Amanida d’ordi amb salsa d’alfàbrega

Plat principal, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

L’ordi és el cereal que té un efecte més refrescant. Barrejat amb la salsa d’alfàbrega resulta excel·lent quan fa calor.

  • Racions:
    2
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora + 8 h remull
© Pau Esculies

Ingredients

Per a l’ordi

  • 1 vas (250 ml) d’ordi en remull de 3 a 8 hores en aigua que cobreixi
  • 2 i ½ vasos (375 ml) d’aigua
  • 2 pessics de sal marina fina

Per a la salsa d’alfàbrega

  • ½ vas de fulles d’alfàbrega
  • 1 vas de fulles de julivert
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 mica de pebre negre acabat de moldre
  • 2 nous
  • 4-6 cullerades d’oli premsat en fred de sèsam o d’oliva verge extra
  • Aigua

Per al muntatge de l’amanida

  • 250 g de mongeta tendra, tallada en diagonals fines
  • 1 tomàquet vermell per a amanida
  • Olives negres i julivert

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Amanida d’ordi amb salsa d’alfàbrega

Plat principal, Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    2
  • Dificultat:
    Mitjana
  • Temps:
    1 hora + 8 h remull

L’ordi és el cereal que té un efecte més refrescant. Barrejat amb la salsa d’alfàbrega resulta excel·lent quan fa calor.


Ingredients

Per a l’ordi

  • 1 vas (250 ml) d’ordi en remull de 3 a 8 hores en aigua que cobreixi
  • 2 i ½ vasos (375 ml) d’aigua
  • 2 pessics de sal marina fina

Per a la salsa d'alfàbrega

  • ½ vas de fulles d’alfàbrega
  • 1 vas de fulles de julivert
  • 1 cullerada (15 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 mica de pebre negre acabat de moldre
  • 2 nous
  • 4-6 cullerades d’oli premsat en fred de sèsam o d’oliva verge extra
  • Aigua

Per al muntatge de l'amanida

  • 250 g de mongeta tendra, tallada en diagonals fines
  • 1 tomàquet vermell per a amanida
  • Olives negres i julivert

Elaboració

Per a l’ordi:

  1. Escorreu l’ordi i llenceu l’aigua del remull.
  2. Poseu a bullir l’aigua en una olla de fons gruixut, tapada. Quan arribi a ebullició, afegiu-hi la sal i l’ordi. Bulliu-ho tot tapat, a foc mitjà-suau amb difusor, durant 50-55 minuts (depenent del tipus d’ordi) o fins que l’aigua s’hagi evaporat.

Per a la salsa d'alfàbrega:

  1. Poseu tots els ingredients per a la salsa al vas de la batedora i tritureu-los afegint-hi l’aigua fins a obtenir la consistència desitjada.

Per al muntatge de l'amanida:

  1. Amaniu l’ordi amb part de la salsa, remeneu-ho amb cura i poseu-ho en una safata perquè es refredi abans de muntar l’amanida.
  2. Bulliu la mongeta al dente, durant 3-4 minuts. Escorreu-la i deixeu-la refredar en un plat pla. Amaniu-la amb oli d’oliva verge extra.
  3. Peleu el tomàquet, traieu les llavors i talleu-lo a daus petits. Salpebreu-lo i amaniu-lo amb oli d’oliva.
  4. Incorporeu el tomàquet i la mongeta a l’ordi, barregeu-ho tot amb cura, decoreu el plat amb olives negres i afegiu-hi julivert picat.


Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

Per a l’ordi:

  1. Escorreu l’ordi i llenceu l’aigua del remull.
  2. Poseu a bullir l’aigua en una olla de fons gruixut, tapada. Quan arribi a ebullició, afegiu-hi la sal i l’ordi. Bulliu-ho tot tapat, a foc mitjà-suau amb difusor, durant 50-55 minuts (depenent del tipus d’ordi) o fins que l’aigua s’hagi evaporat.

Per a la salsa d’alfàbrega:

  1. Poseu tots els ingredients per a la salsa al vas de la batedora i tritureu-los afegint-hi l’aigua fins a obtenir la consistència desitjada.

Per al muntatge de l’amanida:

  1. Amaniu l’ordi amb part de la salsa, remeneu-ho amb cura i poseu-ho en una safata perquè es refredi abans de muntar l’amanida.
  2. Bulliu la mongeta al dente, durant 3-4 minuts. Escorreu-la i deixeu-la refredar en un plat pla. Amaniu-la amb oli d’oliva verge extra.
  3. Peleu el tomàquet, traieu les llavors i talleu-lo a daus petits. Salpebreu-lo i amaniu-lo amb oli d’oliva.
  4. Incorporeu el tomàquet i la mongeta a l’ordi, barregeu-ho tot amb cura, decoreu el plat amb olives negres i afegiu-hi julivert picat.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Si encara no és època de tomàquet madur, feu servir tomacons assecats al sol i tallats en tiretes. La recepta admet varietat d’ingredients: hortalisses crues (pastanaga, fonoll, enciam…), proteïna (peix esmicolat, llenties, daus de tofu fumat…), xucrut, tàperes, etc.

Els apunts energètics

L’ordi és el cereal que té un efecte més refrescant. Barrejat amb la salsa d’alfàbrega resulta excel·lent quan fa calor.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

L’ordi és un cereal que conté més proteïna que el blat, però que té molt menys gluten. Per aquest motiu, els pans elaborats amb ordi són més compactes i menys esponjosos. L’ordi aporta una gran quantitat de lisina, aminoàcid limitat en el blat. És una font excel·lent en inositol, un component que es considera del grup de les vitamines B i que ajuda a regular el colesterol, protegeix el sistema nerviós i és un suport en moments d’ansietat i depressió, per exemple. L’ordi també és ric en altres vitamines del grup B, vitamina K, minerals com el ferro, el crom, el seleni, el magnesi, el fòsfor…

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat