer la paella combinant l’arròs rodó amb la quinoa.

Els apunts energètics

Un plat nutritiu, reforçant i complet, amb varietat de sabors i colors. La cúrcuma té un efecte refrescant que queda compensat per l’efecte calorífic del pebre negre i de l’all.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Alternativa excel·lent a les paelles de carn. La presència de seitan o tofu a la paella li dóna la consistència (o “suculència”) i l’aportació de proteïna que necessita qualsevol persona acostumada a menjar carn. Ideal tant per a persones que estan seguint una dieta d’aprimament com per a esportistes, nens, dones embarassades, etc.

Pel que fa a la cúrcuma i al pebre negre acabat de moldre, tots dos condiments tenen un efecte antiinflamatori potent, que s’incrementa espectacularment quan es combinen tots dos al mateix àpat. El pebre negre acabat de moldre afavoreix l’augment de les secrecions àcides i va bé per a les persones que tenen digestions lentes o falta de gana. A més, té efectes antioxidants i antiinflamatoris importants, gràcies a la presència de vitamina C, betacarotè i terpenoides.

Pel que fa a la cúrcuma, destaca el principi actiu de la curcumina, que a més de conferir-li el típic color groguenc d’aquesta espècie, també fa que tingui propietats antiinflamatòries, molt recomanables per calmar el dolor provocat per problemes com l’artritis. El sabor amarg d’aquests dos condiments estimula el fetge i la vesícula, cosa que afavoreix l’eliminació de toxines cap a l’exterior.

L’alga wakame li dóna un lleuger gust a mar i li aporta la riquesa de minerals que necessitem per reforçar i remineralitzar els ossos.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat