Flam de mill i ametlla

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Esmorzar o berenar energètic i nutritiu adequat per a totes les edats i per a totes les condicions.

  • Racions:
    5 - 6
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora
© Pau Esculies

Ingredients

  • ½ vas (125 ml) de mill, rentat
  • 2 vasos i ½ (625 ml) d’aigua freda
  • 1 branca de canyella
  • 1 vas (250 ml) de suc de poma natural, sense fructosa afegida
  • 1 cullerada (15 ml) de flocs d’agar-agar
  • 1 cullerada de kuzu
  • ½ culleradeta de ratlladures de llimona eco
  • 2 cullerades d’ametlles en pols
  • 2 cullerades de melassa d’arròs
  • Sal marina fina

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Flam de mill i ametlla

Postres, esmorzars i berenars  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    5 - 6
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora

Esmorzar o berenar energètic i nutritiu adequat per a totes les edats i per a totes les condicions.


Ingredients

  • ½ vas (125 ml) de mill, rentat
  • 2 vasos i ½ (625 ml) d’aigua freda
  • 1 branca de canyella
  • 1 vas (250 ml) de suc de poma natural, sense fructosa afegida
  • 1 cullerada (15 ml) de flocs d’agar-agar
  • 1 cullerada de kuzu
  • ½ culleradeta de ratlladures de llimona eco
  • 2 cullerades d’ametlles en pols
  • 2 cullerades de melassa d’arròs
  • Sal marina fina

Elaboració

  1. Poseu en remull els flocs d'agar-agar amb el suc de poma en un cassó.
  2. En un altre cassó de fons gruixut, poseu a bullir mig got de mill en dos gots i mig d'aigua freda, una branca de canyella i una mica de sal. Coeu-ho quaranta minuts, a foc suau, tapat i amb difusor.
  3. Bulliu el suc de poma amb l'agar-agar durant tres minuts a foc suau i destapat o fins que els flocs s'hagin dissolt.
  4. Diluïu el kuzu amb una mica més de suc i aboqueu-ho tot sobre l’agar-agar bullint sense deixar de remoure-ho. Quan passi de blanquinós al color original del suc, retireu-ho del foc i aboqueu-ho sobre la crema de mill ja cuita.
  5. Incorporeu-hi l'ametlla en pols, les ratlladures de llimona, la melassa i removeu-ho enèrgicament perquè quedi homogeni i cremós. Si es vol més cremositat, passeu-ho per la batedora.
  6. Aboqueu-ho en un bol o motlle gran o en altres d’individuals i deixeu-ho refredar completament abans de treure del motlle. Decoreu-ho amb un rajolí de concentrat de poma o de melassa d'arròs.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Poseu en remull els flocs d’agar-agar amb el suc de poma en un cassó.
  2. En un altre cassó de fons gruixut, poseu a bullir mig got de mill en dos gots i mig d’aigua freda, una branca de canyella i una mica de sal. Coeu-ho quaranta minuts, a foc suau, tapat i amb difusor.
  3. Bulliu el suc de poma amb l’agar-agar durant tres minuts a foc suau i destapat o fins que els flocs s’hagin dissolt.
  4. Diluïu el kuzu amb una mica més de suc i aboqueu-ho tot sobre l’agar-agar bullint sense deixar de remoure-ho. Quan passi de blanquinós al color original del suc, retireu-ho del foc i aboqueu-ho sobre la crema de mill ja cuita.
  5. Incorporeu-hi l’ametlla en pols, les ratlladures de llimona, la melassa i removeu-ho enèrgicament perquè quedi homogeni i cremós. Si es vol més cremositat, passeu-ho per la batedora.
  6. Aboqueu-ho en un bol o motlle gran o en altres d’individuals i deixeu-ho refredar completament abans de treure del motlle. Decoreu-ho amb un rajolí de concentrat de poma o de melassa d’arròs.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Les ratlladures de llimona ajuden a pair el cereal, però si repeteix, incorporeu-la en el punt 2, durant la cocció del mill.

Per fer la foto hem simulat el caramel típic del flam amb melassa d’ordi, que és fosca, però una mica amargant. Queda més dolç amb melassa d’arròs. També hi queda bé una mica de canyella en pols per sobre.

Els apunts energètics

Adequat per a totes les edats i totes les condicions. És un esmorzar o berenar energètic i nutritiu.

Aquesta és una variant de la recepta “Flam de mill: un bàlsam per a l’estomac” del llibre Tratamientos naturales al alcance de todos, d’Olga Cuevas i Lucía Redondo. Com indica el subtítol, el flam de mill és un reconfortant estomacal.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Unes postres que, a diferència d’altres, són molt digestives i molt riques des del punt de vista nutricional.

Per una banda, el mill, a més de ser ric en proteïnes i minerals (fòsfor, ferro, magnesi i calci), també és ric en silici, mineral imprescindible per a la salut de la pell, cabells i ungles. A més, com que no conté gluten, són unes postres ideals per als celíacs o intolerants al gluten.

  • Una tassa de mill bullit proporciona el 26,4% de la ració diària de magnesi.
  • Una tassa de mill bullit proporciona el 24% de la ració diària de fòsfor.

Destaquen pel seu contingut en magnesi, mineral que s’ha comprovat en diversos estudis científics que afavoreix la reducció de la freqüència de migranyes. També són molt riques en fòsfor i lecitina, tots dos importants per a la memòria i la salut del sistema nerviós.

L’ametlla enriqueix aquestes postres gràcies al seu contingut proteic i riquesa en minerals com el calci.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat