Salsa maionesa de cúrcuma i lli

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Salsa maionesa vegana fàcil de fer, versàtil i amb moltes propietats beneficioses. La recepta admet variants de sabors i de colors. Imaginació al poder!

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • ½ culleradeta de cúrcuma en pols i un pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 culleradeta (5 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de llimona o de suc de gingebre
  • 2 cullerades (30 ml) de lli daurat mòlt ben fi
  • 3 cullerades (45 ml) d’oli de lli o d’oliva verge extra de 1a premsada
  • ½-1 vas (125-250 ml) d’aigua mineral

Dieta

  • Ceto
  • Crua
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Salsa maionesa de cúrcuma i lli

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    10 minuts

Salsa maionesa vegana fàcil de fer, versàtil i amb moltes propietats beneficioses. La recepta admet variants de sabors i de colors. Imaginació al poder!


Ingredients

  • ½ culleradeta de cúrcuma en pols i un pessic de pebre negre acabat de moldre
  • 1 culleradeta (5 ml) de pasta d’umeboshi
  • 1 cullerada (15 ml) de suc de llimona o de suc de gingebre
  • 2 cullerades (30 ml) de lli daurat mòlt ben fi
  • 3 cullerades (45 ml) d’oli de lli o d’oliva verge extra de 1a premsada
  • ½-1 vas (125-250 ml) d’aigua mineral

Elaboració

  • Tritureu tots els ingredients per a la salsa fins a obtenir una crema fina.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  • Tritureu tots els ingredients per a la salsa fins a obtenir una crema fina.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

El lli té moltes propietats nutricionals que, per si mateixes, justifiquen que es faci servir cada dia  a la cuina saludable. A més, a la pràctica culinària li aporta la qualitat d’espessir i lligar les salses i permet aconseguir textures semblants a la  maionesa, sense els inconvenients d’aquesta última. Un cop barrejats els ingredients per a la salsa, a mesura que passa el temps, el lli mòlt va absorbint líquid i espessint, per això aquesta salsa requerirà més o menys aigua segons si es pren immediatament o es prepara per endavant.

Si feu servir lli daurat, la salsa us quedarà d’un color més clar que no pas si la feu amb lli marró.

Els àcids grassos essencials omega-3 del lli queden desprotegits un cop mòltes les llavors i s’oxiden amb rapidesa per acció de l’oxigen, la llum i la calor. Una solució pràctica és conservar el lli mòlt al congelador i treure’l just abans de fer servir, tal com explico a l’article “Com conservar el lli mòlt i el seu oli”.

Per tal de preservar al màxim la qualitat dels omega-3, val més que les salses que l’incorporin s’elaborin en quantitats petites per a una menjada o bé que es porti a la taula només la quantitat que s’ha de consumir. Si se’n vol fer més quantitat per a més dies, només cal tenir la precaució de portar a taula la quantitat que es menjarà en aquell àpat i conservar la resta a la nevera. Mai no s’hauria de barrejar la resta que torna de taula amb la part que s’ha reservat a la nevera per a altres àpats.

Les salses i vinagretes fetes amb lli mòlt o el seu oli s’haurien de portar a taula amb salseres ben tapades que impedeixin el pas de la llum.

Els apunts energètics

La salsa maionesa de lli amb suc de llimona té un efecte refrescant; en canvi, amb suc de gingebre té un efecte més calorífic.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

El lli és una llavor oleaginosa molt rica en omega-3, àcid gras essencial per afavorir la síntesi de prostaglandines de tipus PG3 (antiinflamatòries). A més d’omega-3, també conté omega-6, lecitina, aminoàcids, enzims i fitoestrògens (lignans) i fibra i minerals com el calci, ferro, fòsfor i crom. És un aliment que beneficia la salut del cor i del sistema vascular. I els seus fitosterols són eficaços en la prevenció de càncer de mama, còlon i pròstata.

Si voleu ampliar la informació sobre el lli, aneu a la secció “El rebost”, en què s’explica que és una de les poques fonts vegetals d’àcids grassos omega-3, summament preuats, que s’anomenen “essencials” perquè nosaltres no som capaços de produir-los i ens resulta indispensable ingerir-los de fonts externes.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat