Cors de cacau

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Si t’agrada el cacau pur, tritura’l amb dàtils Medjool per fer-ne uns bombons sorprenentment saludables, amb un 0 % de sucre afegit i que sempre tenen èxit.

  • Racions:
    30 unitats
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 3 cullerades de cacau cru en pols
  • 75 g de fajol activat i deshidratat
  • 75 g d’ametlles del país activades i deshidratades
  • 1 culleradeta de canyella en pols
  • 1 pessic de sal verge fina
  • 10 dàtils Medjool

Dieta

  • Crua
  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Cors de cacau

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    30 unitats
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    15 minuts

Si t’agrada el cacau pur, tritura’l amb dàtils Medjool per fer-ne uns bombons sorprenentment saludables, amb un 0 % de sucre afegit i que sempre tenen èxit.


Ingredients

  • 3 cullerades de cacau cru en pols
  • 75 g de fajol activat i deshidratat
  • 75 g d’ametlles del país activades i deshidratades
  • 1 culleradeta de canyella en pols
  • 1 pessic de sal verge fina
  • 10 dàtils Medjool

Elaboració

  1. Tritureu els ingredients secs amb un robot de cuina o un molinet elèctric i reserveu-ho.
  2. Tritureu els dàtils en un robot de cuina. Amb la màquina engegada, aneu incorporant-hi gradualment els ingredients secs mòlts i tritureu-ho fins que quedi una barreja grumollosa.
  3. Ompliu motlles de cors pressionant la pasta perquè quedi compacta o modeleu amb les mans racions petites donant la forma que us agradi.
  4. Refredeu-ho a la nevera perquè agafi consistència i desemmotlleu-los una estona abans de menjar-los.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Tritureu els ingredients secs amb un robot de cuina o un molinet elèctric i reserveu-ho.
  2. Tritureu els dàtils en un robot de cuina. Amb la màquina engegada, aneu incorporant-hi gradualment els ingredients secs mòlts i tritureu-ho fins que quedi una barreja grumollosa.
  3. Ompliu motlles de cors pressionant la pasta perquè quedi compacta o modeleu amb les mans racions petites donant la forma que us agradi.
  4. Refredeu-ho a la nevera perquè agafi consistència i desemmotlleu-los una estona abans de menjar-los.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Per fer aquests bombons em vaig inspirar en els Besos de café de Javier Medvedovsky. Si es prenen esporàdicament i amb mesura, no caldria activar les ametlles ni el fajol. Però si es mengen regularment i en el format de barreta energètica, sí que seria convenient activar-los.

El remull és una de les diverses transformacions culinàries que s’apliquen al gra de fajol i a les ametlles per eliminar antinutrients i afavorir una bona digestibilitat i absorció de minerals. Per a aquesta recepta convé que el gra estigui ben sec perquè aporta el toc cruixent als bombons. La recepta admet tant el fajol com les ametlles torrades, tot i que el més idoni seria activar-los primer per deshidratar-los posteriorment (amb deshidratadora o al forn a temperatura mínima). Es pot fer a casa fàcilment o comprar-ne un de preparat com el Fajol vital de Vegetalia o el de Mundo Arcoiris. Una alternativa cruixent al fajol seria substituir-lo per llavors de cacau pur triturades (conegudes com a nibs de cacau).

Per activar el fajol: poseu-lo en remull 8-12 hores en 1 litre d’aigua filtrada i ½ culleradeta de vinagre de poma. Esbandiu bé i escorreu-lo.

Per triturar els dàtils amb els ingredients secs mòlts convé utilitzar un robot de cuina. Els bombons amb forma de cor que es veuen a la foto estan fets amb els motlles de cor de silicona 100 % de platí de Lékué.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El cacau pur té molts beneficis per a la salut. El gra de cacau és una excel·lent font de minerals, entre ells el magnesi, el mineral predominant, però també és ric en potassi i ferro. En diversos estudis s’ha observat que el cacau pot ajudar a perdre pes mitjançant la millora de la captació de glucosa en el terreny muscular.

Gràcies a les seves propietats antioxidants –a causa de l’alta concentració de catequines i procianidines−, el cacau pot tenir efectes beneficiosos per a la salut contra l’estrès oxidatiu i la inflamació crònica, i factors de risc per al càncer i altres malalties cròniques. El cacau també ofereix protecció neuronal i millora la cognició i l’estat d’ànim

Els dàtils són una font molt interessant de minerals, tenen una càrrega glucèmica baixa i són una alternativa molt saludable al sucre refinat. Ideals per als esportistes, estudiants i per combatre l’estrès.

El fajol és un pseudocereal que presenta molts beneficis per a la salut. El seu valor nutricional és considerablement superior al dels cereals. A banda de ser ric en hidrats de carboni, principalment en forma de midó, amb un índex glucèmic mitjà-baix −és a dir, que no provoca pics elevats de sucre en sang−, també presenta proteïna amb un perfil d’aminoàcids bastant bo, particularment ric en lisina i arginina.

Va bé per al cor i per a la circulació gràcies a la seva riquesa en rutina, un antioxidant que reforça els capil·lars sanguinis. També destaca pel seu contingut en minerals com ara el manganès, el coure, el magnesi i el fòsfor. Conté també midó resistent, un tipus de midó que actua com a fibra prebiòtica, és a dir, que alimenta la flora intestinal saludable del nostre còlon.

Quan el gra sencer s’activa, és a dir, es posa en remull durant unes hores, disminueix el seu contingut en antinutrients –substàncies que interfereixen en l’assimilació de nutrients presents en el fajol– com ara inhibidors de proteases i tanins. A més, és un pseoducereal que, comparat amb altres, presenta un contingut baix en àcid fític, un inhibidor de l’absorció de minerals. Tot i això, sempre és millor deixar-lo en remull tota la nit, per aconseguir un aliment més digestiu i perquè s’assimilin millor els minerals que conté.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat