Sopa d’ortigues fresques

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una recepta fàcil que agrada per la varietat de colors i de sabors ideal per depurar el fetge, el ronyó i reforçar els ossos. Com que la quinoa no conté gluten, resulta una alternativa nutritiva i saludable a les pastes de sopa.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 4 grapats de fulla d’ortigues fresques i tendres
  • ¼ de vas de quinoa, ben rentada
  • 2 litres d’aigua mineral o brou vegetal natural
  • 1 ceba, a daus
  • 1 pastanaga, a daus
  • ¼ de culleradeta de cúrcuma en pols
  • Un polsim de pebre negre acabat de moldre
  • La ratlladura i el suc d’una llimona petita
  • Oli d’oliva verge extra

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Sopa d’ortigues fresques

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    30 minuts

Una recepta fàcil que agrada per la varietat de colors i de sabors ideal per depurar el fetge, el ronyó i reforçar els ossos. Com que la quinoa no conté gluten, resulta una alternativa nutritiva i saludable a les pastes de sopa.


Ingredients

  • 4 grapats de fulla d'ortigues fresques i tendres
  • ¼ de vas de quinoa, ben rentada
  • 2 litres d'aigua mineral o brou vegetal natural
  • 1 ceba, a daus
  • 1 pastanaga, a daus
  • ¼ de culleradeta de cúrcuma en pols
  • Un polsim de pebre negre acabat de moldre
  • La ratlladura i el suc d'una llimona petita
  • Oli d'oliva verge extra

Elaboració

  1. En una olleta amb una mica d’oli, salteu la ceba amb un pessic de sal fins que comenci a enrossir-se.
  2. Afegiu-hi la pastanaga, l'aigua, la quinoa rentada, la cúrcuma i el pebre. Poseu-ho al punt de sal, tapeu-ho i feu que arrenqui el bull. Cuineu-ho a foc suau 15 minuts.
  3. Amb guants de goma, renteu i trossegeu les fulles més tendres de les ortigues i incorporeu-les a sopa de quinoa, amb un pessic de sal. Deixeu-ho coure 3 minuts i amaniu-ho amb oli, el suc de llimona i la seva ratlladura.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. En una olleta amb una mica d’oli, salteu la ceba amb un pessic de sal fins que comenci a enrossir-se.
  2. Afegiu-hi la pastanaga, l’aigua, la quinoa rentada, la cúrcuma i el pebre. Poseu-ho al punt de sal, tapeu-ho i feu que arrenqui el bull. Cuineu-ho a foc suau 15 minuts.
  3. Amb guants de goma, renteu i trossegeu les fulles més tendres de les ortigues i incorporeu-les a sopa de quinoa, amb un pessic de sal. Deixeu-ho coure 3 minuts i amaniu-ho amb oli, el suc de llimona i la seva ratlladura.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Per manipular les ortigues és convenient portar guants de goma. Trieu ortigues tendres i talleu-ne la part superior, que es trenca fàcilment amb els dits. Renteu-les senceres i separeu les fulles dels tronxos. Per tallar fulles és molt pràctica la tècnica de tallar en chiffonade: com es mostra al vídeo, apileu les fulles, feu-ne un rotllet i talleu-les a rodanxes per obtenir-ne tires allargades.

Si utilitzeu la cúrcuma fresca, peleu i ratlleu l’arrel amb un ratllador de pas fi i dobleu la quantitat indicada per a la cúrcuma seca.

Els apunts energètics

Aquesta sopa té un efecte depuratiu de fetge i ronyó, alhora que reforça el cos i remineralitza.

L’ortiga combinada amb la cúrcuma i la llimona s’ha utilitzat tradicionalment per ajudar a disminuir els símptomes de l’al·lèrgia primaveral, com explica detalladament Montse Reus a la secció “El Rebost”. Cal tenir en compte que si heu de guardar part de la sopa per a un àpat posterior més val no posar-hi la llimona fins al moment de consumir-la.

La cúrcuma li confereix un color groc molt bonic que contrasta amb el verd de l’ortiga, alhora que aporta el sabor amarg que estimula la secreció biliar. Paral·lelament, quan combinem la cúrcuma amb el pebre negre acabat de moldre, el gran poder antiinflamatori de la cúrcuma es potencia considerablement. El sabor àcid de la llimona tonifica el fetge i, alhora, aporta un toc gurmet a la sopa, que es torna lleugera i més refrescant.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

L’ortiga presenta un gran nombre de beneficis per a la salut gràcies a la seva riquesa nutricional. Rica en vitamines A, C, E, K, betacarotè, àcid fòlic, i minerals com el ferro, calci, magnesi, silici és interessant per a les persones amb problemes d’anèmia i problemes inflamatoris. El seu suau efecte laxant també fa que sigui ideal en programes de depuració. També és beneficiosa per tractar problemes de fetge i biliars i de melsa. L’ortiga també té beneficis presa en forma de te. S’ha vist que és un gran remineralitzant al mateix temps que ajuda a millorar el sistema immunològic. Ideal contra l’anèmia, esgotament, fatiga i estrès.

Aquesta sopa amb ortiga i quinoa és ideal per ajudar a depurar l’organisme al mateix temps que proporciona energia, tonifica fetge i melsa i afavoreix una bona qualitat de la sang, característica primordial per assolir un estat de salut òptim.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat