Sèpia amb pèsols ofegats

Aquesta setmana la Montse Vallory us proposa Sèpia amb pèsols ofegats.

30 d'abril 2012 | Actualitzat el 29 de gener 2021

La sèpia és una proteïna idònia per a la primavera, ja que aporta poques calories i presenta un bon equilibri de greixos insaturats i si sumem que els pèsols s’han de coure poc podreu aprofitar millor el seu valor nutricional.

Sèpia amb pèsols ofegats
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

 • Una sèpia d’uns 500 g, amb la pell
 • 500 g de pèsols tendres, desgranats
 • 500 g de cebes tendres
 • 1 vas d’aigua mineral
 • 1 cullerada de farina
 • 1 gra d’all i fulles de julivert
 • 2 cullerades d’oli oliva verge extra
 • Sal marina fina

ELABORACIÓ

 1. Renteu la sèpia i talleu-la a trossos regulars, sense treure-li la pell.
 2. Poseu un parell de cullerades d’oli i la sèpia a la paella, sense haver-la escalfat. Tapeu-la i coeu-ho a foc suau uns 10 minuts amb el propi suc.
 3. Quan gairebé no hi quedi suc, incorporeu-hi la ceba tallada, un raig d’oli i un polsim de sal. Feu-hi fer unes quantes voltes i coeu-ho a foc suau amb tapa, uns 10 minuts o fins que la ceba comenci a estovar-se.
 4. Afegiu-hi els pèsols i l’aigua calenta. Si els pèsols són tendres, n’hi haurà prou amb 5 minuts de cocció.
 5. Tireu-hi la farina desfeta amb aigua, la picada d’all i julivert i un polsim de sal. Remeneu-ho i deixeu-ho coure 3 minuts.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Segons els consells d’una peixatera de confiança, la sèpia cuita amb la pell queda més tendra. Hi ha moltes variants locals: amb ceba tendra o seca, sofregit amb tomàquet o sense, amb vi blanc, amb menta fresca o picada d’all i julivert.

Els apunts energètics

La primavera és el millor moment de la sèpia i del pèsol; per tant, aquest és un bon plat de temporada. La sèpia és una font de proteïna interessant, ja que té un efecte nutritiu i reconstituent en general i, alhora, és lleugera per al fetge. D’altra banda, la fibra del pèsol ajuda a eliminar la proteïna animal ràpidament.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La sèpia, a part de tenir molta aigua, és una bona font de proteïna i també presenta un bon equilibri de greixos insaturats (en un 1,5%). La seva carn aporta poques calories; per tant, resulta interessant si s’està seguint una dieta d’aprimament. Conté minerals com el fòsfor, el potassi i el magnesi, i vitamines com la B3 o niacina i la B12.

Per altra banda, si volem aprofitar tot el valor nutricional dels pèsols, no s’han de coure gaire temps; són molts rics en fibra i en oligoelements, i tenen proteïnes tan interessants com les de la soja. En definitiva, és un plat adient per a totes les persones: per a les que volen cuidar el pes, per a les que tenen problemes de colesterol i per a les que busquen uns nivells de sucre en sang òptims.

portada  —  amunt