Pasta d’espelta primitiva amb bròquil, carbassa i bolets maitake

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Per als amants de la pasta l’espelta primitiva o blat salvatge és un cereal de molt bona elecció

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 250 g de crestes d’espelta primitiva integral de Soria Natural
  • 1 porro en rodanxes
  • 1 bròquil a floretes
  • 1 tall de carbassa tallada en mistos
  • 100 g de bolets maitake
  • 4 tomacons assecats al sol, trossejats
  • 2 cullerades de llavors de carbassa torrades
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Sal marina fina
  • Oli de coco verge o d’oliva per al saltat
  • Orenga fresca o seca
  • Germinats d’userda
  • Condiment casolà per a la pasta (vegeu la recepta aquí)

Per amanir la pasta

  • 1 cullerada (15 ml) d’oli de gira-sol premsat en fred
  • 1 cullerada (15 ml) de salsa de soja

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Pasta d’espelta primitiva amb bròquil, carbassa i bolets maitake

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts

Per als amants de la pasta l’espelta primitiva o blat salvatge és un cereal de molt bona elecció


Ingredients

  • 250 g de crestes d’espelta primitiva integral de Soria Natural
  • 1 porro en rodanxes
  • 1 bròquil a floretes
  • 1 tall de carbassa tallada en mistos
  • 100 g de bolets maitake
  • 4 tomacons assecats al sol, trossejats
  • 2 cullerades de llavors de carbassa torrades
  • Pebre negre acabat de moldre
  • Sal marina fina
  • Oli de coco verge o d’oliva per al saltat
  • Orenga fresca o seca
  • Germinats d’userda
  • Condiment casolà per a la pasta (vegeu la recepta aquí)

Per amanir la pasta

  • 1 cullerada (15 ml) d’oli de gira-sol premsat en fred
  • 1 cullerada (15 ml) de salsa de soja

Elaboració

  1. Bulliu la pasta amb aigua salada durant cinc minuts, fins que estigui al dente.
  2. Escorreu-la, passeu-la a un bol, amaniu-la amb oli i salsa de soja i remeneu-ho tot.
  3. Salteu el bròquil, els porros i la carbassa en una paella o wok pinzellada amb oli, durant 4 o 5 minuts, fins que el bròquil quedi al dente.
  4. En una altra paella salteu els maitake un parell de minuts amb un raig d’oli d’oliva, sal i pebre.
  5. Barregeu les verdures, els tomacons i els bolets amb la pasta i l’orenga.
  6. Serviu-ho amb germinats, un bol amb les llavors de carbassa i un altre amb el condiment per a la pasta perquè cadascú se’n serveixi en el moment de menjar-ho.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Bulliu la pasta amb aigua salada durant cinc minuts, fins que estigui al dente.
  2. Escorreu-la, passeu-la a un bol, amaniu-la amb oli i salsa de soja i remeneu-ho tot.
  3. Salteu el bròquil, els porros i la carbassa en una paella o wok pinzellada amb oli, durant 4 o 5 minuts, fins que el bròquil quedi al dente.
  4. En una altra paella salteu els maitake un parell de minuts amb un raig d’oli d’oliva, sal i pebre.
  5. Barregeu les verdures, els tomacons i els bolets amb la pasta i l’orenga.
  6. Serviu-ho amb germinats, un bol amb les llavors de carbassa i un altre amb el condiment per a la pasta perquè cadascú se’n serveixi en el moment de menjar-ho.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Les llavors de carbassa i el condiment de llavors per a la pasta aporten el cruixent que dóna la polaritat de textures a la pasta. Les verdures al dente també són cruixents i obliguen a mastegar, la qual cosa és indispensable per digerir bé els hidrats de carboni del cereal.

El saltat de verdures és l’estil de cocció més convenient per preservar les vitamines i els fitoquímics de les verdures, especialment del bròquil.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

L’espelta primitiva o blat salvatge és un cereal de molt bona elecció per als amants de la pasta. Es considera el cereal original de tota la família del blat que es consumeix avui en dia. La seva assimilació de nutrients és extraordinària, ja que és una planta que no ha tingut tantes variacions, creuaments ni manipulacions per part de l’home com el blat comú, motiu pel qual és menys al·lèrgic. És per això que presenta un nivell de tolerància alt per a aquelles persones que tenen intolerància al blat.

Entre els seus beneficis nutricionals destaca la seva riquesa en minerals, en especial de magnesi, per això també se la coneix com l’aliment antiestrès. És més rica en ferro que el blat i també en vitamines E i del grup B. A més, té més proteïna, greixos saludables i fibra dietètica que el blat comú. Té propietats tonificadores de la melsa i el pàncrees i afavoreix un bon sistema immunitari, gràcies a la presència de mucopolisacàrids.

Pel que fa al maitake (Grifola frondosa), té elements importants com els polisacàrids (coneguts com a beta-glucans). Els beta-glucans provoquen una reconeguda acció estimulant de les respostes immunològiques cel·lulars. Afavoreixen la resposta de la immunitat innata i adaptativa, i això fa augmentar l’activitat dels macròfags, limfòcits NK (Natural Killers), limfòcits T citotòxics (Tc), limfòcits T col·laboradors (T-helper) i augmenta els nivells d’interferó i interleuquines 1,2. Té una acció equilibradora de l’homeòstasi.

El bròquil, com les altres verdures crucíferes, és ric en indol-3 carbinol (I3C), una substància que s’ha demostrat −a partir de diferents investigacions− que inhibeix el desenvolupament de certs càncers.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat