Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
La col kale, reconeguda com a superaliment, mereix ser tractada com una Reina a la cuina diària saludable. El tractament culinari per treure profit dels fitonutrients és ben simple: cocció curta amb el mínim de líquid.
La verdura verda ha d’imperar en els nostres plats i aquesta és una de les meves fórmules ràpides de fer-ho. Anomeno aquesta tècnica el “saltat-vapor” perquè s’inicia la cocció amb un saltat curt i s’acaba amb el vapor del porro i un rajolí d’aigua, que couen la fibra de la col i eviten que l’oli la “fregeixi”. Aquesta tècnica, el “saltat-vapor”, amb el mínim de líquid, és tan ràpida com bullir la col, però té el valor afegit de preservar la vitamina C, que és hidrosoluble i va a parar a l’aigua de cocció. Si bulliu la col, beveu-vos l’aigua immediatament per aprofitar la vitamina C.
La fulla de col verda crua o poc cuita conté diverses molècules d’alt poder curatiu. Aquestes actuen en sinèrgia i es mantenen intactes dins de “compartiments” cel·lulars, pendents de ser “barrejades” quan les masteguem, moment en què es trenquen els compartiments i es produeixen les reaccions sinèrgiques que ens resulten tan favorables. És a partir d’aquesta barreja de molècules que es produeix o s’allibera, per exemple, el potent anticàncer anomenat sulforà i el podem absorbir per la sang. Per tant, l’eterna clau per a la salut: mastegar, mastegar i mastegar.
La col kale pertany a la subfamília de les cols Brassica oleracea, de fulles verdes i carnoses. En aquest mateix grup també trobem hortalisses com el bròquil, la coliflor i les cols de Brussel·les. La col arrissada destaca pel seu contingut en fitonutrients amb gran poder antioxidant i protector de les cèl·lules, conté molt de ferro, calci (té 135 mg de calci per cada 100 g) i vitamina C (té 120 mg de vitamina C per cada 100 g).
L’oli de coco presenta una tolerància de cocció més elevada que l’oli d’oliva. A més, presenta una combinació de greixos saludables per a l’organisme. Destaca el seu contingut en àcid làuric, un greix molt útil perquè l’organisme pugui fabricar hormones per ajudar a regular el metabolisme (hormones sexuals i hormones reguladores de la inflamació). A més, és un component molt interessant per les seves propietats antibiòtiques i antifúngiques; perfecte, doncs, per a problemes de candidiasi.