Salsa bolonyesa de seitan

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

Una fantàstica alternativa a la típica salsa bolonyesa sense carn amb seitan i on l'acidesa del tomàquet queda perfectament compensada per la dolçor de la ceba i la pastanaga cuites a foc suau.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 h 15 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 1 bloc de seitan, picat
  • 2 cebes, tallades en mitja lluna
  • 1 gra d’all, picat
  • 3 pastanagues, tallades en rodanxes
  • 1 kg de tomàquet madur, pelat i sense llavors
  • Pebre negre acabat de moldre, al gust
  • 1 cullereta d’orenga
  • Sal marina fina
  • Oli d’oliva verge extra
  • Fulles tendres de julivert i d’alfàbrega

Dieta

  • Omnívora
  • Vegana
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Salsa bolonyesa de seitan

Condiments i salses  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    1 h 15 minuts

Una fantàstica alternativa a la típica salsa bolonyesa sense carn amb seitan i on l'acidesa del tomàquet queda perfectament compensada per la dolçor de la ceba i la pastanaga cuites a foc suau.


Ingredients

  • 1 bloc de seitan, picat
  • 2 cebes, tallades en mitja lluna
  • 1 gra d'all, picat
  • 3 pastanagues, tallades en rodanxes
  • 1 kg de tomàquet madur, pelat i sense llavors
  • Pebre negre acabat de moldre, al gust
  • 1 cullereta d'orenga
  • Sal marina fina
  • Oli d’oliva verge extra
  • Fulles tendres de julivert i d’alfàbrega

Elaboració

  1. Salteu les cebes amb oli d'oliva i sal, fins que comencin a enrossir-se. Poseu-hi l'all i remeneu-ho uns minuts abans d'afegir-hi el tomàquet, les pastanagues i l'orenga. Salpebreu-ho, tapeu-ho i coeu-ho tot a foc mitjà baix, com a mínim 40 minuts, i afegiu-hi un fons d'aigua si fa falta perquè no s’enganxi.
  2. Tritureu-ho fins a obtenir una salsa de tomàquet i rectifiqueu-ho amb aigua segons la consistència que hi vulgueu.
  3. En una paella amb poc oli, enrossiu-hi lleugerament la picada de seitan, i condimenteu-la amb orenga, pebre negre i salsa de soja. Afegiu-ho a la salsa de tomàquet i barregeu-ho ben barrejat. Si fa falta, afegiu-hi més aigua.
  4. Piqueu les fulles de julivert alternades amb les d'alfàbrega, empolsineu la salsa amb aquesta picada i amaniu-ho tot plegat amb oli d'oliva. Remeneu-ho per aromatitzar la salsa.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu les cebes amb oli d’oliva i sal, fins que comencin a enrossir-se. Poseu-hi l’all i remeneu-ho uns minuts abans d’afegir-hi el tomàquet, les pastanagues i l’orenga. Salpebreu-ho, tapeu-ho i coeu-ho tot a foc mitjà baix, com a mínim 40 minuts, i afegiu-hi un fons d’aigua si fa falta perquè no s’enganxi.
  2. Tritureu-ho fins a obtenir una salsa de tomàquet i rectifiqueu-ho amb aigua segons la consistència que hi vulgueu.
  3. En una paella amb poc oli, enrossiu-hi lleugerament la picada de seitan, i condimenteu-la amb orenga, pebre negre i salsa de soja. Afegiu-ho a la salsa de tomàquet i barregeu-ho ben barrejat. Si fa falta, afegiu-hi més aigua.
  4. Piqueu les fulles de julivert alternades amb les d’alfàbrega, empolsineu la salsa amb aquesta picada i amaniu-ho tot plegat amb oli d’oliva. Remeneu-ho per aromatitzar la salsa.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Per evitar que l’alfàbrega s’ennegreixi, talleu-la amb ganivet de ceràmica i alterneu-la amb fulles de julivert abans de picar-la.

El seitan queda més saborós si es passa una mica per la paella abans d’incorporar-lo a la salsa. Però com que és una proteïna que ja és cuita, un cop picat es pot afegir directament a la salsa. Algun seitan envasat porta força salsa de soja. En aquest cas, no cal afegir-ne més en el punt 3.

Tampoc no cal afegir-hi sucre, a aquesta salsa, ja que l’acidesa del tomàquet queda compensada per la dolçor de la ceba i de la pastanaga cuites a foc suau.

Els apunts energètics

El seitan, la proteïna del blat, resulta una alternativa lleugera i depurativa a la tradicional bolonyesa de carn, que té un efecte més pesat i calorífic.

El bon tomàquet madur ha d’haver pres molt sol i és en època estiuenca quan es fan les bones salses de tomàquet.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

És ideal per introduir el seitan als més petits i també a les persones que no l’han tastat mai. El seitan està elaborat amb la proteïna de blat i, per tant, els celíacs i intolerants al gluten no en poden prendre. És una bona alternativa per substituir l’excés de proteïna animal de les dietes de moltes persones. També resulta ideal per incloure tant en dietes d’aprimament com per a nens, esportistes i gent gran. A més, es digereix molt millor que la bolonyesa feta amb carn picada.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat