Condiments i salses | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una fantàstica alternativa a la típica salsa bolonyesa sense carn amb seitan i on l'acidesa del tomàquet queda perfectament compensada per la dolçor de la ceba i la pastanaga cuites a foc suau.
Per evitar que l’alfàbrega s’ennegreixi, talleu-la amb ganivet de ceràmica i alterneu-la amb fulles de julivert abans de picar-la.
El seitan queda més saborós si es passa una mica per la paella abans d’incorporar-lo a la salsa. Però com que és una proteïna que ja és cuita, un cop picat es pot afegir directament a la salsa. Algun seitan envasat porta força salsa de soja. En aquest cas, no cal afegir-ne més en el punt 3.
Tampoc no cal afegir-hi sucre, a aquesta salsa, ja que l’acidesa del tomàquet queda compensada per la dolçor de la ceba i de la pastanaga cuites a foc suau.
El seitan, la proteïna del blat, resulta una alternativa lleugera i depurativa a la tradicional bolonyesa de carn, que té un efecte més pesat i calorífic.
El bon tomàquet madur ha d’haver pres molt sol i és en època estiuenca quan es fan les bones salses de tomàquet.
És ideal per introduir el seitan als més petits i també a les persones que no l’han tastat mai. El seitan està elaborat amb la proteïna de blat i, per tant, els celíacs i intolerants al gluten no en poden prendre. És una bona alternativa per substituir l’excés de proteïna animal de les dietes de moltes persones. També resulta ideal per incloure tant en dietes d’aprimament com per a nens, esportistes i gent gran. A més, es digereix molt millor que la bolonyesa feta amb carn picada.