Aperitius | Montse Vallory, Jordina Casademunt
Broqueta amb una combinació perfecta entre la dolçor de la polenta i el gust salat de l'anxova. Ideal per a festes, ja que es pot preparar abans i es conserva molt bé a la nevera.
La base de polenta de la foto és feta amb el motllo de silicona “Gourmet mini semiesfera” de Lékué. La silicona de platí és un material estable i segur. Les bases, però, també es poden fer sense motllo: esteneu una capa fina de massa d’1 o 2 cm sobre una safata plana humitejada prèviament i deixeu-la refredar. Feu-ne daus amb un ganivet humit o amb un tallapastes de la forma que vulgueu. Conserveu la polenta cuita a la nevera i escalfeu-la a la paella amb unes quantes gotes d’oli o bé al forn calent, pinzellada amb oli. Podeu perfumar la polenta amb l’oli de les anxoves.
Procureu eliminar tota la pell carbonitzada del pebrot escalivat. Si calgués, esbandiu-lo sota l’aixeta. Si us voleu estalviar feina, compreu pebrots en conserva natural.
“Quan canta el rossinyol i les cireres s’acoloreixen, es produeix, en el mar, el gran temps del peix blau: el temps de les sardines, de les anxoves, dels verats, etcètera, que en temps de primavera són inoblidables. Quan aquest peix arribava a la màxima qualitat, hom comprava anxoves per a salar –o sigui per a confitar. I així, en els establiments es feia el peix salat i a les cases particulars es feien els pots d’anxova.” Josep Pla, El que hem menjat
La polenta és el cereal més dolç i d’efecte més refrescant, i combina molt bé amb plats forts de proteïna, especialment de peix. En aquesta broqueta, el sabor suau de la polenta permet assaborir l’anxova.
Aquesta recepta és ideal per a festes, ja que la base de polenta es conserva bé a la nevera 3 o 4 dies, i, d’altra banda, en celebracions on se serveix alcohol, la broqueta d’anxova ajuda a mantenir l’equilibri energètic del cos, ja que és una proteïna salada i forta que compensa l’efecte expansiu i debilitant de l’alcohol.
El pebrot és una solanàcia que si no es consumeix amb ingredients rics en minerals pot desmineralitzar-nos. En aquesta recepta queda compensat amb l’anxova salada.
La conserva d’anxoves en salmorra és una bona font d’àcids grassos essencials omega-3, els quals s’han d’obtenir del que mengem, ja que l’organisme no pot sintetitzar-los.
La polenta és una joia culinària. És sèmola de blat de moro, per tant, els celíacs en poden consumir, ja que no conté gluten. És un cereal molt digestiu, ric en magnesi, calci i potassi, vitamina A, carotenoides i àcid fòlic. També presenta una bona font d’àcids grassos essencials i fibra. Trieu polenta ecològica per evitar el blat de moro transgènic