Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Salsa maionesa vegana fàcil de fer, versàtil i amb moltes propietats beneficioses. La recepta admet variants de sabors i de colors. Imaginació al poder!
El lli té moltes propietats nutricionals que, per si mateixes, justifiquen que es faci servir cada dia a la cuina saludable. A més, a la pràctica culinària li aporta la qualitat d’espessir i lligar les salses i permet aconseguir textures semblants a la maionesa, sense els inconvenients d’aquesta última. Un cop barrejats els ingredients per a la salsa, a mesura que passa el temps, el lli mòlt va absorbint líquid i espessint, per això aquesta salsa requerirà més o menys aigua segons si es pren immediatament o es prepara per endavant.
Si feu servir lli daurat, la salsa us quedarà d’un color més clar que no pas si la feu amb lli marró.
Els àcids grassos essencials omega-3 del lli queden desprotegits un cop mòltes les llavors i s’oxiden amb rapidesa per acció de l’oxigen, la llum i la calor. Una solució pràctica és conservar el lli mòlt al congelador i treure’l just abans de fer servir, tal com explico a l’article “Com conservar el lli mòlt i el seu oli”.
Per tal de preservar al màxim la qualitat dels omega-3, val més que les salses que l’incorporin s’elaborin en quantitats petites per a una menjada o bé que es porti a la taula només la quantitat que s’ha de consumir. Si se’n vol fer més quantitat per a més dies, només cal tenir la precaució de portar a taula la quantitat que es menjarà en aquell àpat i conservar la resta a la nevera. Mai no s’hauria de barrejar la resta que torna de taula amb la part que s’ha reservat a la nevera per a altres àpats.
Les salses i vinagretes fetes amb lli mòlt o el seu oli s’haurien de portar a taula amb salseres ben tapades que impedeixin el pas de la llum.
La salsa maionesa de lli amb suc de llimona té un efecte refrescant; en canvi, amb suc de gingebre té un efecte més calorífic.
El lli és una llavor oleaginosa molt rica en omega-3, àcid gras essencial per afavorir la síntesi de prostaglandines de tipus PG3 (antiinflamatòries). A més d’omega-3, també conté omega-6, lecitina, aminoàcids, enzims i fitoestrògens (lignans) i fibra i minerals com el calci, ferro, fòsfor i crom. És un aliment que beneficia la salut del cor i del sistema vascular. I els seus fitosterols són eficaços en la prevenció de càncer de mama, còlon i pròstata.
Si voleu ampliar la informació sobre el lli, aneu a la secció “El rebost”, en què s’explica que és una de les poques fonts vegetals d’àcids grassos omega-3, summament preuats, que s’anomenen “essencials” perquè nosaltres no som capaços de produir-los i ens resulta indispensable ingerir-los de fonts externes.