Plat principal | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Una proposta fàcil i ràpida de preparar les mongetes seques amb varietat de colors i sabors mediterranis. Un plat proteic que reforça, remineralitza i, alhora, resulta lleuger i saludable.
Si les mongetes queden massa eixutes, incorporeu-hi una mica d’aigua, de caldo o de suc de tomàquet fresc. Com que és un saltat ràpid, amb l’oli cru per amanir-les n’hi hauria prou per mantenir-les untades i evitar que es ressequin.
L’alga wakame de Galícia es presenta deshidratada o fresca en salmorra.
Les mongetes seques són riques en hidrats de carboni, proteïnes i fibra. És un llegum ideal per a qui té colesterol alt, ja que ajuda a rebaixar-lo fins a un 20% gràcies a la fibra soluble que conté. També afavoreix un bon trànsit intestinal i és òptim per a les persones diabètiques, ja que redueix la velocitat d’absorció del sucre en sang (glucèmia) i ajuda a regular-lo.
Ja sabem que la proteïna del llegum es complementa perfectament amb la del cereal i que, per tant, és recomanable menjar cereal, si no pot ser en el mateix àpat, durant el dia. L’alga wakame ajuda a fer que la mongeta seca sigui més digestiva. Normalment el llegum s’acostuma a coure amb una mica de bicarbonat, però no és tan fàcil de pair com cuinat amb wakame; fins i tot en sistemes digestius dèbils pot ocasionar més problemes de flatulències i distensió abdominal.