Amanida de basmati amb vinagreta de taronja i alga dulse

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

El basmati és l’arròs més aromàtic i, alhora, el més nutritiu i refrescant. És considerada una de les varietats d’arròs més selectes de tot el món. El seu gra esvelt és idoni per a les amanides i en coure's, deixa anar un aroma delicat que el fa irresistible al paladar.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 h 10 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

Per a l’amanida

  • 200 g de mongeta tendra, a daus
  • 2 pastanagues, a daus
  • 1 cogombre, a daus
  • 2 cullerades de xucrut, tallada
  • 2 cullerades de llavors de gira-sol torrades
  • 2 cullerades d’olives negres

Per a l’arròs

  • 1 vas (250 ml) d’arròs basmati integral
  • 1 i ½ vasos (375 ml) d’aigua
  • 2 pessics de sal marina
  • 1/2 de culleradeta de cúrcuma i un toc de pebre negre

Per a la vinagreta

  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’ume
  • 1 cullerada de vinagre de poma no pasteuritzat
  • El suc i la ratlladura d’una taronja dolça eco
  • ¼ de vas d’alga dulse de Galícia
  • 1 grapat de fulles d’alfàbrega fresca
  • Oli de primera premsada al gust (d’oliva, gira-sol o sèsam)

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Amanida de basmati amb vinagreta de taronja i alga dulse

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 h 10 minuts

El basmati és l’arròs més aromàtic i, alhora, el més nutritiu i refrescant. És considerada una de les varietats d’arròs més selectes de tot el món. El seu gra esvelt és idoni per a les amanides i en coure's, deixa anar un aroma delicat que el fa irresistible al paladar.


Ingredients

Per a l'amanida

  • 200 g de mongeta tendra, a daus
  • 2 pastanagues, a daus
  • 1 cogombre, a daus
  • 2 cullerades de xucrut, tallada
  • 2 cullerades de llavors de gira-sol torrades
  • 2 cullerades d’olives negres

Per a l’arròs

  • 1 vas (250 ml) d’arròs basmati integral
  • 1 i ½ vasos (375 ml) d’aigua
  • 2 pessics de sal marina
  • 1/2 de culleradeta de cúrcuma i un toc de pebre negre

Per a la vinagreta

  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’ume
  • 1 cullerada de vinagre de poma no pasteuritzat
  • El suc i la ratlladura d’una taronja dolça eco
  • ¼ de vas d’alga dulse de Galícia
  • 1 grapat de fulles d’alfàbrega fresca
  • Oli de primera premsada al gust (d’oliva, gira-sol o sèsam)

Elaboració

Per a la cocció de l’arròs

  1. Renteu i escorreu l’arròs. Poseu l’aigua en un cassó amb l’arròs i deixeu-lo en remull 30 minuts.
  2. Afegiu-hi la cúrcuma, el pebre i la sal. Tapeu-lo i feu que arrenqui el bull. Coeu-lo a foc lent, durant 30-35 minuts o fins que hagi absorbit l’aigua. Passeu-lo a una plata perquè es refredi.

Per a la vinagreta

  1. Remulleu l’alga un parell de minuts i escorreu-la.
  2. Barregeu la pasta d’ume amb el vinagre i el suc de taronja fins que quedi una crema fina. Incorporeu-hi l’alga i l’alfàbrega tallada.
  3. Aneu afegint-hi l’oli tot remenant perquè emulsioni.

Per al muntatge de l’amanida

  1. Bulliu la pastanaga i la mongeta durant 2 minuts, que quedin al dente. Escorreu-les bé i barregeu-les amb l’arròs. Incorporeu-hi el cogombre, la xucrut, les olives i les llavors torrades.
  2. Remeneu i amaniu-ho amb la vinagreta.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per a la cocció de l’arròs

  1. Renteu i escorreu l’arròs. Poseu l’aigua en un cassó amb l’arròs i deixeu-lo en remull 30 minuts.
  2. Afegiu-hi la cúrcuma, el pebre i la sal. Tapeu-lo i feu que arrenqui el bull. Coeu-lo a foc lent, durant 30-35 minuts o fins que hagi absorbit l’aigua. Passeu-lo a una plata perquè es refredi.

Per a la vinagreta

  1. Remulleu l’alga un parell de minuts i escorreu-la.
  2. Barregeu la pasta d’ume amb el vinagre i el suc de taronja fins que quedi una crema fina. Incorporeu-hi l’alga i l’alfàbrega tallada.
  3. Aneu afegint-hi l’oli tot remenant perquè emulsioni.

Per al muntatge de l’amanida

  1. Bulliu la pastanaga i la mongeta durant 2 minuts, que quedin al dente. Escorreu-les bé i barregeu-les amb l’arròs. Incorporeu-hi el cogombre, la xucrut, les olives i les llavors torrades.
  2. Remeneu i amaniu-ho amb la vinagreta.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

L’arròs integral basmati és molt aromàtic, però no sempre agrada la textura que té, més fibrosa que la de l’arròs de gra rodó. En aquesta recepta us proposo deixar-lo en remull una estona abans de coure’l per estovar-ne la fibra. No cal llençar l’aigua del remull.

L’alga dulse de Galícia acostuma a ser de fulla tendra i necessita un remull curt, per evitar que es desfaci massa. Sabreu que cal treure-la quan l’aigua de remull quedi vermellosa i quan la fulla, si la fregueu entre els dits, es desfaci perquè la fibra s’ha estovat. També es pot consumir seca, tal com surt del paquet. Es pot afegir a qualsevol plat: amanides, sopes, guisats, salses i cremes, patés…

La pasta d’ume és molt salada i s’ha d’evitar quan no es pot consumir gaire sal.

Els apunts energètics

No tots els arrossos tenen el mateix efecte energètic. El basmati, que és llarg i prim, és el més refrescant, el més aromàtic i també el més nutritiu.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Un plat refrescant i remineralitzant ideal per a les persones amb tendència a tenir anèmia ja que conté dulse –l’alga més rica en ferro–, i també suc de taronja, rica en vitamina C (àcid ascòrbic), i pasta d’ume, que conté àcid cítric, tots dos necessaris per millorar i optimitzar l’absorció del ferro.

També són interessants la fibra, els enzims i els probiòtics que conté, aquests últims procedents de la xucrut, que és adient per a les persones amb dificultats digestives i amb problemes intestinals. Un plat fantàstic per a tothom, sobretot per als esportistes, nens en edat de creixement i embarassades.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat