Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
El basmati és l’arròs més aromàtic i, alhora, el més nutritiu i refrescant. És considerada una de les varietats d’arròs més selectes de tot el món. El seu gra esvelt és idoni per a les amanides i en coure's, deixa anar un aroma delicat que el fa irresistible al paladar.
L’arròs integral basmati és molt aromàtic, però no sempre agrada la textura que té, més fibrosa que la de l’arròs de gra rodó. En aquesta recepta us proposo deixar-lo en remull una estona abans de coure’l per estovar-ne la fibra. No cal llençar l’aigua del remull.
L’alga dulse de Galícia acostuma a ser de fulla tendra i necessita un remull curt, per evitar que es desfaci massa. Sabreu que cal treure-la quan l’aigua de remull quedi vermellosa i quan la fulla, si la fregueu entre els dits, es desfaci perquè la fibra s’ha estovat. També es pot consumir seca, tal com surt del paquet. Es pot afegir a qualsevol plat: amanides, sopes, guisats, salses i cremes, patés…
La pasta d’ume és molt salada i s’ha d’evitar quan no es pot consumir gaire sal.
No tots els arrossos tenen el mateix efecte energètic. El basmati, que és llarg i prim, és el més refrescant, el més aromàtic i també el més nutritiu.
Un plat refrescant i remineralitzant ideal per a les persones amb tendència a tenir anèmia ja que conté dulse –l’alga més rica en ferro–, i també suc de taronja, rica en vitamina C (àcid ascòrbic), i pasta d’ume, que conté àcid cítric, tots dos necessaris per millorar i optimitzar l’absorció del ferro.
També són interessants la fibra, els enzims i els probiòtics que conté, aquests últims procedents de la xucrut, que és adient per a les persones amb dificultats digestives i amb problemes intestinals. Un plat fantàstic per a tothom, sobretot per als esportistes, nens en edat de creixement i embarassades.