Saltat-vapor de kale i porro plis-plas

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

La col  kale, reconeguda com a superaliment, mereix ser tractada com una Reina a la cuina diària saludable. El tractament culinari per treure profit dels fitonutrients és ben simple: cocció curta amb el mínim de líquid.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 2 porros
  • 4 grapats de col verda arrissada (curly kale, en anglès)
  • 1 cullerada d’oli de coco verge per untar la paella
  • 2 cullerades d’aigua filtrada
  • 4 tomacons secs conservats en oli d’oliva verge extra
  • Sal verge fina
  • Unes voltes de pebre negre
  • Un bon raig d’oli d’oliva verge extra de 1a premsada

Dieta

  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Saltat-vapor de kale i porro plis-plas

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts

La col  kale, reconeguda com a superaliment, mereix ser tractada com una Reina a la cuina diària saludable. El tractament culinari per treure profit dels fitonutrients és ben simple: cocció curta amb el mínim de líquid.


Ingredients

  • 2 porros
  • 4 grapats de col verda arrissada (curly kale, en anglès)
  • 1 cullerada d’oli de coco verge per untar la paella
  • 2 cullerades d’aigua filtrada
  • 4 tomacons secs conservats en oli d’oliva verge extra
  • Sal verge fina
  • Unes voltes de pebre negre
  • Un bon raig d’oli d’oliva verge extra de 1a premsada

Elaboració

  1. Renteu les fulles de kale i escorreu-les. Elimineu la tija central i partiu-la amb les mans en 3 o 4 trossos, procurant conservar sencera la forma de “vano obert amb puntes arrissades”, que li confereix un volum molt interessant per guarnir el plat.
  2. Unteu una paella amb oli de coco i escalfeu-la a foc mig. Tireu-hi el porro i espolseu-hi sal verge. Salteu-ho un parell de minuts amb moviment constant, ja sigui movent la paella o fent saltar el porro amb dues espàtules.
  3. Incorporeu-hi la kale i salteu-la 1 minut. Tireu-hi dues cullerades d’aigua, tapeu i deixeu-ho coure al vapor 2 minuts.
  4. Fora del foc, amaniu-ho amb oli d’oliva i tireu-hi els tomacons laminats.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Renteu les fulles de kale i escorreu-les. Elimineu la tija central i partiu-la amb les mans en 3 o 4 trossos, procurant conservar sencera la forma de “vano obert amb puntes arrissades”, que li confereix un volum molt interessant per guarnir el plat.
  2. Unteu una paella amb oli de coco i escalfeu-la a foc mig. Tireu-hi el porro i espolseu-hi sal verge. Salteu-ho un parell de minuts amb moviment constant, ja sigui movent la paella o fent saltar el porro amb dues espàtules.
  3. Incorporeu-hi la kale i salteu-la 1 minut. Tireu-hi dues cullerades d’aigua, tapeu i deixeu-ho coure al vapor 2 minuts.
  4. Fora del foc, amaniu-ho amb oli d’oliva i tireu-hi els tomacons laminats.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

La verdura verda ha d’imperar en els nostres plats i aquesta és una de les meves fórmules ràpides de fer-ho. Anomeno aquesta tècnica el “saltat-vapor” perquè s’inicia la cocció amb un saltat curt i s’acaba amb el vapor del porro i un rajolí d’aigua, que couen la fibra de la col i eviten que l’oli la “fregeixi”. Aquesta tècnica, el “saltat-vapor”, amb el mínim de líquid, és tan ràpida com bullir la col, però té el valor afegit de preservar la vitamina C, que és hidrosoluble i va a parar a l’aigua de cocció. Si bulliu la col, beveu-vos l’aigua immediatament per aprofitar la vitamina C.

La fulla de col verda crua o poc cuita conté diverses molècules d’alt poder curatiu. Aquestes actuen en sinèrgia i es mantenen intactes dins de “compartiments” cel·lulars, pendents de ser “barrejades” quan les masteguem, moment en què es trenquen els compartiments i es produeixen les reaccions sinèrgiques que ens resulten tan favorables. És a partir d’aquesta barreja de molècules que es produeix o s’allibera, per exemple, el potent anticàncer anomenat sulforà i el podem absorbir per la sang. Per tant, l’eterna clau per a la salut: mastegar, mastegar i mastegar.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La col kale pertany a la subfamília de les cols Brassica oleracea, de fulles verdes i carnoses. En aquest mateix grup també trobem hortalisses com el bròquil, la coliflor i les cols de Brussel·les. La col arrissada destaca pel seu contingut en fitonutrients amb gran poder antioxidant i protector de les cèl·lules, conté molt de ferro, calci (té 135 mg de calci per cada 100 g) i vitamina C (té 120 mg de vitamina C per cada 100 g).

L’oli de coco presenta una tolerància de cocció més elevada que l’oli d’oliva. A més, presenta una combinació de greixos saludables per a l’organisme. Destaca el seu contingut en àcid làuric, un greix molt útil perquè l’organisme pugui fabricar hormones per ajudar a regular el metabolisme (hormones sexuals i hormones reguladores de la inflamació). A més, és un component molt interessant per les seves propietats antibiòtiques i antifúngiques; perfecte, doncs, per a problemes de candidiasi.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat