Mousse de maduixa

La xef Montse Vallory s'estrena amb unes postres delicioses i sanes, perfectes per a la primavera i l'estiu, amb les maduixes com a principals protagonistes. L'agar-agar netejarà el vostre cos sense perdre minerals i també us el refredarà de forma gradual, per combatre les altes temperatures d'aquests mesos.


Per a 6 persones Un plat refrescant i lleuger, perfecte per a la primavera i l'estiu Una alternativa perfecta a les postres i cremes fetes amb lactis i sucre Incorpora agar-agar, un alga que refresca el cos de forma progressiva i que és molt versàtil a la cuina La menta dóna un toc de color i aporta un punt picant fresc que estimula la digestió

Mousse de maduixa
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 500 g de maduixes o maduixots, rentats i tallats per la meitat
  • 3 cullerades de flocs d'agar-agar
  • ½ litre de llet d'arròs o llet d’arròs amb ametlles sense sucre
  • 1 culleradeta de ratlladura de llimona ecològica ben fina
  • 4-5 cullerades de melassa d'arròs
  • 2 cullerades de crema d'ametlles blanques sense sucre
  • ½ pessic de sal marina
Decoració: fulles de menta fresca i un grapat de maduixes petites tallades a quarts

ELABORACIÓ

  1. Bulliu la llet amb els flocs d'agar-agar i una mica de sal durant 7 minuts a foc lent, destapat.
  2. Pareu el foc i afegiu-hi les maduixes, la ratlladura de llimona, la crema d'ametlles i la melassa. Deixar refredar 1-2 hores per obtenir la consistència de gelatina.
  3. Tritureu-ho amb una batedora fins obtenir una consistència cremosa de mousse. Us ha de quedar lleugera, no massa espessa. Si us cal, afegiu-hi més llet d'arròs.
  4. Deixeu-ho refredar a la nevera i serviu-ho amb maduixes i fulles de menta.

Apunts culinaris

Tingueu en compte que la crema d’ametlles blanques no altera el vermell viu dels maduixots. En canvi, la crema d’ametlles torrades l’apagaria.

Per endolcir també podeu utilitzar la melassa de blat o l’agave, que no alteren ni el color ni el sabor. La quantitat dependrà del paladar de cadascú i de l’acidesa dels maduixots.

L’agar-agar qualla com a gelatina en refredar-se. Com més freda, més compacte serà. En batre la gelatina amb alguna crema oleaginosa s’obté una consistència de mousse.

Millor si les maduixes són ecològiques, perquè les convencionals estan farcides d’agroquímics que no marxen quan les rentes.  Aquelles maduixes que presenten un color vermell intens són les més dolces.

Apunts energètics

Plat refrescant i depuratiu, adequat per a la primavera i l’estiu, especialment abril i maig, l’època de maduixes i maduixots al Maresme

L’agar-agar té un efecte laxant i depuratiu, idoni per netejar el cos sense perdre minerals. També té la propietat de refredar el cos gradualment per no patir calor a l’estiu. Aquesta mousse resulta l’estratègia perfecte per evitar el desig de gelats.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Aquestes postres destaquen per la seva riquesa en vitamina C i en calci, nutrients imprescindibles per a la salut de les nostres articulacions, pell i ossos. La vitamina C present en els maduixots i en la llimona és fonamental per a la correcta síntesi de col·lagen, proteïna que proporciona elasticitat a la pell i nodreix les articulacions. A més, com que aquesta vitamina es troba acompanyada de bioflavonoides té un excel·lent efecte positiu en la millora de la circulació sanguínia, proporcionant força i elasticitat als vasos sanguinis. Per altra banda, el calci present en la crema d’ametlles blanques és excel·lent per als nostres ossos i dents. Com que no afegim sucre refinat, un gran lladre de nutrients, ens assegurem que totes les vitamines, minerals i bioflavonoides que contenen aquestes postres actuïn en sinèrgia i s’assimilin en la seva totalitat. Per endolcir aquest plat hem fet servir la melassa d’arròs, un producte amb un sabor dolç natural fruit de la fermentació de l’arròs. Al mateix temps, com que és un endolcidor ric en enzims ajuda a dig erir millor el plat. Pel que fa a l’alga agar-agar, a diferència de les altres algues, destaca per la seva riquesa en minerals i en fibra soluble fet que ajuda a regular el trànsit intestinal.Per últim, la menta hi dóna el toc refrescant i a més, gràcies als seus principis actius, ajuda a digerir millor aquest plat.

amunt