Plat principal, Aperitius, Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Aquests rotllets fets amb paper d’arròs són els mateixos que serveixen per fer els clàssics rotllets de primavera vietnamites fregits, però en aquest cas és una versió lleugera, saludable i sense gluten.
Trieu un bacallà salvatge de palangre, pescat amb el sistema tradicional d’hams i conservat amb sal marina.
Els tomacons assecats al sol aporten un contrast saborós al farciment. Hi ha una gran varietat de presentacions de tomàquets secs, semisecs, en oli d’oliva… Si són massa secs, rehidrateu-los prèviament o bé talleu-los amb tisores.
Per fer la salsa, feu servir les ametlles que tingueu, tant si són torrades, crues o deshidratades, senceres o en pols. Si no teniu pasta d’umeboshi, que li confereix el toc àcid-salat, agafeu sal marina i una mica de condiment de sabor àcid, com suc de llimona o vinagre de poma.
Una presentació festiva per a uns entremesos saludables i nutritius, d’efecte lleuger i refrescant.
Una recepta amb la proteïna de bona qualitat del bacallà i varietat de colors procedents de la ruca, els tomàquets i tomacons i l’enciam. És interessant fer servir herbes aromàtiques a la cuina, no només per l’aroma, sinó també pels beneficis potencials per a la salut. Per exemple, l’alfàbrega (Ocimum basilicum L., Lamiacea) és una herba aromàtica que, a banda de proporcionar aroma i sabor als aliments, tradicionalment s’ha fet servir per tractar mals de cap, tos, diarrea, restrenyiment, berrugues, cucs i el mal funcionament del ronyó. L’aroma que té es deu principalment a la gran concentració d’extractes volàtils (fenols i flavonoides) amb activitat antioxidant.
Per altra banda, el cibulet, un membre de la família Alliacea, s’ha fet servir des de fa temps en l’alimentació i medicina a Tailàndia. Conté principis actius rics en sofre (Diallyl sulfides) que es creu que són els responsables de l’activitat antimicrobiana de les plantes d’aquesta família. En aquest estudi es va demostrar que l’oli de cibulet era capaç d’inhibir l’Escherichia coli.
El pebre negre (Piper nigrum), àmpliament utilitzat per la medicina tradicional, s’ha comprovat que té uns components actius amb propietats antiinflamatòries, immunomoduladores, antioxidants i protectores contra el càncer.