Postres, esmorzars i berenars | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Les castanyes seques són convenients perquè ja estan pelades i només cal hidratar-les abans de coure-les. També es poden coure sense pressió, allargant el temps de cocció i afegint-hi aigua si cal.
Per endolcir aquest plat, s’ha optat per l’estèvia, edulcorant natural excel·lent que aporta molts beneficis per a la salut de l’organisme. És un endolcidor molt recomanable per a les persones diabètiques. L’estèvia es pot substituir per 3-4 cullerades de melassa d’arròs.
L’alga agar-agar destaca principalment perquè és rica en fibra soluble, fet que ajuda a regular el trànsit intestinal.
La castanya és un aliment ric en potassi que es recomana a qui tingui la pressió massa alta, però, en cas de debilitat o pressió baixa, val més cuinar-la amb 5 cm d’alga kombu per aportar-hi minerals i, alhora, fer-la més digestiva.
L’anís estrellat és carminatiu i fa que les castanyes es digereixin millor.
La castanya és una fruita seca amb unes propietats nutricionals molt diferents de la resta. Destaca pel seu contingut en hidrats de carboni i, de fet, és la que conté menys calories; per altra banda, no és gaire rica en greixos essencials. Dit d’una altra manera, des del punt de vista nutricional té més semblança amb els cereals.
És un aliment típic dels mesos de fred i, a part de la seva riquesa en hidrats de carboni, també té força potassi i folats. És una fruita seca excel·lent per incorporar a les postres perquè dóna una textura cremosa molt bona i suau..